donderdag, 14 november 2019

Bookaroo en Bazarow gaan samen verder

Omdat je met zijn tweeƫn sterker staat, gaan Bookaroo en Bazarow samen verder onder ƩƩn naam: Bazarow.

Op Bookaroo bestelden lezers boeken die werden bezorgd door boekhandels. Zo kregen boekhandels extra inkomsten. Bazarow op zijn beurt beloont schrijvers en vertalers extra bij de verkoop van hun boeken. Nu komen de belangen van boekhandels, schrijvers en vertalers samen.

Bookaroo startte afgelopen zomer met een lanceringscampagne die veel aandacht trok en waarbij 10.000 boeken in twee weken werden verkocht. Maar door het vroege succes werd ook duidelijk dat het team van Bookaroo te klein was voor diens ambitie. Wat ze gekscherend een ā€˜idioot planā€™ hadden genoemd, was dat inderdaad: een verdomd grote klus.

Kort daarna startte Bazarow, dat in eerste instantie alleen schrijvers en vertalers aan betere opbrengsten wilde helpen. Hun aanpak verschilde met die van Bookaroo. Ze lanceerden zacht en hebben beter nagedacht over de lange termijn. Bazarow had meteen al een digitaal magazine, publiceert zelf omvangrijke recensies en heeft eigen inhouse developers die dagelijks de website verbeteren. 

Schrijven Magazine

Beiden willen het boekenvak op een positieve manier veranderen. Een samenwerking was duidelijk de beste manier. Bazarow neemt daarin het voortouw, omdat zij door hun professionele aanpak meer mogelijkheden hebben tot doorontwikkeling. Dit betekent ook dat het initiatief doorgaat onder hun vlag.

Bazarow gaat lezers de optie geven om zelf hun leverende boekhandel te kiezen. Je kan er dan ook voor kiezen om het boek daar zelf op te halen. Dit was altijd al een grote wens van Bookaroo, maar was met hun team niet uitvoerbaar. Bazarow moet deels een nieuw systeem bouwen hiervoor, dit zal begin 2020 klaar zijn. Tot dan worden boeken tijdelijk door Bazarow zelf geleverd en worden alleen schrijvers en vertalers extra beloond. 

De website van Bookaroo blijft nog twee weken online staan zodat iedereen z’n gegevens nog kan bekijken. Daarna gaat Bookaroo ook echt offline.

Bazarow werkt nauw samen met De Leesclub van Alles, onder andere door recensies over te nemen, nieuwsberichten te delen en op sociale media elkaar te steunen.donderdag, 2 april 2020

Dag lieve Carl. In memoriam Carl Friedman (1952-2020)

Uit de nalatenschap van Karel ten Haaf kocht ik vorig jaar tijdens Dichters in de Prinsentuin in Groningen het gedichtĀ AnniversaireĀ van Carl Friedman. Het verscheen ter gelegenheid van de jaarwisseling 1994/1995 als nieuwjaarsgeschenk van Athenaā€™s Boekhandel. Anniversaire De meubels zijn met...


donderdag, 2 april 2020

ā€œWe willen de moeilijke tijden voor de boekhandel net wat makkelijker maken.ā€

Veel fysieke winkels verkeren in zwaar weer vanwege de coronacrisis, en ook de boekhandel heeft het moeilijk. Door de strenge maatregelen zijn de winkelstraten zo goed als leeg en sluiten sommige winkels hun deuren. Boekhandels werken daarom hard om hun boeken toch...


donderdag, 2 april 2020

CPNB-campagne #ikleesthuis gaat door tot mei

De campagne #ikleesthuis die de Stichting CPNB heeft opgezet in maart, loopt zeker nog tot en met mei, maakte de stichting woensdag 1 april bekend.  Stichting CPNB richtte de #ikleesthuis-campagne om mensen aan te moedigen zoveel mogelijk te lezen tijdens de coronacrisis....