"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De 'groene leeslijst'

woensdag, 25 augustus 2021

[Lifestyle] Over duurzaamheid horen we steeds meer. Duurzamer leven is ook nodig om verdere klimaatverandering te voorkomen. Met duurzaamheid kan er voor iedereen een eerlijke en veilige plek gecreëerd worden, dus dat is zeker de moeite waard. Daarom zien we het onderwerp steeds vaker in allerlei varianten voorbijkomen.

Bewust worden van duurzaamheid

Op de bekende mediakanalen wordt veel over duurzaamheid gesproken, maar er valt ook veel over duurzaamheid te lezen. Er worden via verschillende kanalen handvatten gegeven om bewuste keuzes te maken. Het begint soms al met hele simpele dingen, zoals de aanbieder van de energie vergelijken. Dit kan namelijk niet alleen een besparing van de maandelijkse lasten opleveren, maar je kunt hiermee ook kiezen voor een energiemaatschappij die bijvoorbeeld meer groene stroom levert. Een ander voorbeeld is het kijken naar de duurzaamheid van de producten die je aanschaft. Zijn ze inderdaad duurzaam? Zijn ze recyclebaar? Maar behalve deze opties zijn er nog veel meer mogelijkheden om duurzaam bezig te zijn.

Boeken over duurzaamheid en het milieu

Boekenkrant

Er komen ook steeds meer boeken die over duurzaamheid gaan, we noemen de lijst waarop deze boeken staan de zogenaamde ‘groene leeslijst’. Bijvoorbeeld het boek van Jelmer Mommers met de titel Het verborgen leven van bomen wordt zo enthousiast over de natuur verteld dat je zeker op een andere manier naar de natuur gaat kijken.

Stof tot nadenken

Er zijn verschillende soorten boeken die op deze ‘groene leeslijst’ passen en het hoeft niet altijd een informatief boek of non-fictie te zijn. Er zijn ook romans die stof tot nadenken geven. Een goed voorbeeld hiervan is de roman De Zwerm van Frank Schätzing is al wat ouder, maar deze spannende thriller laat op een sciencefictionachtige manier zien hoe angstaanjagende transformaties in de natuur de mensheid de ogen kan openen.

Klimaatverandering

Soms worden mensen ook moe van het voortdurende gepraat over klimaatverandering. Dit kan zich dan uiten in verzet. Volgens het boek van Per Espen Stoknes is dat geen toeval. In What we think when we try not to think about global warming’ wordt daarom haarfijn uitgelegd waarom het brein de grootste vijand van klimaatverandering is en worden er oplossingen gegeven waardoor mensen wel weer geïnspireerd kunnen raken om deel te nemen aan klimaatacties. Ondanks het zware onderwerp is het door de schrijfstijl en anekdotes een prettig leesbaar boek.


Nieuws: Rian Visser benoemd als nieuwe Nederlandse Kinderboekenambassadeur

donderdag, 18 april 2024

Gisteren is Rian Visser tijdens het congres Lezen Centraal van Stichting Lezen geïnstalleerd als...


Nieuws: Ilja Leonard Pfeijffer snapt niet wat historisch onderzoek is

woensdag, 17 april 2024

In het Vlaamse tv-programma De afspraak werd afgelopen maandag de winnaar van De Boon voor Literatu...


Nieuws: Odido roept kinderen op hun telefoon weg te leggen

woensdag, 17 april 2024

Een opmerkelijke samenwerking: telefoonaanbieder Odido start samen met kinderboekenschrijfster Marj...


Nieuws: Deze kinderboeken laten je filosoferen

dinsdag, 16 april 2024

Deze week is het de Week van de Kinderfilosofie. Tijdens deze week is het de bedoeling dat iedereen...