vrijdag, 24 december 2021

Boeken luisteren en kijken. Nr.2: 24-12-2021

De leukste/interessantste programma’s over boeken van de laatste weken

Nicovoskampboekengek

De Leesclub van Alles recensent Nico Voskamp bespreek wekelijks op Tiktok een roman of kinderboek.

Aflevering 5-12-2021: Nico Voskamp over De Golf van Franca Treur: “Ik heb genoten van het boek. In een paar zinnetjes kan ze een heel leven schetsen.”

TijdvoorTijdschriften

BoekenFM

In samenwerking met uitgeverij Das Mag verzorgt De Groene Amsterdammer een wekelijkse literaire podcast: Boeken FM. Ellen Deckwitz en Joost de Vries bespreken onder leiding van Charlotte Remarque een actueel, relevant of gewoon ijzersterk boek.

Aflevering 15 van 6-12-2021: In deze mooie aflevering bespreekt het Boeken FM-panel de poëzie van Menno Wigman (1966-2018). In het bijzonder de bundels Slordig met geluk en Mijn naam is Legioen. Wat was Menno Wigman voor iemand en hoe is zijn carrière verlopen? Charlotte is geen groot poëzielezer en vraagt aan Ellen hoe het precies zit. Wat is poëzie? Hoe lees je poëzie? En wat is het doel van een gedicht?

De Nieuwe Contrabas

Elke week nemen schrijver en dichter Crétien Breukers en journalist en schrijver Hans van Willigenburg het laatste literaire nieuws door en bespreken ze diverse boeken.

Aflevering 43 van 21-12-2021: Bespreking van Hier komen wij vandaan van Leonieke Baerwaldt. Commentaar op de PC Hooftprijs van Arnon Grunberg. Volgens Breukers zou Grunburg best wel eens de Nobelprijs voor Literatuur kunnen winnnen. Mocht dat zo zijn kondigt Crétien aan stoppen de heren met hun postcast. Maar dat kan nog wel 20 jaar duren. Verder een close reading-sessie van Chrétien, die zich over de Portugese dichteres Maria do Rosário Pedreira buigt. Hans van Willigenburg noemt Tommy Wieringa de plaatsvervanger van God op aarde naar aanleiding van zijn regelmatig verschijnen in Brommer op Zee.

Grensgeluiden

Voormalig boekverkoper Hein van Kemenade bespreekt elke twee weken een roman voor het culturele radioprogramma GrensGeluiden van Breda Nu radio. De aflevering staan ook op www.heinvankemenade.nl

Aflevering 19-12-2021: Hein van Kemenade gaat in op Oogst van Sien Volders, een aangrijpende roman over de uitbuiting van Romeense gastarbeiders in Sicilië. Van Kemenade vergelijkt het boek met de roman Pieter Daens van Louis Paul Boon.

Kinderen

In De grote vriendelijke Update bespreken kinderboekenkenners Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) elke maand het laatste kinderboekennieuws en diverse kinderboeken.

Aflevering 63 van 21-12-2021:  In deze aflevering bespreken Jaap en Bas op de valreep voor de kerstdagen drie mooie kerstboeken, praten ze na over het kinderboekennieuws van november en december én blikken de heren terug en vooruit aan de hand van vragen die luisteraars via Instagram hebben ingestuurd. Wil je weten bij welk boek Bas dit jaar moest huilen? Welke blunder we uit de Pakjesavond-podcast knipten? Of van welk boek Jaap enorm heeft genoten, terwijl het níet op zijn lijstje met 25 beste boeken van het jaar terechtgekomen is? Luister dan nu naar deze extra lange aflevering!

Redactie Bazarow

Tips voor deze rubriek graag naar info@deleesclubvanalles.nlvrijdag, 21 januari 2022

DLVAlive terugkijken met Marc Smeets over Joris-Karl Huysmans

De wereld van Joris-Karl Huysmans https://www.youtube.com/embed/68OZWZctGeU Sinds het ‘enfant terrible’ van de moderne Franse literatuur Michel Houellebecq in zijn voorlaatste roman Onderworpen (2015) van zijn hoofdpersoon een literatuurwetenschapper maakte die gespecialiseerd is Joris-Karl Huysmans staat deze schrijver uit de 19de eeuw weer...


zondag, 16 januari 2022

Je mist meer dan je leest (maar dat is niet het hele verhaal)

Hoewel er maar liefst 217 titels op de teller van 2021 staan – een alleszins respectabel aantal, werd ik bijna onmiddellijk na het opmaken van de stand overvallen door iets dat ik voor het gemak maar weemoed noem. Of het...


woensdag, 5 januari 2022

DLVAlive over de Franse schrijver Joris-Karl Huysmans

DLVAlive Online 20.00 - 21.30 | 17 januari 2022 De wereld van Joris-Karl Huysmans  Sinds het ‘enfant terrible’ van de moderne Franse literatuur Michel Houellebecq in zijn voorlaatste roman Onderworpen (2015) van zijn hoofdpersoon een literatuurwetenschapper maakte die gespecialiseerd is Joris-Karl Huysmans staat...