donderdag, 29 oktober 2020

De Leesclub van Alles publiceert 10.000ste artikel

In 2009 ontstond De Leesclub van Alles in zijn eerste vorm. Zes vrienden die elke maand samen kwamen om een boek te bespreken dat iedereen las. Literatuur, maar ook veel non-fictie, boeken over alle onderwerpen, zeker zes jaar lang kwam deze club bijeen om zoveel mogelijk boeken te bespreken. Hoewel de oorspronkelijk club niet meer bestaat, mede door het overlijden van twee van de leden, wilde Roeland Dobbelaer oprichter van de club het idee voortzetten. En zo werden de gezamenlijke avonden over literatuur en boeken een recensie website.

De Leesclub van Alles bestaat sinds 2016 in de huidige vorm en vandaag plaatste de site het 10.000ste artikel, de recensie van Bas Aghina over Songbook van Ruud de Wild. Het team van de website is inmiddels flink gegroeid en kent vele vaste recensenten en tien redacteuren verzorgen elk een domein. Allemaal met een voorliefde voor boeken en lezen. 

Zes vragen voor de hoofdredacteur Roeland Dobbelaer:

Had je verwacht dat het zo ver zou komen toen je in 2009 de club met vrienden begon?

Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Nee, helemaal niet. Ik was de jaren daarvoor druk geweest met kinderen en werk, en toen de kinderen ouder werden kwam er weer meer tijd om te lezen. Om er met vrienden over te praten is het mooiste wat er is. Het plan voor de website kwam pas toen De Leesclub van Alles als vriendenclub uiteenviel. Eerst als persoonlijke blog, daarna ben ik vrienden en kennissen gaan vragen ook hun recensies en interviews over boeken op DLVA te plaatsten. Het bijzondere van DLVA is dat we ook veel non-fictie doen. Zeker de helft van de artikelen gaat over boeken over filosofie, natuurwetenschappen, geschiedenis en kunst.

De Leesclub van Alles website bestaat nu vier jaar ben je trots op hoe ver de site gekomen is en wat zijn je toekomstplannen? 

Zeker,  het is natuurlijk prachtig te zien dat we nu een vaste waarde in boekenland zijn geworden. Ook nu met de aan DLVA gelieerde verkopende boekensite Bazarow. We bouwen beide sites uit en kijken wat de toekomst ons brengt. Het is in ieder geval een prachtig avontuur. 

Heb je iets waar je graag op wil focussen met DLVA?

We willen boeken uit alle genres  bespreken, zeker het laatste jaar zijn er veel domeinen bijgekomen, maar nog niet alle domeinen zijn goed ondervangen, zoals managementboeken, sportboeken en reisboeken. Dus die gaan we zeker nog aanhaken.

Wat is je favoriete genre en wat maakt volgens jou de leukste recensies?

Dat is een hele moeilijke vraag. Onze boekenclub hebben we destijds niet voor niets De Leesclub van Alles genoemd, omdat we allerlei soorten boeken lezen en willen bespreken. Ik lees net zo graag filosofie, geschiedenis, economie, natuurwetenschappen als literatuur en poëzie. Ik denk dat de grote liefde toch altijd wel filosofie en literatuur blijven. Dat zijn de voornaamste bronnen waar ik uit heb gedronken.

Ga je nu eindelijk een keer fantasy lezen?

Dat zal altijd met mate blijven. Helaas, ik ben een verwoed literatuur lezer,in literatuur worden vele opties van het leven geschetst. Dat geeft altijd weer nieuwe inzichten. Daarom heb ik geen draken, elfen of trollen op verre planeten nodig om mij te boeien. Het ‘echte’ leven is interessant genoeg. 

Welk boek lees je op het moment?Ik lees altijd diverse boeken tegelijk. Ik ben nu eindelijk begonnen aan deel twee van de verzamelde essays van Herman De Coninck, ik lees het boek over de geschiedenis van De Groene Amsterdammer van Rob Hartmans, erg goed, ik ben bezig in een hagiografie over Bernard van Clairvaux, een middeleeuwse denker en zojuist las ik het eerste deel van de driedelige Zes broers en een zus van Marc Schoorl, een soort Het Bureau maar dan over een problematisch en arm katholiek gezin in het Wassenaar van de jaren. Erg grappig en voor een deel herkenbaar, Marc is uit hetzelfde bouwjaar als ik. Zondag starten we met een feuilleton over het boek. Mis het niet.

Door Renske Bakkenesdinsdag, 17 november 2020

Welke boeken van NU moeten op 'De nieuwe leeslijst Nederlands'?

EnquĂȘte over de nieuwe leeslijst Nederlands De leesvaardigheid onder jongeren loopt de laatste jaren steeds verder achteruit. Er zijn verschillende redenen aangedragen voor deze terugloop: het vak begrijpend lezen, de sluitingvan steeds meer bibliotheken, en natuurlijk de ontoereikendheid en veroudering...


dinsdag, 20 oktober 2020

Over de nieuwe rol van bibliotheken

Column. Laat ik eerst beginnen met wat linkjes naar artikelen van de afgelopen jaren: “Steden: Geen geld meer voor zwembad en bibliotheek.”“Honderden bibliotheken afgelopen jaren gesloten vanwege bezuinigingen”“De bibliotheek verdwijnt, en dat baart de Raad van Cultuur zorgen”“Twee vestigingen van...


woensdag, 30 september 2020

Het disfunctionele gezin in de Vlaamse literatuur

Column. Afgelopen zomervakantie eindelijk Het smelt, het alom bejubelde debuut van Lize Spit gelezen. Inderdaad niets dan loftuitingen voor deze veelgelaagde roman. Besprekingen zijn al op veel plaatsten verschenen, dat ga ik niet herhalen. Lees hier bijvoorbeeld de recensie van Marnix Verplancke. Wel...