De mooiste tas voor de boekenwurm

Een boekenwurm heeft zowel een menselijke als een dierlijke betekenis. De een eet ze, de ander leest ze en draagt boeken het liefste altijd bij zich. In een stijlvolle tas natuurlijk.Ā 

De boekenwurm is een bibliofiel. Iemand die niets liever doet dan boeken lezen en dat uren, nee: dagen kan volhouden. Een boekenwurm is ook een papieretend insect dat boeken niet lezend verslindt, maar ze gewoonweg opeet. 

Zoā€™n insect is bijvoorbeeld het papiervisje. Deze eet papier. Hoe droger hoe beter. Papiervisjes doen dat het liefst in het donker, als er licht bij komt schieten ze weg. De boekenschorpioen is minder bekend, maar niet minder desastreus voor de boekenverzamelaar. Dit beestje gebruikt oud en droog papier om in te schuilen. Je kunt je voorstellen dat ook dat funest is voor het papier. Het scharrelt, scheurt en bouwt met als gevolg dat je boeken eraan gaan. 

Gelukkig is de term boekenwurm voor iemand die veel van zijn tijd lezend doorbrengt, een minder vernietigende bezigheid. Sterker nog; je verrijkt er je kennis mee, het ontspant en verbreed de blik. Niet voor niets hebben nog altijd veel mensen een boek in hun tas zitten als ze op stap gaan en bijvoorbeeld gebruik maken van het openbaar vervoer of weten dat ze enige tijd in een wachtruimte moeten doorbrengen, bij de dokter of de tandarts bijvoorbeeld. Geen tijd te verspillen.

Shoppertassen voor boekenboodschappen

Zoā€™n boek wil je graag goed met je meedragen in een tas die daar geschikt voor is. Een mooie en stijlvolle tas. Nu is er in het land der tassen enorm veel keuze. De huidige shopper tas is allang niet meer alleen maar een tas om boodschappen mee te doen. Tegenwoordig is de shopper geworden tot een veelzijdige tas die je ofwel in de hand of over de schouder draagt. Daar passen minstens een boek of drie in. Noem het boekenboodschappen. In leer of canvas. Ze zijn er in vele materialen. De meeste kwaliteitsmerken hebben shoppertassen in hun collectie opgenomen. 

De XXL schoudertas heeft het niet gehaald

De zogenoemde schoudertas is zo mogelijk nog veelzijdiger. Een tas waar een schouderband bij geleverd wordt, gaat al gauw door voor een schoudertas. Daarin zijn allerlei varianten te vinden. Van een kleine schoudertas tot een XXL formaat tas. Die laatste is even een trend geweest. Deze enorme exemplaren werden op menig catwalk gespot. Modellen droegen de tassen over de schouder en dan zo dicht mogelijk onder de oksel. Dat moest ook wel want anders zou de tas tot bijna op de grond komen. Je moet er niet aan denken dat je deze tas vol met boeken met je meedraagt. Dat wordt veel te zwaar en te kolossaal. Beter om een boek of twee in een meer bescheiden schoudertas met je mee te dragen. Daarom was de XXL schoudertas dan ook al snel exit. Voor in het dagelijkse verkeer gewoon niet geschikt. 

Een clutch, voor als er even niet gelezen wordt

Omdat we nu toch al in het segment van de kleinere tassen zijn beland, noemen we hier de allerkleinste die er bestaat: de clutch. Een tasje dat je veelal in de hand draagt, vooral tijdens feestjes, passend bij een avondjurk bijvoorbeeld. Dat staat chique en je draagt er alleen maar het hoognodige in met je mee. Een bankpasje, je rijbewijs, een lipstick en je smartphone bijvoorbeeld. Een boek is ook hoognodig, zou de boekenwurm zeggen. Die past er echter niet in. Dat is natuurlijk jammer, maar er zijn nu eenmaal momenten dat lezen even niet aan de orde is. 

De clutch is overigens een steeds meer populaire tas die in de meeste gevallen ook een schouderband of -ketting heeft zodat de clutch ook over de schouder of zelfs crossbody gedragen kan worden. Daarmee stijl je een outfit perfect af want de clutch is er in alle mogelijke kleuren en materialen. Zoā€™n tasje past altijd. 

Terug naar de boekenwurm, die zijn of haar tijd het liefst lezend doorbrengt. Als een boekenwurm op pad gaat, gaat het boek mee. Een mooie en stijlvolle tas is aan hem of haar dan ook zeker besteed.Ā