woensdag, 5 januari 2022

DLVAlive over de Franse schrijver Joris-Karl Huysmans

DLVAlive Online

20.00 – 21.30 | 17 januari 2022

De wereld van Joris-Karl Huysmans 

Sinds het ‘enfant terrible’ van de moderne Franse literatuur Michel Houellebecq in zijn voorlaatste roman Onderworpen (2015) van zijn hoofdpersoon een literatuurwetenschapper maakte die gespecialiseerd is Joris-Karl Huysmans staat deze schrijver uit de 19de eeuw weer volop in de belangstelling. Wie was deze schrijver van het omstreden boek over decadentie, Tegen de Keer (À rebours) en waarom bekeerde hij zich na het schrijven van dit boek tot het katholicisme? En wat was zijn relatie met Nederland, Huysmans was zoon van een Nederlandse vader. De Nijmeegse literatuurwetenschapper en Huysmans-kenner Marc Smeets schreef een boek over de schrijver Een Parijse Hollander, over het leven en werk van Huysmans en met over name zijn relatie met Nederland.

Archeologie Magazine

Over het boek

Joris-Karl Huysmans (1848-1907) wordt door velen tot de fine fleur van de Franse letteren gerekend. Zelf omschreef hij zich graag als een â€˜Parijse Hollander’. Met het hoofd in Frankrijk, met het hart in Nederland en met de pen in een spagaat werkte deze auteur aan een uitzonderlijk oeuvre, doorspekt met verwijzingen naar – en reflecties op – de Nederlandse cultuur, volksaard, schilderkunst en religie.

Een Parijse Hollander brengt deze Nederlandse kant van Huysmans in kaart. Aan de hand van zijn biografie (Huysmans en Nederland), zijn kritische onthaal in de literaire journalistiek (Huysmans in Nederland) en zijn thematiek (Nederland in Huysmans), wordt een rijk en verrassend beeld gevormd van deze sleutelfiguur uit het Franse fin-de-siècle.

Op maandag 17 januari 2021 praat  Roeland Dobbelaer, hoofdredacteur van De Leesclub van Alles, met Marc Smeets over het leven en werk van Huysmans. Is Huysmans inderdaad zoals Houellebecq doet voorkomen een lichtend baken in duistere tijden of is zijn werk vooral te zien als typische 19e-eeuwse literatuur, op het snijvlak van naturalisme en symbolisme?

Aanmelden kan hier

Praktisch:

  • datum: maandag 17 januari 2022
  • aanvang: 20.00 uur, einde: ca. 21.30 uur
  • besproken boeken: Een Parijse Hollander Ã©n Tegen de keer
  • de boeken zijn hier te bestellen
  • gast: Marc Smeets, Literatuurwetenschapper en Huysmans-kenner
  • gespreksleider: Roeland Dobbelaer, filosoof en hoofdredacteur Bazarow en DLVA
  • NB. het gesprek is uitsluitend online te volgen. Vooraf ontvangen mensen met een ticket een link voor online deelname. Regel je ticket voor 18:00u op 17 januari. Daarna is het niet meer mogelijk.
  • kosten ticket voor deze avond: € 0,00vrijdag, 21 januari 2022

DLVAlive terugkijken met Marc Smeets over Joris-Karl Huysmans

De wereld van Joris-Karl Huysmans https://www.youtube.com/embed/68OZWZctGeU Sinds het ‘enfant terrible’ van de moderne Franse literatuur Michel Houellebecq in zijn voorlaatste roman Onderworpen (2015) van zijn hoofdpersoon een literatuurwetenschapper maakte die gespecialiseerd is Joris-Karl Huysmans staat deze schrijver uit de 19de eeuw weer...


zondag, 16 januari 2022

Je mist meer dan je leest (maar dat is niet het hele verhaal)

Hoewel er maar liefst 217 titels op de teller van 2021 staan – een alleszins respectabel aantal, werd ik bijna onmiddellijk na het opmaken van de stand overvallen door iets dat ik voor het gemak maar weemoed noem. Of het...


vrijdag, 24 december 2021

Boeken luisteren en kijken. Nr.2: 24-12-2021

De leukste/interessantste programma’s over boeken van de laatste weken Nicovoskampboekengek De Leesclub van Alles recensent Nico Voskamp bespreek wekelijks op Tiktok een roman of kinderboek. Aflevering 5-12-2021: Nico Voskamp over De Golf van Franca Treur: "Ik heb genoten van het boek....