vrijdag, 11 september 2020

Doe mee aan de online masterclasses en schrijfwedstrijd 'Latour op het Wad'

Op 24 november wordt de Spinozalens uitgereikt, een tweejaarlijkse onderscheiding voor een internationaal invloedrijk denker over ethiek en samenleving. Dit jaar gaat de onderscheiding naar de Franse filosoof en socioloog Bruno Latour. Latour zet zich in zijn werk in voor de vertegenwoordiging van dieren, planten en zeeĆ«n in ons politieke systeem.

Naar aanleiding van de prijsuitreiking organiseren Stichting Square Web, een stichting met als doel het initiĆ«ren, ondersteunen en promoten van creatieve, culturele en maatschappelijke relevante projecten en producten en Schrijversvakschool Groningen drie online masterclasses en een schrijfwedstrijd. Hierin staat het denken van Latour centraal en de milieuramp met het containerschip de MSC ZOE in 2019. Hierbij sloegen 342 containers overboord bij de Waddeneilanden. Een groot deel van het afval van de containers ligt nog steeds op de zeebodem tussen de slip. Hiernaast zorgde de ramp voor een lozing van een enorme hoeveelheid microplastics in de natuur.

De drie masterclasses gaan over het integreren van wetenschappelijke kennis in een literaire tekst. Bij alle drie de masterclasses is Joke van Leeuwen, gastschrijver aan de Rijksuniversiteit Groningen, aanwezig. Zij luistert mee naar de gastspreker van de masterclass, en zet de deelnemers na de pauze aan het denken over het verwerken van wetenschappelijke kennis in een literaire tekst.

De eerste masterclass is op woensdag 16 september van 19.30-21.30 uur, met als gastsprekers filosofen Jesse Havinga en Tjesse Riemersma over het denken van Latour. De tweede masterclass is op woensdag 23 september van 19.30-21.30 uur, met als gastspreker Erik Bertholet, Business Manager Logistics bij Groningen Seaports, over de knelpunten van het wereldwijde containervervoer. De laatste masterclass is op woensdag 30 september van 19.30 tot 21.30 uur, met als gastspreker Prof. dr. ir. Katja Philippartbestuurslid Waddenacademie, projectleider bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee en bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, over de gevolgen van de containerramp met de MSC ZOE.

Archeologie Magazine

Voor de schrijfwedstrijd schrijven de deelnemers in maximaal 1500 woorden een literaire tekst vanuit een niet-menselijk perspectief over de (gevolgen van) de ramp met de MSC ZOE. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het perspectief van een container of een korrel microplastic. Alle vormen zijn welkom. Als je mee wilt doen, lever je tekst dan voor 1 november 2020 in bij contact@latourophetwad.nl. De ingezonden teksten worden beoordeeld door de jury, bestaande uit Pauline Durlacher, Tonnus Oosterhoff, Mathijs Sanders en Marjoleine de Vos. De winnaar wordt bekendgemaakt op een feestelijke bijeenkomst. Hiernaast wordt het winnende literaire werk gepubliceerd in een landelijk tijdschrift (onder voorbehoud).

De masterclasses zijn gratis en iedereen is welkom om deel te nemen. Als je mee wilt doen aan de schrijfwedstrijd zijn de masterclasses verplicht. Heb je interesse en wil je je aanmelden, neem dan contact op met contact@latourophetwad.nl.

Door Isolde Korsdonderdag, 10 september 2020

Nominaties voor De Bronzen Uil 2020

De nominaties voor de tiende editie van De Bronzen Uil zijn sinds 30 augustus bekend. De Bronzen Uil is een Belgische prijs voor de beste Nederlandstalige debuutroman van het afgelopen seizoen. De literaire prijs is een initiatief van de sociaal-culturele...


woensdag, 9 september 2020

Bekendmaking longlist Boekenbon Literatuurprijs 2020

Op dinsdag 1 september maakte de jury van de Boekenbon Literatuurprijs van 2020 de longlist bekend. De Boekenbon Literatuurprijs is een jaarlijkse prijs die wordt toegekend door een jury gekozen door de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs. De prijs wordt vernoemd naar de...


dinsdag, 8 september 2020

De Coƶperatieve Nieuwe Boekhandel: een boekhandel van, voor en door de buurt

De tweede Nederlandse coƶperatieve boekhandel is sinds 1 september 2020 officieel eenĀ feit.Ā  In 2019 besloot de eigenaresse van ā€˜De Nieuwe Boekhandelā€™ in Amsterdam, Monique Burger, dat ze haar geliefde zaak wilde verkopen. Toen de aanvankelijke kopers zich op het laatste...