vrijdag, 11 september 2020

Doe mee aan de online masterclasses en schrijfwedstrijd 'Latour op het Wad'

Op 24 november wordt de Spinozalens uitgereikt, een tweejaarlijkse onderscheiding voor een internationaal invloedrijk denker over ethiek en samenleving. Dit jaar gaat de onderscheiding naar de Franse filosoof en socioloog Bruno Latour. Latour zet zich in zijn werk in voor de vertegenwoordiging van dieren, planten en zeeĆ«n in ons politieke systeem.

Naar aanleiding van de prijsuitreiking organiseren Stichting Square Web, een stichting met als doel het initiĆ«ren, ondersteunen en promoten van creatieve, culturele en maatschappelijke relevante projecten en producten en Schrijversvakschool Groningen drie online masterclasses en een schrijfwedstrijd. Hierin staat het denken van Latour centraal en de milieuramp met het containerschip de MSC ZOE in 2019. Hierbij sloegen 342 containers overboord bij de Waddeneilanden. Een groot deel van het afval van de containers ligt nog steeds op de zeebodem tussen de slip. Hiernaast zorgde de ramp voor een lozing van een enorme hoeveelheid microplastics in de natuur.

De drie masterclasses gaan over het integreren van wetenschappelijke kennis in een literaire tekst. Bij alle drie de masterclasses is Joke van Leeuwen, gastschrijver aan de Rijksuniversiteit Groningen, aanwezig. Zij luistert mee naar de gastspreker van de masterclass, en zet de deelnemers na de pauze aan het denken over het verwerken van wetenschappelijke kennis in een literaire tekst.

De eerste masterclass is op woensdag 16 september van 19.30-21.30 uur, met als gastsprekers filosofen Jesse Havinga en Tjesse Riemersma over het denken van Latour. De tweede masterclass is op woensdag 23 september van 19.30-21.30 uur, met als gastspreker Erik Bertholet, Business Manager Logistics bij Groningen Seaports, over de knelpunten van het wereldwijde containervervoer. De laatste masterclass is op woensdag 30 september van 19.30 tot 21.30 uur, met als gastspreker Prof. dr. ir. Katja Philippartbestuurslid Waddenacademie, projectleider bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee en bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, over de gevolgen van de containerramp met de MSC ZOE.

Geschiedenis Magazine

Voor de schrijfwedstrijd schrijven de deelnemers in maximaal 1500 woorden een literaire tekst vanuit een niet-menselijk perspectief over de (gevolgen van) de ramp met de MSC ZOE. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het perspectief van een container of een korrel microplastic. Alle vormen zijn welkom. Als je mee wilt doen, lever je tekst dan voor 1 november 2020 in bij contact@latourophetwad.nl. De ingezonden teksten worden beoordeeld door de jury, bestaande uit Pauline Durlacher, Tonnus Oosterhoff, Mathijs Sanders en Marjoleine de Vos. De winnaar wordt bekendgemaakt op een feestelijke bijeenkomst. Hiernaast wordt het winnende literaire werk gepubliceerd in een landelijk tijdschrift (onder voorbehoud).

De masterclasses zijn gratis en iedereen is welkom om deel te nemen. Als je mee wilt doen aan de schrijfwedstrijd zijn de masterclasses verplicht. Heb je interesse en wil je je aanmelden, neem dan contact op met contact@latourophetwad.nl.

Door Isolde Korszaterdag, 28 november 2020

Extra literatuur nieuwsbrief

Vanwege het enorme aanbod aan nieuwe literaire boeken en ook recensies verschijnen er vanaf volgende week twee De Leesclub van Alles nieuwsbrieven over literatuur. Op dinsdag verschijnt voortaan de nieuwsbrief Nederlandstalige literatuur. De redacteur van dit domein wordt Marjon Nooij,...


dinsdag, 17 november 2020

Welke boeken van NU moeten op 'De nieuwe leeslijst Nederlands'?

EnquĆŖte over de nieuwe leeslijst Nederlands De leesvaardigheid onder jongeren loopt de laatste jaren steeds verder achteruit. Er zijn verschillende redenen aangedragen voor deze terugloop: het vak begrijpend lezen, de sluitingvan steeds meer bibliotheken, en natuurlijk de ontoereikendheid en veroudering...


donderdag, 29 oktober 2020

De Leesclub van Alles publiceert 10.000ste artikel

In 2009 ontstond De Leesclub van Alles in zijn eerste vorm. Zes vrienden die elke maand samen kwamen om een boek te bespreken dat iedereen las. Literatuur, maar ook veel non-fictie, boeken over alle onderwerpen, zeker zes jaar lang kwam...