vrijdag, 5 november 2021

Doeke Sijens zet vergeten schilders opnieuw in de schijnwerpers

[Ingezonden mededeling] Henk Melgers (1899-1973) is een intrigerende Groningse schilder, die tot nu toe in de schaduw is gebleven van tijdgenoten. Melgers was lid van expressionistische kunstenaarsgroep De Ploeg in de hoogtijdagen van deze kunstenaarsgroep en heeft net als zijn medeleden het Groninger landschap en het boerenleven geschilderd. Meer dan bij andere Ploegleden is het zware leven van werkers op het land terug te zien. 

Op het einde van de jaren dertig ā€“ Melgers was inmiddels verhuisd naar Amsterdam ā€“ en na de oorlog verandert zijn werk sterk met magisch-realistische, sprookjesachtige voorstellingen. MetĀ De onbekende wereld van Henk MelgersĀ treedt een schilder eindelijk uit de schaduw.

Alida Pott (1888-1931) behoort tot een van de beste kunstenaars van haar tijd. Haar werk viel direct op vanwege het heldere kleurgebruik. Door haar vroege dood verdween haar werk echter lange tijd uit de aandacht.

Aangeraakt door een nieuw lichtĀ bevat veel afbeeldingen van het bijzondere werk van Alida Pott. De begeleidende tekst besteedt aandacht aan het verloop van haar kunstzinnige carriĆØre, haar rol binnen De Ploeg en de samenwerking met haar echtgenoot George Martens, vooral op het gebied van toegepaste kunst. Dankzij brieven, notulen van de kunstkring en de getuigenissen van tijdgenoten, wordt een goed beeld gegeven van haar onafhankelijke geest en eigenzinnige opvattingen.

Trouw

Doeke Sijens (1955) schrijft verhalen en essays. Als kenner van De Ploeg werkte mee aan talloze overzichtswerken die gewijd waren aan De Ploeg. Sijens oogstte veel lof zijn monografieƫn over Wobbe Alkema, Gerrit Benner, Jaap Min en Fie Werkman.

www.kleineuil.nlzaterdag, 4 december 2021

Bazarow Magazine nr. 22 verschenen,

Met nieuwe schrijfopdracht voor lezers Het zijn bijzondere tijden en helemaal vrolijk worden de meeste mensen er niet van. Corona, lockdowns, klimaatopwarming, tweespalt in de samenleving, de machtsgreep van China in het oosten - het gaat maar door. Hoe moet...


vrijdag, 3 december 2021

4 tips voor het lezen van een boek in een rijdende auto

[Lifestyle] Als je van lezen houdt, kan passagier zijn tijdens een roadtrip een goed moment zijn om te ontspannen met een goed boek. Voor veel mensen vormen het kalmerende en constante gezoem van het voertuig en de stilte van een...


woensdag, 1 december 2021

Terugkijken: DLVAlive met Anne-May Wachters-van der Grinten over haar boek De erfenis van Pilatus

Over het ontstaan van antisemitisme en de rol van de kerken hierin. In De erfenis van Pilatus betoogt Anne-May Wachters-van der Grinten dat veel teksten uit de evangeliĆ«n opnieuw bestudeerd moeten worden. Een foute interpretatie kan leiden tot anti-judaĆÆsme en antisemitisme. In...