"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Door de coronacrisis dreigt een derde van boekhandels in Nederland failliet te gaan

donderdag, 16 april 2020

De strenge maatregelen omtrent het coronavirus zijn funest voor boekhandels, zo blijkt in een bericht uit de Volkskrant. Met name bij boekwinkels in de grote steden, die geen bijproducten verkopen zoals kranten en postzegels, daalt de omzet tot met 90 procent. De acties en initiatieven van de Koninklijke Boekverkopersbond blijken niet voldoende. Directeur van de KBb Anne Schroën zegt:   

“Meteen na de afkondiging van de maatregelen in maart zagen boekhandels het aantal klanten sterk dalen. (…) De huur loopt intussen bij de meeste zaken gewoon door, bijna de helft van de boekverkopers heeft nog geen afspraken kunnen maken met hun verhuurders. Intussen mogen de klanten die nog wél komen een boek niet oppakken of er doorheen bladeren, terwijl dat erg belangrijk is.”

Behalve de directe gevolgen van de coronamaatregelen hebben boekhandels het ook extra moeilijk door hun kleine winstmarges, voor velen was faillissement nooit ver weg. Daarnaast staat het aanbod in boekwinkels vaak al sinds voor de crisis vast, ze kunnen zich dus niet zo makkelijk aanpassen aan de situatie. 

De situatie is volgens Anne Schroën “een ongekende ramp” voor de boekhandels. Ook de #ikleesthuis-campagne van de CPNB, die op internet vrij succesvol lijkt, is nog niet voldoende voelbaar in de boekhandel. Het blijkt dat mensen niet alleen thuis boeken lezen, maar ook thuis boeken kopen. De online verkoop is namelijk verdubbeld. Caroline Damwijk, directeur van winkelketen Libris Blz., verwacht dat dit voorlopig aanhoudt; “De webshop wordt veel belangrijker en dat blijft zo. De anderhalvemetereconomie en de verschuiving naar online is een gegeven, daar moeten we vol op anticiperen, want deze situatie kan nog jaren duren.”

Dans Magazine

De Boekverkopersbond is bezig met de oprichting van een steunfonds. Daarnaast vraagt de bond ook aan uitgevers en aan distributeur CB de boekhandels te helpen. Boekhandels die failliet gaan worden meestal niet vervangen, en een daling in het aantal boekhandels is slecht voor de ontlezing en het aanbod. Anne Schroën: “We zien in buurlanden dat als het aantal fysieke boekhandels daalt, dat zijn impact heeft op het boekenaanbod. Je krijgt een enorme verschraling.”


Door Remus Thijssen 


Nieuws: Lidy van Marissing herontdekt door winst Sybren Poletprijs

donderdag, 25 april 2024

De drie-jaarlijkse Sybren Poletprijs voor experimentele poëzie is toegekend aan schrijver en dicht...


De longlist van de Hebban Debuutprijs bekend gemaakt

donderdag, 25 april 2024

De longlist van 2024 Hebban Debuutprijs is deze week bekend gemaakt. De lijst is vijftien boeken la...


'Pagina's vol plezier' deel 1: Die beruchte leeslijst, bestaat die wel?

donderdag, 25 april 2024

Wat was jouw ervaring met de leeslijst op de middelbare school? Sommigen herinneren zich misschien...


Nieuws: E. du Perronprijs voor Niña Weijers

donderdag, 25 april 2024

De winnaar van de E. du Perronprijs 2022/23 is Niña Weijers voor het boek Cassandra. "De tweejaarl...