maandag, 7 oktober 2019

Een "kleine revolutie" in het boekenvak

Het is zover. Bij een goed bezochte bijeenkomst van DLVALive presenteerden we maandagavond 7 oktober de plannen voor de nieuwe internetboekhandel Bazarow. Met Bazarow willen we een “kleine revolutie” – vreedzaam uiteraard – teweegbrengen in het boekenvak. Hopelijk met grote gevolgen.

Door de komst van de grote (inter-)nationale online boekhandels is de situatie in het boekenvak verslechterd. Boekhandels verdwijnen, uitgevers moeten grote inkoopkortingen toestaan waardoor de marges afnemen en er een kale bestsellercultuur ontstaat. Schrijvers en vertalers houden weinig over aan hun inspanningen.

Met ons initiatief willen we verschillende zaken stimuleren en geld in de sector houden:
•    Op de eerste plaats gaat een substantieel deel van de netto-opbrengsten van Bazarow naar de (nog levende) Nederlandstalige schrijvers en vertalers van boeken.
•    Op de tweede plaats respecteren we de standaard inkoopkorting voor uitgevers. Hoe groot we ook worden, we gaan niet met uitgevers onderhandelen om grotere kortingen te krijgen. Zo worden de uitgevers sterker!
•    Op de derde plaats willen we de onafhankelijke boekhandel steunen. In ieder geval publicitair en op termijn mogelijk ook financieel.

Bestel je je boeken bij de onafhankelijke boekhandel, ga daar vooral mee door. Zo niet, maak dan toch vooral de overstap naar Bazarow. Neem hier alvast een kijkje op de site van Bazarow of abonneer je op het wekelijkse digitale magazine van Bazarow.

Archeologie Magazine

De site gaat eind deze week live!vrijdag, 18 oktober 2019

Het perspectief van collaborateurs belicht

In zijn debuutroman Hard zijn beschrijft Chris Reinewald het verhaal van NSB-familie Waldeneck uit de Amsterdamse wijk de Pijp. Hoofdpersoon is de naïeve Leen, die zich schikt naar haar dominante man, de fanatieke uniformgek en NSB’er Frits. Hun zoon, Frits...


donderdag, 17 oktober 2019

Filosofie op school en in de politiek

Bij het programma VPRO boeken schuiven dit keer twee filosofische schrijvers aan; Asis Aynan vertelt over zijn boek Linoleumkoorts waarin hij de samenleving in het klein beschrijft: de Hogeschool. Alicja Gescinska vertelt over haar kandidatuur op de Europese lijst van...


dinsdag, 15 oktober 2019

Booker Prize tweemaal uitgereikt

Niet Ă©Ă©n, maar twee romans hebben dit jaar de prestigieuze Booker Prize gewonnen. De jury kon vanwege de hoge kwaliteit van de genomineerden niet kiezen tussen The Testaments en Girl, Woman, Other. Zowel Margaret Atwood als Bernardine Evaristo mag zichzelf...