maandag, 7 oktober 2019

Een "kleine revolutie" in het boekenvak

Het is zover. Bij een goed bezochte bijeenkomst van DLVALive presenteerden we maandagavond 7 oktober de plannen voor de nieuwe internetboekhandel Bazarow. Met Bazarow willen we een “kleine revolutie” – vreedzaam uiteraard – teweegbrengen in het boekenvak. Hopelijk met grote gevolgen.

Door de komst van de grote (inter-)nationale online boekhandels is de situatie in het boekenvak verslechterd. Boekhandels verdwijnen, uitgevers moeten grote inkoopkortingen toestaan waardoor de marges afnemen en er een kale bestsellercultuur ontstaat. Schrijvers en vertalers houden weinig over aan hun inspanningen.

Met ons initiatief willen we verschillende zaken stimuleren en geld in de sector houden:
•    Op de eerste plaats gaat een substantieel deel van de netto-opbrengsten van Bazarow naar de (nog levende) Nederlandstalige schrijvers en vertalers van boeken.
•    Op de tweede plaats respecteren we de standaard inkoopkorting voor uitgevers. Hoe groot we ook worden, we gaan niet met uitgevers onderhandelen om grotere kortingen te krijgen. Zo worden de uitgevers sterker!
•    Op de derde plaats willen we de onafhankelijke boekhandel steunen. In ieder geval publicitair en op termijn mogelijk ook financieel.

Bestel je je boeken bij de onafhankelijke boekhandel, ga daar vooral mee door. Zo niet, maak dan toch vooral de overstap naar Bazarow. Neem hier alvast een kijkje op de site van Bazarow of abonneer je op het wekelijkse digitale magazine van Bazarow.

Trouw

De site gaat eind deze week live!dinsdag, 20 oktober 2020

Over de nieuwe rol van bibliotheken

Column. Laat ik eerst beginnen met wat linkjes naar artikelen van de afgelopen jaren: “Steden: Geen geld meer voor zwembad en bibliotheek.”“Honderden bibliotheken afgelopen jaren gesloten vanwege bezuinigingen”“De bibliotheek verdwijnt, en dat baart de Raad van Cultuur zorgen”“Twee vestigingen van...


woensdag, 30 september 2020

Het disfunctionele gezin in de Vlaamse literatuur

Column. Afgelopen zomervakantie eindelijk Het smelt, het alom bejubelde debuut van Lize Spit gelezen. Inderdaad niets dan loftuitingen voor deze veelgelaagde roman. Besprekingen zijn al op veel plaatsten verschenen, dat ga ik niet herhalen. Lees hier bijvoorbeeld de recensie van Marnix Verplancke. Wel...


vrijdag, 11 september 2020

Doe mee aan de online masterclasses en schrijfwedstrijd 'Latour op het Wad'

Op 24 november wordt de Spinozalens uitgereikt, een tweejaarlijkse onderscheiding voor een internationaal invloedrijk denker over ethiek en samenleving. Dit jaar gaat de onderscheiding naar de Franse filosoof en socioloog Bruno Latour. Latour zet zich in zijn werk in voor de vertegenwoordiging...