Tot in de hemel

Tot in de hemel

Indringend en alarmerend verhaal over bomen als levend organisme

[Recensie] Amerikaanse schrijvers schrikken niet zo snel terug voor een pagina meer of minder. Dat mag duidelijk zijn. Richard Powers is vooral bekend van zijn uitgebreide research voor zijn boeken over diverse thema’s. In Tot in de Hemel blijkt die research nog eens te meer. Het verveelt zeker niet,

Lees verder...

Waar de wereld begint

Waar de wereld begint

ZKV’s van een vroegrijpe literator

[Recensie] Ongelooflijk hoe de Amerikaanse southern writer Truman Capote (1924-1984) koning van de non-fictie nog voor zijn 20e verbluffende miniatuurtjes schreef. Zet alle bevooroordeeldheid opzij en zwelg in de prachtige, in 2013 teruggevonden high-school verhalen van Capote.

Truman Capote, klein, kwaakstem, gay, verwierf zijn status met In Cold Blood (1966),

Lees verder...

Op aarde schitteren we even

Op aarde schitteren we even

Grandioos verwoord portret van zoekende, twijfelende jongeman

[Recensie] Wat betekent het om een Vietnamese immigrant in Amerika te zijn? En homo bovendien? Ocean Vuong schreef er een ontstellend knappe debuutroman over, “Een puinhoop” en “een diepe val” zoals hij zelf schrijft, maar wel een immens mooie.

Iedere lente vertrekken vanuit de bergen in Centraal-Mexico miljoenen monarchvlinders in noordelijke richting.

Lees verder...

De druiven der gramschap

De druiven der gramschap

Het verdriet van de boeren in de VS

“Route 66 is de voornaamste landverhuizersweg. De 66 – het lange, betonnen pad dwars door het land, dat op de kaart licht op en neer golvend over berg en dal getrokken is, van Mississippi naar Bakersfield – over de rode landen en de grijze landen, dat zich omhoogwendelt in de bergen,

Lees verder...

Op aarde schitteren we even

Op aarde schitteren we even

Schitterend, rijk debuut!

[Recensie] Ocean Vuong (1988) heeft, zeker gezien zijn leeftijd, als dichter al behoorlijk veel prijzen in de wacht gesleept. Weliswaar vooral in de Verenigde Staten maar het zou zomaar kunnen dat zijn ster ook hier zal schitteren na verschijning van zijn debuut als romanschrijver, Op aarde schitteren we even.
Vuong, geboren in Vietnam,

Lees verder...

Florida

Florida

Liefdevolle observaties van het menselijk tekort

[Recensie] De bijnaam van Florida is The Sunshine State. Het is een staat waar veel oudere Amerikanen heen gaan om daar van hun oude dag te genieten en waar veel toeristen hun vakantie vieren in allerlei themaparken en zonovergoten stranden. Toch is er ook een keerzijde aan deze staat waar maar weinig aandacht aan wordt besteed.

Lees verder...

Daal neder, Engel

Daal neder, Engel

O, geest, te loor en door de wind beweend, kom weer terug

[Recensie] Daal neder, Engel is de debuutroman van Thomas Wolfe die uitkwam in 1929 en veel autobiografische aspecten lijkt te bevatten. Toch schrijft hij in het bericht aan de lezer:

“Als de schrijver de klei des levens heeft gebruikt om zijn boek te maken,

Lees verder...

Washington Black

Washington Black

Spannend, rijk aan thematiek

[Recensie] Washington Black is elf jaar oud, woont (en werkt) al zijn hele leven op dezelfde plantage op Barbados. Zijn meester, Erasmus Wilde,  is vreselijk harteloos. Het lijkt uitzichtloos, totdat hij Christopher ‘Titch’ Wilde, ontmoet, Erasmus’ broer, die wetenschapper en abolitionist blijkt te zijn. Titch heeft een assistent nodig, die hem kan ondersteunen bij het ontwerpen,

Lees verder...

De brug van San Luis Rey

De brug van San Luis Rey

Reflecties op het waarom

[Recensie] De brug van San Luis Rey is verdeeld in vijf delen, elk met een eigen karakter, maar met een paar overeenkomsten. Het uitgangspunt – de instorting van de brug waarbij vijf personen omkomen – is de gemeenschappelijke deler. Decor van het verhaal is Peru in de achttiende eeuw.

Een monnik ziet een oude Inca-touwbrug instorten en is getuige van de dodelijke val van vijf personen.

Lees verder...

Heimwee naar een andere wereld

Heimwee naar een andere wereld

“Wanneer ik merk dat ik arrogant ben, voel ik me meteen een klootzak”

Ottessa Moshfegh schrijft bijtende verhalen en romans. Scherp is ze ook in levenden lijve, wanneer je haar uit haar jetlag krijgt tenminste. “Een man van 65 die een meisje van 17 kust is geen verkrachter,” zegt ze over haar eigen ervaring op die leeftijd.

Lees verder...