ECHT nano

ECHT nano

Nanotech voor 19de-eeuwse dummies

ECHT nano vertelt alles wat je over het vakgebied wilt weten – en misschien wel meer.

[Recensie] Dat Ben Feringa bijna twee jaar na zijn Nobelprijs nog altijd een Nederlandse held is, wil niet zeggen dat iedereen nu alles snapt van zijn nanotechnologie. Dat is geen wonder, want het gaat om moleculen die te klein zijn om in het echt te zien.

Lees verder...

Recensie door:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

The Story of Chemistry

The Story of Chemistry

Chronologische Chemie

Sinds de prehistorie houden mensen zich al bezig met chemie. The Story of Chemistry geeft een uitgebreid overzicht van wat er sindsdien is gebeurd.

[Recensie] In The Story of Chemistry beschrijft Anne Rooney, die vergelijkbare boeken schreef over onder meer biologie en astronomie, de chronologische geschiedenis van de scheikunde.

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

The Chemistry of Wine

The Chemistry of Wine

Vinologie voor organici

Chemie van wijn kan niet zonder molecuulstructuren, maar je kunt ook overdrijven.

[Recensie] Hoeveel structuurformules horen er in een boek over wijn? In De chemie van wijn, in 2016 uitgegeven door de Wageningse ‘wijnprofessor’ Rudolf Pierik, staat er niet één. Pierik is dan ook geen chemicus, al kun je tevens financiële motieven vermoeden omdat andere plaatjes ook totaal ontbreken.

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

The Plastics Revolution

The Plastics Revolution

De allesoverheersende rol van kunststof

Relativerend boek moet meer de details in

[Recensie] Na de groeiende commotie omtrent de omvangrijke plasticsoep in de oceanen heeft het woord plastic vooral een nare bijsmaak gekregen. Zeker omdat kunststof al zo lang een negatief imago heeft vanwege bijvoorbeeld het massale gebruik van wegwerpbekertjes en plastic tassen. En ons land zou dan bij de ontwikkeling van dit materiaal een vooraanstaande rol spelen?

Lees verder...

Reactions

Reactions

Chemietrilogie voltooid

In Reactions trakteert Theodore Gray zijn lezers op een scala aan doortimmerde weetjes over alledaagse materialen en processen.

[Recensie] Theodore Gray, chemicus maar vooral schrijver van populair-wetenschappelijke boeken, heeft er tien jaar over gedaan om zijn trilogie over de wonderlijke wereld van de chemie te voltooien. Eerst was er in 2011 Elements,

Lees verder...

Recensie door:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

Wetenschappelijke Parels

Wetenschappelijke Parels

De diepte in met briljante geesten

In 2015 vroeg auteur John Brockman naar het belangrijkste wetenschappelijke nieuws van de laatste tijd aan 193 wereldwijde wetenschappers. Dan moet je denken aan psycholoog Steven Pinker, geneticus George Church en wetenschapsjournalist Matt Ridley.

Er is voor ieder wat wils – of het nu gaat om biologie, schei-, natuur- of sterrenkunde of psychologie.

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

Computerpioniers

Computerpioniers

Chemie ging digitaal

Feiten en anekdotes uit de begintijd van het computer­tijdperk in Nederland

[Recensie] Om katalytische reacties te simuleren en polymeereigenschappen te voorspellen, bestelde BASF dit voorjaar bij Hewlett-Packard een van de grootste supercomputers ter wereld. En het is niet voor het eerst dat de chemie op dit gebied vooroploopt, zo blijkt uit Computerpioniers,

Lees verder...

Recensie door:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

The chemical story of olive oil

The chemical story of olive oil

Boek over olijfolieproductie: Een kostbare vrucht

Iedereen gebruikt wel eens olijfolie, maar hoe het op tafel komt, is meestal onbekend. The chemical story of olive oil brengt daar verandering in.

[Recensie] De keuken en zijn ingrediënten zijn een dankbaar onderwerp voor schrijvers, ook voor chemici die de pen oppakken. Daarvan getuigt de nieuwe uitgave van de Royal Society of Chemistry over olijfolie van – en toegegeven: deze journalist zoekt ze er ook op uit.

Lees verder...