Chinese Filosofie

Chinese Filosofie

China wijst weg naar goed leven

Sinoloog Karel van der Leeuw (1940-2015) laat een kostbare erfenis na: een  veelomvattend en diepgravend overzicht van de Chinese filosofie.

[Recensie] Zigong vroeg: “Is er een woord dat men gedurende zijn hele leven als leidraad kan nemen?” Confucius zei: “Dan is het wel wederzijdsheid. Wat je voor jezelf niet wilt,

Lees verder...

Recensie door:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

Waarom de Chinezen de tijd mee hebben

Waarom de Chinezen de tijd mee hebben

Haast je langzaam

[Recensie] Iedereen klaagt er over: alles gaat steeds sneller en toch houden we nooit genoeg tijd over. We hebben het druk op ons werk, maar vooral ook druk in ons hoofd. Komen we in het Verre Oosten dan verbazen we ons. Chinezen en andere volken daar lijken nog harder te lopen, ze slapen staande in de metro en houden tijdens een concert precies een gering aantal minuten pauze.

Lees verder...

De weg

De weg

Zoeken naar je ware zelf? Onzin

[Interview] Westerlingen zijn veelal op zoek naar hun authentieke zelf. Niet doen, meent hoogleraar Michael Puett. “Het is een keurslijf dat ons niet bevrijdt, maar beperkt.”

Je authentieke zelf? Dat bestaat helemaal niet, schatert Michael Puett. Jezelf accepteren zoals je bent? Zelfgenoegzaam narcisme. Natuurlijk beter dan kunstmatig?

Lees verder...