Misdadige vrouwen

Misdadige vrouwen

Criminaliteit en rechtspraak in Holland 1600-1800

[Signalering] Tegenwoordig zijn vrouwen slechts verantwoordelijk voor circa tien procent van de criminaliteit. Dit aandeel stijgt de laatste jaren, maar komt niet in de buurt van de percentages uit de vroegmoderne tijd, toen vrouwen soms zelfs meer dan de helft van de vervolgde misdadigers uitmaakten. De Leidse hoogleraar Manon van der Heijden onderzocht hoe vrouwen voorkomen in de rijke gerechtelijke bronnen uit Hollandse steden in de 17de en 18de eeuw.

Lees verder...

Recensie door:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

De rekening voor Rutte

De rekening voor Rutte

Nederlandse politiek op zijn lelijkst

[Recensie] De affaire rond de Teevendeal is een zwarte bladzijde in de Nederlandse politieke geschiedenis. Niet omdat er een slecht politiek besluit door de Kamer werd gejast of omdat de politiek jammerlijk faalde om een maatschappelijk vraagstuk op te lossen. Nee, de bonnetjesaffaire rond de Teevendeal is zo kwalijk omdat een staatssecretaris, twee ministers,

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

Judas

Judas

Manipulatie boven een bord andijvie

[Recensie] De onbedoelde, nieuwe onverbiddelijke bestseller Judas, een familiekroniek van Astrid Holleeder is zo’n boek dat (bijna) iedereen wil lezen. Zeker met het diabolische optreden van Willem Holleeder, de criminele broer van de schrijfster/juriste in College Tour nog op het netvlies. Dankzij deze serieuze, onvooringenomen aandacht ontpopte Holleeder zich als knuffelcrimineel.

Lees verder...

Recensie door:

Beoordeling:

Dagboek van een beul

Dagboek van een beul

Meester Frantz Schmidt van Neurenberg

[Recensie] Bij het horen van het woord beul doemen meestal twee beelden op. Enerzijds het vertrouwde stereotype dat we kennen uit strips en griezelverhalen: puntig gekapt en met bijl in de aanslag. Anderzijds het soort beulen dat de hoofdrol speelt in de gruwelijke internetvideo’s van IS die onze actualiteit beheersen: de ijzingwekkend echte en nabije beulen van nu.

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling: