Luilekkerland

Luilekkerland

400 jaar koken in Nederland

[Recensie] Voor het boek Luilekkerland hebben vader en dochter Kleyn gebruik gemaakt van een historische collectie kookboeken uit de bijzondere collecties van de Universiteit van Amsterdam. Binnen deze collectie zijn zeker zo’n twintigduizend boeken over eten en drinken te vinden. Het gaat dan om boeken over bijvoorbeeld etiquette, menuleer, tafelschikking, voedingsleer,

Lees verder...

Recensie door:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

Vet lekker

Vet lekker

Nederlands streetfood

[Recensie] Danny Jansen is toch wel een van de allerleukste chefs van Nederland hoor! Althans, dat is mijn bescheiden mening. Ik kijk graag naar zijn tv programma’s op 24Kitchen. Altijd positief, altijd vrolijk en bijzonder aardig. Een verademing naast een hoop gezuurpruim op televisie en internet.

Zijn nieuwste boek gaat over iets wat ons allemaal na aan het hart ligt: vette hap!

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

Kookboek van de Gouden Eeuw

Kookboek van de Gouden Eeuw

Authentiek is het zeker. Maar is het ook lekker?

[Recensie] Nou dat zal een dikke pil zijn dacht ik; het Kookboek van de Gouden Eeuw. Maar dat bleek niet het geval. In mijn brievenbus landde een alleraardigst boekje op A5 formaat van een mij onbekende uitgever (Het Zwarte Schaap). De auteur ken ik wel, wij kwamen elkaar ooit tegen bij een workshop culinaire historie georganiseerd door de Bijzondere Collecties van de UvA.

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

Kookboek van de Gouden Eeuw

Kookboek van de Gouden Eeuw

Culinaire geschiedenis in woord en beeld

[Recensie] Het Kookboek van de Gouden Eeuw werd op 25 april 2018 gepresenteerd in de Schreierstoren in Amsterdam. Het was een knusse bijeenkomst voor een bijzonder boekje dat de smaak van de Gouden Eeuw op zeer fraaie wijze terugbrengt in de hedendaagse koken. Culinair historica Manon Henzen heeft aan de hand van vlot geschreven hoofdstukjes de diverse aspecten van de zeventiende-eeuwse keuken op papier gezet en geïllustreerd met prachtig historisch beeldmateriaal zoals schilderijen en gravures van Hollandse meesters.

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

Maison Kelder

Maison Kelder

Die van de hazelnoottaart!

[Recensie] Er staan in het boek Maison Kelder, Het huis van de hazelnoot van Danny Verbaan namelijk geen recepten. Wie dit boek aanschaft met het idee op die manier het geheim achter de zo beroemde hazelnoottaart te ontrafelen, komt bedrogen uit.
Er is geen spoor van welk recept dan ook te ontdekken in dit boek en toch leest het heel smakelijk weg.

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

In het restaurant

In het restaurant

Een kijkje achter de schermen

[Recensie] Christoph Ribbat heeft met In het restaurant een zeer smakelijk en boeiend boek afgeleverd. Wie in een restaurant werkt, of het nu in de bediening is of in de keuken, zal veel in het boek herkennen. Ben je alleen maar gast in restaurants dan is dit boek een blik in een wereld waar je wellicht geen idee van hebt.

Lees verder...

Het verleden op je bord

Het verleden op je bord

Eten van lang geleden

[Recensie] Wie denkt dat mensen in de 15e en 16e eeuw geen tafelmanieren hadden vergist zich. Er golden regels die aan menige tafel vandaag de dag niet zouden misstaan. Erasmus schreef er in 1530 al over en hij was niet de eerste. Wat de tafelmanieren uit die tijd allemaal inhielden kun je lezen in het boek Het verleden op je bord van Christianne Muusers.

Lees verder...

Recensie door:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

Oranje toetjes

Oranje toetjes

Vorstelijk koken

[Recensie] Oranje toetjes biedt een Koninklijke culinaire geschiedenis met historische recepten. In het boek vertelt culinair historica Lizet Kruyff over de eetmodes, kookboeken, suikerbakkers, patissiers en hofkoks die de geschiedenis van de Oranjes kent. Ook is het boek aangevuld met authentieke recepten die hier en daar zijn bijgeschaafd door top patissier Cees Holtkamp, zodat ze ook heden ten dage uitvoerbaar zijn en passen bij de huidige smaaknormen.

Lees verder...

Recensie door:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

Het verleden op je bord

Het verleden op je bord

De culinaire geschiedenis van Nederland

[recensie] Een paar maanden geleden schreef ik het al in de blog Aan tafel in het archief, er is de afgelopen periode veel aandacht voor de Nederlandse culinaire geschiedenis. In rap tempo verschenen verschillende publicaties over onze eetcultuur, waaronder Nederland dineert, De kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken en Oranje toetjes.

Lees verder...

Recensie door:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld