De engel van het vergeten

De engel van het vergeten

Aangrijpende roman over het verleden van Slovenië

[Recensie] Dit prachtige boek heeft meerdere plotelementen. Zo is er de gewelddadige vader, zijn er de herinneringen die oma vertelt over de oorlog en haar gevangenneming in concentratiekamp Ravensbrück en is er het opgroeien van de ik-figuur, de kleindochter van oma.

Het boek speelt enige tientallen jaren na WO II.

Lees verder...

De Amerikaan

De Amerikaan

The Roaring Sixties

Nog maar heel kort geleden zag de vierde roman van Gerrit Brand het levenslicht, nadat het manuscript hiervan al een jaar of vijfendertig op een stoffige plank had gelegen. Nog ouderwets op de typemachine geschreven, maar nooit tot een einde gekomen. Een verhuizing zorgde ervoor dat Brand het weer tegenkwam en tot de ontdekking kwam dat hij over idee van het verhaal eigenlijk wel tevreden was.

Lees verder...

Volledig ontstemde piano – Heum 1994

Volledig ontstemde piano – Heum 1994

Onbereikbaar geworden dorpen

[Recensie] Robert Anker heeft iets met Maarten ‘t Hart. Ooit schreef hij: “We houden allemaal van Maarten,” en in zijn eind vorig jaar [1994/red.] verschenen essaybundel Vergeten licht bekent hij dat dit niet eens ironisch was bedoeld. Het werk van ‘t Hart raakt bij Anker blijkbaar iets zeer wezenlijks, dat hij zelf aanduidt door te spreken over ‘t Harts “merkwaardige berichten uit de nog maar net verdwenen wereld van voor de welvaart en de tv,

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

Dorpsschetsen

Dorpsschetsen

Flarden dorpsmuziek

Sommige literaire teksten kan men lezen als historische bron. De bundel Dorpsschetsen van Eelke de Jong zou je bij wijze van proef zo kunnen bekijken. Een uitdaging voor de lezer.

[Recensie] Eelke de Jong woont in Giethoorn en schrijft sinds jaar en dag [begin jaren zeventig/red.] stukjes in de Haagse Post over het leven op het platteland. 

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld