De alleseter

De alleseter

Vermakelijk en smakelijk

[Recensie] De Alleseter van Joël Broekaert is geen kookboek, maar gaat wel voor de volle honderd procent over eten. Broekaert is culinair columnist voor Vrij Nederland en restaurantrecensent voor NRC Handelsblad. Ook verschijnt hij regelmatig aan talkshowtafels als er gepraat wordt over eten en koken. Hij is nieuwsgierig en straalt aan alle kanten uit dat eten zijn passie is. 

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

Nederland dineert

Nederland dineert

Aan tafel door de eeuwen heen

[Recensie] In Nederland dineert – vier eeuwen tafelcultuur wordt het verhaal verteld van de Nederlandse tafelcultuur. Aan de hand van gedekte tafels voor het dineren in de betere kringen wordt ingegaan op de verschillende facetten van het tafelen: van het tafellinnen tot de livrei van de bediening en van de menukaarten tot de tafelgewoonten.

Lees verder...

Recensie door:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

Diabetes type 2? Maak jezelf beter!

Diabetes type 2? Maak jezelf beter!

Gezonde leefstijl heel belangrijk bij diabetes

[Interview] Tijdens het congres Arts en Voeding presenteerden Karine Hoenderdos en Hanno Pijl hun boek: Diabetes type 2? Maak jezelf beter! De relatie tussen voeding en diabetes type 2 staat momenteel volop in de aandacht. Vorige week won het dieetprogramma ‘Keer diabetes om’ van Stichting Voeding Leeft de Zinnige Zorg Award.

Lees verder...

Recensie door:

Beoordeling:

Voedingsmythes

Voedingsmythes

Katan spreekt klare taal, maar had best wat mogen uitweiden

In het voorwoord van het in 2008 verschenen Wat is nu gezond? schrijft professor Martijn Katan over het waarom van dat boek. “Het vat samen wat er wetenschappelijk vaststaat over voeding en gezondheid. Het boek is dun, omdat er maar weinig wetenschappelijk bewezen is op dat gebied.”

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

Over rot

Over rot

Verrot lekker leren koken

Dit is een handboek, geen kookboek, waarschuwt Meneer Wateetons. In zijn nieuwe boek, Over Rot, het handboek over fermenteren, draait het allemaal om bacteriën, schimmels en ander onsmakelijks. Fermenteren dus. Wateetons begint met een definitie: “Fermenteren is het veranderen van voedsel met behulp van micro-organismen om het lekker,

Lees verder...

Recensie door:

Genres:

Beoordeling:

Wijn van Nederlandse bodem

Wijn van Nederlandse bodem

Bodem niet te proeven in Nederlandse wijn

De Nederlandse bodem is prima geschikt voor het verbouwen van wijn, constateren geologen van TNO in het Internationale Jaar van de Bodem. Je proeft ‘m alleen niet in de wijn terug.

Tien jaar geleden was het oordeel over wijn van Nederlandse bodem nog overwegend negatief. “Te koud, te nat,

Lees verder...

Recensie door:

Genres:

Beoordeling:

Slik je dat?

Slik je dat?

Een informatieve bestseller over industriële voedselverwerking graag

Slik je dat? is een boek dat het publiek moet inlichten over de onbekende wereld van de voedselfabricage. Joanna Blythman deed onderzoek naar de mysterieuze wereld achter onbegrijpelijke termen op verpakkingen en de ingrediënten in bewerkte producten. In het eerste deel laat ze zien hoe de wereld van industriële productie werkt,

Lees verder...

Recensie door:

Genres:

Auteurs:

Beoordeling:

Suiker – Het zoete vergif

Suiker – Het zoete vergif

Hinken op twee gedachten

In Suiker – het zoete vergif geeft Huib Stam een overzicht van aan suiker gerelateerde zaken waarbij soorten, samenstelling, vertering, absorptie, stofwisseling en effecten op de gezondheid centraal staan. De auteur heeft een reeks van bronnen doorgenomen en put deels ook uit de wetenschappelijke literatuur.

Zijn volgende stellingnamen zijn krachtig en juist:

‘….te dik word je van te veel voedsel en drank,

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

Het antidieetboek

Het antidieetboek

Nooit meer lijnen

Een halve meter boeken over diëten en gezond eten heb ik in de kast, als het niet meer is. Het oudste boekje is een beetje zoek: Wordt slank en blijf gezond van Herbert Pollack uit 1960. Pollack leerde ons afvallen door tot 1000 te tellen (of zelfs maar tot 900). Qua calorieën dan.

Lees verder...

Recensie door:

Beoordeling: