Activisme, feminisme en islam

Activisme, feminisme en islam

Het bestaat, moslimfeminisme

De bundel Activisme, feminisme en islam geeft stem aan moslima’s in Nederland en Marokko.

[Recensie] “Het moslimfeminisme is in Nederland nog niet erg bekend.” Met veel gevoel voor understatement poneert Karen Vintges, docent sociale en politieke filosofie aan de Universiteit van Amsterdam, deze stelling in de bundel Activisme,

Lees verder...

Revolution at Point Zero. Housework, Reproduction, and Feminist Struggle

Revolution at Point  Zero. Housework, Reproduction, and Feminist Struggle

Het huishouden in marxistisch perspectief

[Signalering] Revolution at Point Zero is een compilatie van essays die Silvia Federici schreef vanaf 1974. Sommige teksten zijn al veertig jaar oud, maar hebben (helaas) nog niets aan relevantie ingeboet.

Federici is een van de weinige activisten en wetenschappers die feminisme en marxisme op een overtuigende manier aan elkaar weet te koppelen.

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

Waarom feminisme goed is voor mannen

Waarom feminisme goed is voor mannen

Mannen moeten meer huilen

Mannen worden niet geboren, ze worden gecreëerd. De veelzijdige mens wordt onder maatschappelijke druk tot een geweld tolererende, onderdrukkende en zelfingenomen man gesnoeid. Jens van Tricht pleit voor emancipatie, om van die man opnieuw een mens te maken.

[Recensie] Vorige maand heb ik gehuild. Ogi, de vijftienjarige naar de Servische muzikant Ognjen Radivojevic genoemde kater van mijn vriendin,

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

Het houden van mannen

Het houden van mannen

Mannen hebben geen staart

[Signalering] In Het houden van mannen deelt Myrthe van der Meer haar kennis over het houden van mannen. Alle vragen die iedereen die eraan denkt een man aan te schaffen zich wel eens heeft gesteld, komen aan het bod. Hoe moet een man gehuisvest worden? Wat eet een man? Hoe vaak moet hij uitgelaten worden?

Lees verder...

Recensie door:

Beoordeling:

De macht

De macht

Onvoorspelbaar, onvoorstelbaar met enorme vaart!

[Recensie] Het motto van het boek is een Bijbelcitaat uit Samuël. In 1 Samuël 8 vraagt het volk aan profeet Samuël, of hij voor een Koning kan zorgen om hen te leiden. Het land is verwikkeld in de strijd tussen Israël en de Filistijnen. Samuël spiegelt het volk voor wat er staat te gebeuren wanneer een Koning de leiding zal overnemen,

Lees verder...

We moeten allemaal feminist zijn

We moeten allemaal feminist zijn

Afrikaanse cultuurkritiek in een feministisch jasje

[Recensie] Chimamanda Ngozi Adichie (1977) is een Nigeriaanse schrijfster wiens debuutroman Paarse hibiscus in 2003 uitkwam. Hiermee bereikte Adichie gelijk een groot publiek, mede omdat het voor veel grote prijzen genomineerd werd. Pas vanaf haar tweede roman, Een halve gele zon (2006), begon ze erkenning te krijgen als politiek schrijfster.

Lees verder...

Het huis met de leeuwen

Het huis met de leeuwen

Feminisme tussen de dieren

[Recensie] Tania Heimans (Rotterdam, 1969) studeerde af aan de Pedagogische Academie en aan de Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen te Rotterdam en werkte als journaliste en docente. In 2008 debuteerde ze met de roman Hemelsleutels, die genomineerd werd voor de Academica Debutanten Prijs, de Prijs der Brabantse Letteren en het Beste Rotterdamse Boek.

Lees verder...