Meisje Bloem

Meisje Bloem

Maar Bloem, wat is dat dan, bewaard? Meisje Bloem denkt na over bewaard

De auteur en illustrator

[Recensie] Clémence Leijten  studeerde aan de Sociale Academie van het Karthuizerplantsoen. Ze specialiseerde zich in Cultureel Werk en werd hoofd van de Buitendienst van Het Tropenmuseum in Amsterdam. Ze studeerde later Psychologie en startte haar eigen cursuspraktijk. Ze ging boeken publiceren over maatschappelijk welzijn en de kracht van burn-out.

Lees verder...

Mijn broer en ik

Mijn broer en ik

Spannend verhaal dat aan het denken zet

[Recensie] Zoals gebruikelijk in de Maand van de Filosofie verscheen er in april een filosofisch essay. Dit keer geschreven door Tim Fransen, cabaretier, filosoof en psycholoog. Maar ook voor het eerst ook een filosofisch kinderboek. Abdelkader Benali schreef een spannend verhaal dat aan het denken zet. Wat is in deze tijd van techniek en robots nog het verschil tussen echt en onecht?

Lees verder...

Konijn & Egel – Er komt geen einde aan het einde

Konijn & Egel – Er komt geen einde aan het einde

Over vriendschap

[Recensie] Konijn en Egel, ze zijn beste vrienden. Konijn met zijn lange oren en Egel met zijn punkkoppie. Ze kunnen het goed met elkaar vinden. Ze voelen elkaar aan. Ze kunnen ook stil zijn, samen. “Egel en Konijn bleven die dag nog lang samen. Ze zeiden weinig. Dat was ook niet nodig.”

Er vallen wel eens woorden die pijn doen. 

Lees verder...

De dag dat de zee weg was

De dag dat de zee weg was

De kurkentrekker heeft het gedaan

Vijf vertellingen met dieren in de hoofdrol, geschreven door filosoof Awee Prins, zijn eerste kinderboek. De illustraties zijn van kinderboekenillustrator Thé Tjong-Khing.

[Recensie] Op de cover staat Kees de Garnaal samen met benauwde vissen afgebeeld. Het is Kees, die in het titelverhaal De dag dat de zee weg was,

Lees verder...

Geluk is…

Geluk is…

… ook, filosoferen met peuters?

“Weet jij wat geluk is?” Zo start Zoë het vraaggesprek over wat geluk is. Muizen Zoë en Luuk proberen ieder voor zich deze vraag te beantwoorden. Vervolgens vertellen de twee muizenvriendjes elkaar wat geluk is. Beide vinden voorbeelden van geluk in alledaagse situaties.

Lees verder...

Als tijd voorbij gaat

Als tijd voorbij gaat

Denken over de tijd met kinderen

[Recensie] Filosoferen met kinderen, dat is zo leerzaam. Niet alleen voor hen, maar ook jezelf. En leuk bovendien. De onbevangen manier waarop zij nog naar de wereld kunnen kijken, daarvan valt veel te leren. Dat werd me weer eens duidelijk toen ik het prachtig uitgevoerde prentenboek  Als tijd voorbij gaat in handen kreeg.

Lees verder...