Verborgen verbintenissen

Verborgen verbintenissen

Kinderen met problemen wekken herinneringen tot leven

[Recensie] We zien het niet altijd, maar onze acties hebben gevolgen. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor anderen. Bovendien hebben we te maken met de situaties uit onze jeugd en het leven waar we nu in leven. Alles heeft, vaak onbewust, met elkaar te maken en alles maakt deel uit van onszelf.

Lees verder...

De zevende functie van taal

De zevende functie van taal

Mysterieuze misdaad en satirische vertelling

[Recensie] Dit boek kent wat waardering betreft twee uitersten: zij die het boek verguizen om diverse redenen en zij die het een absurdistisch, vlot geschreven en rake roman vinden. Ik behoor tot de laatste groep. Over de inhoud valt veel te vertellen. In het kort gaat het over ‘het geheim’ van Roland Barthes,

Lees verder...

De arenden stinken

De arenden stinken

Om de doden te doen lachen

[Recensie] Gordon Koem loopt door het puin van zijn verwoeste stad. Het landschap slaat nergens meer op. Alsof de Kolos van Goya hier op doortocht was. Geen gebouw staat nog overeind. Alles is met een laag as bedekt; daaronder grauwzwarte, kleverige pek. Er zouden ultrakrachtige wapens van de laatste generatie en napalm ingezet zijn.

Lees verder...

Een oude geschiedenis

Een oude geschiedenis

Even raadselachtige als gruwelijke nieuwe roman van Jonathan Littell

Menigeen vroeg het zich af: zou Jonathan Littell in staat zijn een opvolger te vervaardigen voor zijn verpletterende totaalroman De Welwillenden?   We kennen nu het antwoord: ja, dat kon hij. Maar waarover zou zo’n roman kunnen gaan?

Recensie: De Welwillenden had als hoofdpersoon een gecultiveerde homoseksuele nazi,

Lees verder...

Recensie door:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

Het onwaarschijnlijke en droevige lot van Ivan en Ivana

Het onwaarschijnlijke en droevige lot van Ivan en Ivana

Onnavolgbare roman over identiteit en radicalisering

[Recensie] Maryse Condé (1937) is een van de ‘grand old lady’s’ van de zwarte literatuur. Condé werd geboren in het Caraïbische gebied, in het Franse Guadeloupe, ze studeerde in Parijs en werkte een groot aantal jaren in West-Afrikaanse landen zoals Mali. Met Ségou, dat zich afspeelt in Mali werd ze wereldberoemd.

Lees verder...

De droomlijst

De droomlijst

Een tijd ervoor en een tijd erna

[Recensie] Thelma is een bewust ongehuwde moeder. Hoewel, ze is bewust niet gehuwd toen ze merkte dat ze zwanger was, omdat ze geen vertrouwen had in een huwelijk met de vader. Ze is moeder geworden van Louis en hun band is hecht. Wat je als moeder nooit hoopt mee te maken gebeurt haar toch.

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

Twee zomers

Twee zomers

Te woelig voor woorden

[Recensie] Voor de kust van Bretagne ligt een eiland, zo klein dat de inwoners er voortdurend op elkaars lip zitten, maar gezegend met een perfect microklimaat, een hoog jodiumgehalte en spectaculaire getijden. Voor de faunachtige Gilles is dit het beloofde land. Met zijn zevenenveertig katten betrekt hij er voor de zomer een woning tussen de rotsen,

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

14 juli

14 juli

Kroniek van een onvermijdelijke revolutie

Éric Vuillard is een bekend schrijver en filmmaker. Hij won in zijn carrière verschillende prijzen, onder meer de Ignatius J. Reillyprijs, de Franz Hesselprijs, de Valery Larbaudprijs. 14 juli, zijn nieuwste boek won onlangs de Prix Goncourt.

[Recensie] In 14 juli staat uiteraard De Franse Revolutie centraal.

Lees verder...

Moerassen

Moerassen

Het nut van modder en moraal

[Recensie] Herder Tityrus leidt een rustig leventje in de veenderijen. Tityrus is een eenling en een gelukkig man. Hij aanvaardt de dingen zoals ze zijn en neemt er genoegen mee naar de moerassen te staren. Op zijn ochtendlijke tochtjes bestudeert hij de flora, ’s avonds reflecteert hij en schrijft in zijn dagboek.

Lees verder...

Serotonine

Serotonine

Het mechanisme van het ongeluk

[Recensie] “Is dit hoe de mensen leven?” vraagt Florent-Claude Labrouste zich in Serotonine, de nieuwste roman van het Franse enfant terrible Michel Houellebecq (1956), zich af. Depressief, uitgeput en ontgoocheld vertelt hij over zijn leven – een leven dat nu alleen nog leefbaar is door het nemen van zware antidepressiva die het serotonineniveau beïnvloeden.

Lees verder...