Weber

Weber

De bijbel voor sociologen

[Signalering] Guus Kuijer beweerde ooit dat iedereen wel iets van haar of zijn gading kan vinden in de Bijbel, en schreef daarop De Bijbel voor ongelovigen. Ongeveer tegelijkertijd verschenen zowel Geloven in een God die niet bestaat van de Zeeuwse dominee Klaas Hendrikse, als ‘Faith of the faithless’ van de Britse denker Simon Critchley.

Lees verder...

Recensie door:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

Secularisatie

Secularisatie

Is Secularisatie wel een feit?

Recensie van Secularisatie – Een kleine geschiedenis van een groot verhaal van Herman Paul

De schrijver

Herman Paul is universitair hoofddocent geschiedenis aan de Universiteit Leiden en bijzonder hoogleraar secularisatiestudies aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Thematiek

Toen was geloof heel gewoon.

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

Flexibel geloven

Flexibel geloven

Bent u al bi-religieus?

Recensie van Manuela Kalsky en Frieda Pruim, Flexibel geloven. Zingeving voorbij de grenzen van religies.

De maaksters

Theologe Manuela Kalsky (1961) is bijzonder hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Daarnaast is ze directeur van het Dominicaanse Studiecentrum voor Theologie en Samenleving (DSTS) en leidt ze het onderzoeksproject ‘Op zoek naar een nieuw wij in Nederland’ en de website Nieuwwij.nl.

Lees verder...

Inventing the individual

Inventing the individual

Individuele vrijheid wortelt in het christendom

[Signalering] In de godsdienstsociologie wordt het secularisme doorgaans gecontrasteerd met allerlei vormen van godsdienst. Larry Siedentop kritiseert deze gedachtegang en werpt een nieuw licht op de zogenaamde ‘civil war’ tussen gelovigen en secularisten.

Volgens hem betekent het secularisme niet ongeloof of onverschilligheid, maar het creëren van voorwaarden waaronder individuen met verschillende geloofsovertuigingen vreedzaam met elkaar kunnen samenleven.

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

Het seculiere experiment

Het seculiere experiment

Hoe gaan we Parijs verwerken?

[Recensie] Zijn vader wist het eind jaren zestig zeker: “Als er niemand meer in God gelooft, wordt het een zooitje, jongen!” Inmiddels zijn we een halve eeuw verder en is Hans Boutellier (1953) wetenschappelijk directeur van het Verwey-Jonker Instituut. Een prima plek om aan de hand van recente inzichten en statistieke feiten te filosoferen over de politiek-morele kanten maatschappelijke thema’s.

Lees verder...

De spelende kerk

De spelende kerk

Kom, we gaan niet meer praten over de kerk, maar doen

Recensie van Cors Visser: De spelende kerk. Hoe geloofsgemeenschappen de wereld veranderen.

De auteur

Cors Visser (1976) is directeur van ForumC, dat zich bezighoudt met vragen op het snijvlak van christelijk geloof, wetenschap en samenleving. Hij is socioloog en promoveerde in 2013 op een proefschrift waarin hij onderzocht hoe evangelicale christenen zich verhouden tot de samenleving in Brazilië,

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling: