Charleston op de vulkaan

Charleston op de vulkaan

Eigenzinnige, (te) kritische reportages

[Recensie] In 1927 ging Joseph Roth in opdracht van de Frankfurter Zeitung op audiëntie bij president Ahmed Zogu, die later koning Zog I van Albanië zou worden. De president, “wiens blondheid als verdwaald op zijn oriëntaalse gezicht” lag, stelde de journalist enige vragen en drukte hem vervolgens op het hart dat hij van verslaggevers alleen de waarheid verlangde.

Lees verder...

Venetië. De leeuw, de stad en het water

Venetië. De leeuw, de stad en het water

Een boek om in te dwalen

30 miljoen toeristen overspoelen jaarlijks Venetië, de stad in de lagune, gebouwd om de eeuwige strijd tegen het water aan te gaan. Velen bezoeken de stad maar een dag, cruisetoeristen zelfs maar enkele uren. Zij kunnen niet doordringen tot het wezen van deze stad, in haar geschiedenis, haar kunst en cultuur,

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

Italië, de authentieke keuken

Italië, de authentieke keuken

Italië op zijn best

[Recensie] Italië staat voor heel veel mensen gelijk aan goed, eerlijk en lekker eten. Heel veel mensen noemen de Italiaanse keuken als hun favoriete keuken en dit komt vooral omdat de gerechten zo puur en vaak eenvoudig zijn.

Nou zijn er op de Italiaanse klassiekers vele variaties gemaakt en ook dat wordt allemaal Italiaans eten genoemd.

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

Pasta Il Primo Piatto

Pasta Il Primo Piatto

Pasta is een serieuze zaak

[Recensie] Pasta, il primo piatto. En dat betekent “Pasta, het eerste gerecht of de eerste schotel”. Chef en culinair journalist Giovanni D’Apice is een autoriteit op het gebied van pasta. Na de inleiding volgen een heleboel basisrecepten en leren we zelf pasta maken. Niet alleen de pasta’s zoals je die in de winkel koopt maar ook glutenvrije ravioli en gnocchi.

Lees verder...

Recensie door:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

Toscane

Toscane

De warmte, de zon en de geuren spatten van de pagina’s

[Recensie] Zo onderhand kennen we Giancarlo & Katie Caldesi wel. Al eerder leverden zij mooie kookboeken af en nog altijd runnen zij hun restaurants en kookschool in Engeland. Ze weten heel veel van de Italiaanse keuken en met name Giancarlo kent de Toscaanse keuken als geen ander.

Lees verder...

Recensie door:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

Bella figura

Bella figura

Italianen bestaan alleen in het buitenland

[Recensie] Italië is een vrij nieuw land. Het bestaat pas zo’n 150 jaar. Daarvoor was het een gebied dat bestond uit autonome regio’s. Italië werd in 1946 een democratische republiek. Het koningshuis werd in dat jaar met een krappe meerderheid de deur gewezen. Italianen noemen zich alleen in het buitenland Italiaan. In het land zelf zijn ze bijvoorbeeld Toscanen of Sicilianen,

Lees verder...

Mangiamo!

Mangiamo!

Gerechten uit Veneto

[Recensie] Antoinette Coops is een gepassioneerde thuiskok en schrijft op haar blog, Italiaans koken met Antoinette, al jaren over de Italiaanse keuken. Dit doet ze vanuit het land zelf, ze is namelijk in 2001 voor de liefde geëmigreerd naar Italië. Ik struin graag rond op Antoinette’s blog, voor inspiratie en mooie plaatjes van lekker eten uit een heerlijk land.

Lees verder...

Recensie door:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

Grand Hotel Europa

Grand Hotel Europa

De dood van Venetië

[Recensie] Wie station Santa Lucia in Venetië uitkomt, moet binnenkort entree betalen, variërend van € 2,50 tot € 10 op de drukste momenten. Hoe de toegang in de praktijk betaald moet gaan worden, is nog niet bekend, maar met deze maatregel hoopt het stadsbestuur de enorme toeristenstromen te beteugelen. Jaarlijks bezoeken 30 miljoen toeristen de stad,

Lees verder...

Recensie door:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

Heimwee naar bloed

Heimwee naar bloed

Een bijzondere en originele thriller

[Recensie] Over Dario Correnti is weinig bekend, eigenlijk niet veel meer dan dat het een pseudoniem is waarachter twee Italiaanse auteurs schuilgaan. Voordat de debuutthriller Heimwee naar bloed daadwerkelijk verscheen was er al veel internationale belangstelling voor. Het op feiten gebaseerde verhaal dat spannend en goed geschreven is, verdient deze belangstelling.

In het Noord-Italiaanse plaatsje Buttanuco wordt Aneta Albu,

Lees verder...

Heimwee naar bloed

Heimwee naar bloed

Simenon meets Slaughter

[Recensie] Niemand kon Parijs mooier beschrijven dan Georges Simenon. Hij liet commissaris Maigret gemoedelijk babbelen met een café-eigenares, aan de zinken toog nippend van ‘een droge witte’, intussen vitale informatie over een verdachte loswekend. Die sfeer vind je ook terug in deze Heimwee naar bloed, maar dan in Italië, en met details die een stuk minder zachtzinnig zijn.

Lees verder...