Het jaar van magisch denken

Het jaar van magisch denken

De kilte maskeert het verdriet

“Het leven verandert snel.
Het leven verandert van het ene op het andere moment.
Je gaat aan tafel en het leven dat je kent houdt op.
De kwestie van het zelfmedelijden.”

[Recensie] Zo begint Het jaar van magisch denken door Joan Didion. Het is het verslag van het eerste jaar na de plotselinge dood van haar man,

Lees verder...

Onvoldoende Liefdesbrieven

Onvoldoende Liefdesbrieven

Over het denkvermogen van de tapuit en andere belangrijke zaken

[Recensie] “Mij verbaast het altijd weer dat mensen zo graag uniek willen zijn. Wat is het belang daarvan? Wat winnen ze erbij? Het zal wel weer macht zijn, waaraan ze, in een moeite door, rechten ontlenen.” Met deze korte beschouwing eindigt Tijs Goldschmidt een van zijn 208 brieven uit zijn bundel Onvoldoende Liefdesbrieven.

Lees verder...

Recensie door:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

Uit de diepten van de hel

Uit de diepten van de hel

Geschiedenis die we op het internet nog niet hebben

[Recensie/blog] Ik denk dat ik wel ongeveer weet wat een goed boek is. Ik zou het omschrijven als een boek dat onze cultuur helpt verrijken. Dat is inderdaad een flauwe formulering, aangezien er letterlijk honderden definities bestaan van cultuur, maar omdat die onderling familiegelijkenis vertonen, durf ik erop te vertrouwen dat u wel begrijpt in welke richting ik zoek.

Lees verder...

Uit de diepten van de hel

Uit de diepten van de hel

Keizers, bisschoppen, ketters en het verval van het christendom

[Blog] Griekenland en Rome. Twee volken met een gedeelde, klassieke cultuur: dit is hoe we het beste kunnen kijken naar de antieke mediterrane wereld in de eerste eeuwen van onze jaartelling. We kennen de literatuur van enkele minderheden, zoals teksten in het Armeens, Hebreeuws en Aramees,

Lees verder...

Lied van de tijd

Lied van de tijd

Op zoek naar Doggerland

[Recensie] Doggerland is het gebied tussen Engeland en het Europese vasteland (Nederland, Duitsland, Denemarken) dat tijdens de ijstijden als gevolg van de lagere zeespiegel droogviel. Tijdens de laatste ijstijden kwamen er talloze dieren en ook mensen in dit gebied voor. Het land werd niet alleen gebruikt als landbrug tussen hier en daar maar ook als min of meer permanente verblijfplaats waar mensen voor langere tijden woonden.

Lees verder...

Lezen in tijden van Netflix

Lezen in tijden van Netflix

Voltaire zei het al: “lezen sterkt de ziel”

[Recensie] Een boekje met een felrode cover – niet te missen in de boekwinkel – vertelt over het genot én het belang van lezen. Vanzelfsprekend weet je als lezer al hoeveel plezier en kennis je uit boeken kunt halen. Lezen echter – en hier wordt het lezen van boeken bedoeld –

Lees verder...

Lied van de tijd

Lied van de tijd

Op zoek naar Doggerland

[Recensie] Ooit kon je van Londen naar Amsterdam lopen. Een gigantische laagvlakte verbond Engeland met de rest van Europa. Doggerland werd het gebied genoemd. Zo’n zevenduizend jaar geleden nam de zee het in bezit en sindsdien herinnert slechts de naam van de Doggersbank aan dit verleden.

Ooit was ook in het leven van de Britse auteur,

Lees verder...

De verendief

De verendief

De mysterieuze wereld van verenverzamelaars

[Recensie] Zo af en toe krijg je een boek in handen dat tegelijkertijd de nieuwsgierigheid prikkelt en afschuw opwekt. Voilà, De verendief is zo’n boek. De lezer betreedt een mysterieuze wereld waarin de ware aard van de echte verenverzamelaar zichtbaar wordt. Tevens geeft het een boeiend inkijkje in de toepassingen van de mooie vogelveren en huiden.

Lees verder...

Mijn eiland in de Nijl

Mijn eiland in de Nijl

Contrasten en harmonie, geen paradox

[Recensie] Zowel de omslag als de titel nodigen de lezer uit om het boek op te pakken. Net als het fotokatern binnenin is ook de omslagfoto in zwart-wit of is het sepia? In elk geval geeft het de sfeer weer van vroeger, van ontdekkingsreizen, van een donkere jonge man die twee blanke dames met hoedjes per zeilschip vervoert over het water.

Lees verder...

Wij, de mens

Wij, de mens

Waarom waren de uitgestorven mensen zo klein en de dieren extreem klein of juist extreem groot op het eiland Flores?

‘Van oude mensen de dingen die voorbijgaan’ (Couperus dus)

[Recensie] Frank Westerman schrijft boeken waarin hij een antwoord probeert te vinden op een vraag die hij zichzelf stelt. Omdat hij zich ergens over verwondert. Altijd hebben die vragen en boeken te maken met een bepaalde geschiedenis en meestal spelen die op verschillende plekken op aarde.

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld