De tegenaanval

De tegenaanval

Leven en ondergang van onderzeebootcommandant Anton Bussemaker

[Recensie] De strijd tussen de Nederlandse en Japanse marines in Nederlands-Indië is vooral bekend door de Slag in de Javazee op 27 februari 1942, waarbij een geallieerde vloot onder commando van schout-bij-nacht Karel Doorman vernietigend werd verslagen. Reeds eerder waren er Nederlandse marineschepen verloren gegaan. Zo was op 15 december 1941 de onderzeeboot O 16 bij Maleisië op een mijn gelopen en gezonken.

Lees verder...

Selamat Makan

Selamat Makan

Een dikke pil vol blauwe happen

[Recensie] Ieder boek heeft zijn goede en minder goede kanten. Dat een boek minder goede kanten heeft wil nog niet zeggen dat je het links moet laten liggen. Het boek Selamat Makan zal velen bekend voorkomen. De 900 ‘blauwe hap’ recepten uit de kombuis van de Koninklijke Marine zijn al meer dan 20 jaar in omloop op papier en via internet.

Lees verder...

Recensie door:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

Slag in de Javazee

Slag in  de Javazee

Oorlog tussen Nederland en Japan

[Signalering] De korte maar hevige Nederlands-Japanse Oorlog (december 1941- maart 1942) is bekend gebleven door de twee slagen in de Javazee in februari en maart 1942. In de eerste zeeslag kwam schout-bij-nacht Karel Doorman om. Hij is beroemd geworden door zijn oproep ‘Ik val aan volg mij’ die de te vrije vertaling was van ‘all ships follow me’ waarmee hij de geallieerde schepen aanspoorde om het Nederlandse vlaggenschip De Ruyter te volgen.

Lees verder...

Recensie door:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld