Verzet tegen Napoleon
//= $book['review-author'] ?>
Verzet en de censor
[Signalering] “O Nappie!!! Daar ga je”, luidt het bijschrift van een spotprent waarop een man met oranje vlag Napoleon in een kloof duwt waar een hels vuur brandt. De prent siert het omslag van Lotte Jensens Verzet tegen Napoleon, maar de vormen van verzet die Jensen in haar boek behandelt zijn subtieler van aard.
Lees
verder...
Alexander, Napoleon & Joséphine
//= $book['review-author'] ?>
“Als ik niet Napoleon was, had ik Alexander willen zijn.”
[Recensie] Napoleon sprak deze woorden toen hij in 1815 richting Parijs optrok voor de befaamde Honderd Dagen, de periode vanaf zijn ontsnapping van Elba en terugkeer naar Frankrijk in februari 1815 tot zijn nederlaag in de Slag bij Waterloo en aftreden als keizer. Baron Fleury was hem vanaf Lyon tegemoet gesneld en vertelde hem dat Alexander hartelijk in Parijs werd ontvangen.
Lees
verder...
Onze slag bij Waterloo
//= $book['review-author'] ?>
[Recensie]Donderdag 18 juni 2015 was het exact tweehonderd jaar geleden dat de slag bij het Belgische Waterloo plaatsvond. Aan de ene kant streden de troepen van Napoleon Bonaparte, zelfverklaard keizer van Frankrijk, en aan de andere kant een coalitie van landen onder leiding van de hertog van Wellington. De strijd was doorslaggevend bij het terugdringen van de territoriale ambities van het Napoleontische regime.
Lees
verder...
Over Duitsland
//= $book['review-author'] ?>
Reizen na verbanning
[Recensie] Tegen het einde van de vorige eeuw had Duitsland bij de Fransen geen al te best imago. Weinig aantrekkelijk is (om slechts een voorbeeld te noemen) het beeld dat Paul Valéry van Duitsland schetst in zijn in 1897 publiceerde artikel La conquête alle- mande, ofte wel De Duitse verovering.
Lees
verder...
Sous les armes
//= $book['review-author'] ?>
‘Soldaten vochten zich dood, maar niet voor Napoleon’
Hoe onafhankelijk was het Nederlands leger in de Franse tijd?
Tijdens de Franse bezetting stierf één procent van de Nederlandse bevolking op het slagveld voor Napoleon. Een enorm aantal, maar toch is er weinig recent onderzoek naar het militaire apparaat in deze periode. Volgden Nederlandse soldaten slaafs de grote veldheer Napoleon of kwamen ze in verzet tegen deze Franse bezetter?
Lees
verder...
De hel van 1812
//= $book['review-author'] ?>
Nederlanders met Napoleon op veldtocht naar Rusland
[Signalering] Honger, kou en de stank van rottend paardenvlees slaan je tegemoet bij lezing van dit boek. Op basis van een indrukwekkende hoeveelheid informatie en getuigenissen biedt Bart Funekotter een boeiende inkijk in de wederwaardigheden van Nederlandse soldaten en officieren in Napoleontische krijgsdienst. Na de inlijving van Nederland bij Frankrijk in 1810 voerde Napoleon de dienstplicht in,
Lees
verder...