Kamers antikamers

Kamers antikamers

Meer dan het balsemen van een lijk

[Recensie] Met haar leven als basismateriaal maakt ze van de werkelijkheid een laboratorium. In haar tweede roman Kamers antikamers laat Niña Weijers (1987) herinneringen, verleden, heden en alternatieve, mogelijke versies van die werkelijkheden samenvloeien. De roman heeft vele verhaallijnen en –lijntjes die misschien niets en misschien wel iets met elkaar te maken hebben.

Lees verder...

Composteer mij

Composteer mij

De kunst van de taal

“De dag waarop het brood zonder verpinken een belga duurder werd, viel halverwege een week in het begin van een jaar dat – bandeloos ondergesneeuwd en met weinig glorieus tumult – een diepe sluimering van elke goede daad leek te voorspellen.”

[Recensie] Dat is de stevige openingszin van Composteer mij van kunstenaar/schrijver Pjeroo Robjee (1945).

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

Vlucht uit Montaillou

Vlucht uit Montaillou

Uit de hand gelopen schrijversfantasie

[Recensie] Ton van Reen ken ik uit de boekenkast van mijn vader. Een paar jaar geleden las ik na het overlijden van mijn vader enkele van Van Reens boeken uit de jaren zestig, door mijn vader driftig onderstreept en geannoteerd, over het loskomen van de katholieke kerk. Ik vond zijn boeken sympathiek en snapte zijn problematiek van een eenvoudige volksjongen uit Midden-Limburg met ambities.

Lees verder...

Recensie door:

  • Onbekend

Auteurs:

Beoordeling:

Kamer in Oostende

Kamer in Oostende

In welk Vlaanderen willen én kunnen we leven?

[Essay] Enkele weken geleden las ik min of meer tegelijk twee recente Vlaamse romans. De een bevat waarnemingen over een stad met een groots verleden en heden. De auteur zoekt naar sporen van dat verleden, van kunstenaars, van schrijvers en betrekt dat op het heden. Het zijn beschouwingen, mijmeringen, pretentieloos,

Lees verder...

Niemand keek omhoog

Niemand keek omhoog

Fenomenaal kale observaties

[Recensie] Lucy’s opa gaat dood, maar haar doet het niets. Hoewel ze elke zaterdag – met tegenzin – naar hem toe gaat. Het laat zien hoe de jonge Lucy in het leven staat, onverschillig misschien, maar ook als een bijzonder goede observator. Soms krijgen we echter een blik op emoties: wanneer Lucy haar eerste gepubliceerde verhaal met die opa deelt,

Lees verder...

Dichter op de zeedijk

Dichter op de zeedijk

Er gaat een verhalenbundel schuil in deze roman

[Recensie] Volgens de achterflap is Dichter op de Zeedijk, de tweede roman van Kees van Beijnum, een ‘semi-autobiografische roman’. De schrijver heeft zijn eigen leven tot uitgangspunt genomen, maar hij voelt zich niet gebonden door de feiten, die naar believen worden bijgekleurd, vervormd of weggelaten. Uiteraard gebeurt dit ook in een ‘echte’ autobiografie;

Lees verder...

Recensie door:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

Geruis

Geruis

Op de vlucht voor een huwelijk

[Recensie] Geruis is het tweede boek van neerlandica en docente Yvon de Koning. De gehuwde Wim en Anneloes zijn op een feest wanneer hij aankondigt dat hij het benauwd heeft en weggaat. Hij komt niet meer terug. Anneloes en haar vrienden maken zich zorgen en bellen na een tijdje de politie.

Lees verder...

De barones en de vluchteling

De barones en de vluchteling

Een tragische periode kondigt zich aan

[Recensie] Degenen die het zeer interessante Wij Europeanen van Wim de Wagt hebben gelezen zullen sommige personen en gebeurtenissen in zijn nieuwe boek vermoedelijk herkennen. Genoemd boek ging over het interbellum, met name over de pogingen van enkele vooraanstaande politici om Europa te verenigen. Het is geen geheim dat men destijds niet succesvol is geweest;

Lees verder...

Een kleine verrassing

Een kleine verrassing

Formule raakt sleets

Het eerste boek met Hendrik Groen in de hoofdrol, Pogingen iets van het leven te maken, is een daverend (commercieel) succes geworden. Zoals dat vaker gaat volgen er meer delen die voortborduren op die succesformule. Een kleine verrassing is inmiddels het derde deel.

[Recensie] In dit verhaal lezen we niet over Hendrik en Evert in het verzorgingstehuis waar ze de boel op stelten zetten maar over de tijd toen ze nog allebei zelfstandig woonden.

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

Drift

Drift

Een liefdesjournaal

[Recensie] In Drift volgen we Bregje. Een jonge vrouw die na tien jaar haar relatie met Luc verbreekt, en de nacht inloopt met niets meer dan een backpack gevuld met volgeschreven dagboeken en schriftjes. Dagboeken waarin ze haar liefdesgeschiedenis met Luc met overweldigende details en scherpe analyses heeft geprobeerd te beschrijven.

“Mijn eigen verhaal duw ik dan maar onder het bed.

Lees verder...