De Zwaardjaren

De Zwaardjaren

Propaganda door tekenaars

[Recensie] Paul Moeyes, historicus en schrijver van het boek De Zwaardjaren is één van Nederlands grootste specialisten op het gebied van de Eerste Wereldoorlog. Al sinds 1980, toen hij ging studeren in Amsterdam, is hij gefascineerd door de gebeurtenissen in de jaren 1914-1918 en daaromheen. Paul Moeyes is ook een autoriteit op het gebied van ‘beeldlezen’

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

Een ondraaglijk juk

Een ondraaglijk juk

Nederlandse beeldvorming van de Spanjaarden in de onafhankelijkheidsoorlog

[Recensie] Het juk van de Spaanse overheersing was ondraaglijk voor de Nederlanden, waarschijnlijk heeft u ook nog wel iets van die emotie meegekregen tijdens de geschiedenisles op school. De Spaanse (!) koning Philips II legde torenhoge belastingen op, voerde de inquisitie in en zijn troepen waren door en door wreed.

Lees verder...

Kunst en politiek

Kunst en politiek

Tussen zuiverheid en propaganda

[Signalering] 20ste-eeuwse totalitaire kunst is door kunsthistorici lang genegeerd omdat zij niet ‘zuiver’ zou zijn. Ware kunst is volgens deze opvatting autonoom en niet gemaakt volgens normen die door een politiek regime zijn opgelegd. Maar waren de kunstopvattingen van de nazi’s en de communisten eigenlijk zo eenduidig? En is kunst die in opdracht wordt gemaakt en zich in dienst stelt van een bepaalde politieke ideologie per definitie niet de moeite waard?

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld