Het onwaarschijnlijke en droevige lot van Ivan en Ivana

Het onwaarschijnlijke en droevige lot van Ivan en Ivana

Onnavolgbare roman over identiteit en radicalisering

[Recensie] Maryse Condé (1937) is een van de ‘grand old lady’s’ van de zwarte literatuur. Condé werd geboren in het Caraïbische gebied, in het Franse Guadeloupe, ze studeerde in Parijs en werkte een groot aantal jaren in West-Afrikaanse landen zoals Mali. Met Ségou, dat zich afspeelt in Mali werd ze wereldberoemd.

Lees verder...

Waarom mensen radicaliseren

Waarom mensen radicaliseren

Waar komen al die radicalen toch vandaan?

[Recensie] Vroeger, toen was ‘radicaal’ nog gewoon een woord dat politici uitspraken als ze een nauwelijks werkend systeem vervingen door een iets minder nauwelijks werkend systeem en toch nog het idee wilden wekken een beetje daadkracht in hun donder te hebben. Tegenwoordig steken radicalen mensen neer op straat, rijden ze met busjes in op menigtes en legen ze pistolen in openbare ruimtes.

Lees verder...

De weg naar radicale verzoening

De weg naar radicale verzoening

Jan Lippens in gesprek met Montasser Alde’emeh

[Recensie] Een ‘hard boek’ zal het worden. De Belgisch-Palestijnse radicaliseringsexpert Montasser Alde’emeh kondigt het in de eerste pagina’s van De weg naar radicale verzoening al aan. En die belofte komt uit. Het radicale element komt in het interview-boek meer tot uitdrukking dan het verzoenende deel van zijn boodschap.

Alde’emeh heeft zich in de afgelopen jaren als een van de opvallendste stemmen in het radicaliseringsdebat in de Lage Landen gemengd.

Lees verder...