Terug naar Villa Rosa

Terug naar Villa Rosa

Italië en de Italiaanse keuken in romanvorm

[Recensie] Er zijn twee onderwerpen die in de boeken van Nicky Pellegrino vaak aan de orde komen. Het eerste is Italië en het tweede is eten. Het zal de oplettende lezer opvallen dat het woord romantiek hier niet valt. Dat klopt. Want de romantiek is er zeker wel in de boeken van Nicky Pellegrino maar het is vaak niet het belangrijkste.

Lees verder...

Een dood die niets bewijst

Een dood die niets bewijst

Liefde in tijden van afwezigheid

[Recensie] 1929. Sinds een maand verblijft Sandu in Parijs. De zon is net ondergegaan in de Jardin du Luxembourg. Sandu is bijna volmaakt gelukkig. Thuis, in Boekarest, heeft hij Irina achtergelaten die van hem houdt. Plichtsgetrouw schrijft hij haar. Wanneer op een dag haar brieven uitblijven, verandert Sandu’s onverschilligheid in grote bezorgdheid.

Anton Holban (1902-1937) was een van de grondleggers van de moderne roman in Roemenië.

Lees verder...

De zevende toon

De zevende toon

Kunst geeft betekenis aan het leven

[Recensie] Tijdens de Tweede Wereldoorlog roofden de nazi’s op grote schaal kunst. Hitler en Göring vulden zo hun eigen museumcollectie. Ze stroopten musea af en stalen de kunst of kochten ze voor een veel te lage prijs. Joden moesten hun kunst achterlaten als ze moesten vluchten of opgepakt werden. Soms gaven ze elkaar hun kunst in bewaring.

Lees verder...

VIN

VIN

De leerkracht als “opnieuwbeginner”

De eerste zin:

“Eerst werkte ik in ‘de accordeon’.”

Recensie

Lore is een jonge lerares die haar weg zoekt tussen het personeel en de leerlingen van het VIN, het Vrij Instituut voor Nijverheid. Maar echt goed gaat het niet. Net zoals haar privéleven, dat getekend wordt door haar na zeven jaar afgesprongen relatie met beeldend kunstenaar Daniël,

Lees verder...

Tot in de hemel

Tot in de hemel

Indringend en alarmerend verhaal over bomen als levend organisme

[Recensie] Amerikaanse schrijvers schrikken niet zo snel terug voor een pagina meer of minder. Dat mag duidelijk zijn. Richard Powers is vooral bekend van zijn uitgebreide research voor zijn boeken over diverse thema’s. In Tot in de Hemel blijkt die research nog eens te meer. Het verveelt zeker niet,

Lees verder...

Een schitterend gebrek

Een schitterend gebrek

Japin is als schrijver heer en meester over zijn stof

[Recensie] Er zijn al heel wat romans en verhalen geschreven met Casanova als hoofdpersoon. Hoewel zijn eigen Histoire de ma vie nauwelijks te overtreffen lijkt, zijn andere schrijvers er nooit voor teruggeschrokken om het toch te proberen. Na onder vele anderen Arthur Schnitzler, Richard Aldington en Andrew Miller doet nu Arthur Japin een poging in zijn nieuwe roman Een schitterend gebrek,

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

Grote dieven kleine dieven

Grote dieven kleine dieven

Diefstal als deugd

[Recensie] De Voltaire aan de Nijl wordt hij genoemd. Vanwege zijn ongebreidelde zin in relativeren en zijn spotlust. In het nawoord bij Grote dieven kleine dieven wordt door vertaler Mirjam de Veth een mooi inzicht gegeven in zijn kijk op het leven:

“Cossery heeft een hekel aan domheid en lelijkheid en geeft met bijtende spot lucht aan zijn haat tegen de rijken,

Lees verder...

Kes

Kes

Torenvalk als lichtpunt

[Recensie] Het boek Kes van Barry Hines is nog niet zo lang geleden in het Nederlands verschenen. Dit terwijl deze Engelse klassieker al in 1968 is verschenen en zelfs in het daaropvolgende jaar is verfilmd met als titel A Krestrel for a Knave.

Kes gaat over de 14-jarige Billy Casper.

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

Het gras van de nacht

Het gras van de nacht

De eeuwige adolescentie van Patrick Modiano

[Recensie] Veel van de boeken van Nobelprijswinnaar Patrick Modiano laten zich als volgt samenvatten. Een adolescent, een jonge student of jonge schrijver, doolt in de jaren zestig van de vorig eeuw door Parijs. Hij gaat gebouwen binnen, neemt de metro, drinkt wat in een café. Hij ontmoet mensen, voert gesprekken met hen,

Lees verder...

Voordewind

Voordewind

Met een alerte blik voor absurde coïncidenties

[Recensie] Sinds twee weken gonst het om mij heen: heb je dat boek van Martin Bril al gelezen, Voordewind? Is dat wat? Het begon met een portret van de schrijver op het omslag van de Haagse Post, voorzien van de vermelding dat het hier om “een echte schrijver”

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld