Oregon

Oregon

Op schrijfretraite

[Recensie] In Oregon, het romandebuut van Jori Stam (1987), reizen de twee studievrienden Philip en Stijn voor een paar weken af naar een afgelegen houten hut in het winterse bos van Oregon. Om hun verwaarloosde vriendschap nieuw leven in te blazen, maar vooral ook om ieder voor zich aan een boek te werken. Philip is reeds een gerespecteerd schrijver,

Lees verder...

De literatuur draait door

De literatuur draait door

De schrijver in het mediatijdperk

[Recensie] Wie is Sander Bax, en wat heeft hij te zeggen over De Literatuur in Nederland? Bax is universitair hoofddocent literatuurwetenschap, cultuurgeschiedenis, en vakdidactiek Nederlands bij de Universiteit van Tilburg – best veel tekst voor op één visitekaartje. Hij werkt aan een literatuurgeschiedenis van de twintigste eeuw, en schreef eerst dus dit boek,

Lees verder...

Elke vriendschap met mij is verderfelijk – Joseph Roth en Stefan Zweig – Brieven 1927-1938

Elke vriendschap met mij is verderfelijk – Joseph Roth en Stefan Zweig – Brieven 1927-1938

“Ik vraag u nogmaals om zeker uw waardigheid te behouden”

Op twee manieren stelde Elke vriendschap met mij is verderfelijk, de briefwisseling tussen Joseph Roth en Stefan Zweig, Roeland Dobbelaer teleur. Ten eerste bevat het boek veel te weinig brieven van Zweig om het een correspondentie tussen twee schrijvers te kunnen noemen en ten tweede blijkt dat Zweig het nazisme in de jaren dertig niet al te snel heeft willen veroordelen.

Lees verder...

Bakvis

Bakvis

Geen luchtig leesvoer

[Recensie] Veel lezers kunnen zo een rijtje boeken opnoemen die ze in hun jeugd en op latere leeftijd lazen en die diepe indruk gemaakt hebben. Vooral de boeken die je als kind leest, blijven je vaak je leven lang bij. En zelfs een kinderboek herlezen als je eenmaal volwassen bent, komt veel mensen bekend voor. 

Lees verder...

Romanschrijver van beroep

Romanschrijver van beroep

Over het schrijverschap van Haruki Murakami

Deze maand werd Haruki Murakami zeventig. Wie is de man achter de gigantische oplages waarin romans als 1Q84 of De moord op Commendatore over de toonbanken zijn gegaan? Een eersteklas puritein, zo blijkt, die ondanks alles niet aan zijn Japanse identiteit kan ontsnappen.

[Essay] Dat er van iedere nieuwe roman van Haruki Murakami in het Japans alleen al miljoenen exemplaren verkocht worden,

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

Schrijverstypen

Schrijverstypen

De auteur, gewikt en gewogen

[Recensie] Waarschijnlijk is het genre van het academische liber amicorum met uitsterven bedreigd. In de (zeer bekritiseerbare) hiërarchie van academische publicaties lijkt slechts een marginaal plaatsje voorbehouden aan het vriendenboek, een verzameling essays waarmee vakgenoten aan een hoogleraar een ode brengen. Een boek als Schrijverstypen. De moderne auteur tussen individu en collectief is dan ook een mooi gebaar.

Lees verder...

Celebrity Authorship and Afterlives in English and American Literature

Celebrity Authorship and Afterlives in English and  American Literature

De wetenschap van bewondering

[Recensie] Wie draagt er bij aan de totstandkoming van een literary celebrity, een verhaal rondom een literaire beroemdheid, en hoe ontwikkelt dat verhaal zich nadat de beroemdheid overleden is? Aan de hand van de lives en afterlives van negen literaire beroemdheden wagen negen auteurs zich in Celebrity Authorship and Afterlives in English and American Literature aan een antwoord op die vraag.

Lees verder...

Recensie door:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

Het geheim van de schrijver

Het geheim van de schrijver

Schrijven over schrijven

[Column] Soms schrijven schrijvers over schrijven. Dat kan op twee manieren. In romans die gaan over een schrijver die min of meer worstelt met het schrijven van een roman en er zijn handboeken die gaan over hoe je een boek zou moeten schrijven.

Nu herinner ik me niet zoveel romans die een schrijver als hoofdpersoon hebben.

Lees verder...

Recensie door:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

Ontwenning

Ontwenning

Over alcohol, bedwelming en herstel

Jeslie Jamison was een zware alcoholiste tot ze acht jaar geleden het roer van haar leven zelf overnam. Over haar afkicken en over de talloze literaire lotgenoten die haar daarin voorgingen, schreef ze een boek waarvan de Nederlandse vertaling afgelopen weekeinde verscheen. “Je moet jongeren niet waarschuwen tegen de drank,” zegt ze.

Lees verder...

Dagelijks werk

Dagelijks werk

Een 360° blik op een mooi mens

[Recensie] We mogen de hemel danken dat Renate Dorrestein, toen de slokdarmkanker haar serieus naar het leven begon te staan, besloot om in de resterende tijd geen roman meer te schrijven. In plaats daarvan mestte ze haar werkkamer uit. Het resultaat is een prachtboek (met compliment voor de geweldige coverfoto, wie hem ook uitgezocht heeft) dat een brede impressie geeft van haar kunnen.

Lees verder...

Recensie door:

Beoordeling: