De Zendgraaf

De Zendgraaf

Subtiele SF van Nederlandse bodem

[Recensie] Vincent van der Linden was een van de centrale figuren in de geschiedenis van de Nederlandse science fiction en fantasy. Niet alleen zorgde hij als uitgever bij Bruna ervoor dat boeken van Ballard, Stroegatski en Dick in het Nederlands werden uitgegeven en vertaalde hij later boeken voor Meulehoff, hij zorgde ook voor de samenstelling en publicatie van de Ganymedes-reeks tussen 1976 en 1986 waar Nederlands en Vlaams talent de kans kreeg verhalen met het publiek te delen.

Lees verder...

Recensie door:

Beoordeling:

Laserlicht

Laserlicht

Verbeeldingsvolle SF van Nederlandse bodem

[Recensie] Dat ik een fan ben van Tais Teng, en dan met name van zijn hardere SF-verhalen, zal niemand die mijn recensies volgt ontgaan zijn. Vooral sinds ik de hand heb kunnen leggen op een stapel oudere bundels van zijn hand zijn mijn ogen opengegaan voor het onmiskenbare talent en de ongeevenaarde verbeelding van deze schrijver.

Lees verder...

Schaduwschepen

Schaduwschepen

Wonderlijk veelzijdige fantasie van Nederlandse genremeester

[Recensie] Het zal voor wie mijn recensies volgt ondertussen geen geheim meer zijn dat ik liefhebber ben van de verhalen van Tais Teng. Een van de meest fantasievolle schrijvers die ons taalgebied rijk is, met een passie voor vervreemding in zowel SF als fantasy en vaak levendige, sympathieke hoofdpersonen. Als we in het fantastische genre al een grootmeester hebben voortgebracht in ons taalgebied,

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

Ophelia Omarmd

Ophelia Omarmd

Afwisselende verhalen vol spanning en vervreemding

[Recensie] Mike Jansen mag samen met Tais Teng en Jaap Boekestein wel worden gerekend tot de steunpilaren van het fantastische genre in Nederland. Je kunt geen verzamelbundel of tijdschrift openslaan of je vindt er verhalen van zijn hand in en ook in de diverse wedstrijden op genregebied heeft hij door de jaren heen mooie resultaten behaald.

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

Het groene kristal

Het groene kristal

Ouderwetse ‘planetary romance’ van nieuwe schrijfster

[Recensie] Elk nieuwe science fiction-boek van eigen bodem is het in mijn opinie waard om toegejuicht te worden. We zijn op dit moment nog niet zover dat er in Nederland net zo veel SF-boeken worden gepubliceerd als fantasyromans, en het vraagt moed van een auteur om te schrijven in een genre dat geen garantie biedt op commercieel succes.

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

L.O.O.P.

L.O.O.P.

Korte maar bijzonder krachtige dystopie

[Recensie] Disclaimer: Ik ken Anthonie van interacties via Facebook en gesprekken op comic cons en genrebijeenkomsten. Op de blog van Anthonie plaatste hij een verhaal van mijn hand en een interview met mij. Ik heb al eerder enthousiaste recensies geplaatst over het werk van Anthonie.

Als het idee van de Splinters is dat je op deze manier laagdrempelig kennis kunt maken met bijzondere auteurs,

Lees verder...

Malika’s schildplicht

Malika’s schildplicht

Heel geslaagd en origineel

[Recensie] Disclaimer: Ik ken Anaid omdat ik heb meegedaan aan de Fantastelswedstrijd die zij organiseerde. Ik heb haar ontmoet bij de uitreiking van de een na laatste editie. Daar ontmoette ik ook Django, die wat kritische opmerkingen had bij een verhaal waarmee ik heb meegedaan. Ik werk met Django en Anaid samen aan een SF-project.

Lees verder...

Kinderen van de ijstijd

Kinderen van de ijstijd

Prachtig kort SF-verhaal

[Recensie] Disclaimer: Ik ken Roderick van onze gesprekken op diverse comic cons, heb samen met hem meegeholpen met de promotie van Bloedwetten 2 en deelgenomen aan panels op Comic con Amsterdam in 2017. Er was ook even sprake van dat we samen zouden meewerken aan hetzelfde SF-project.

Ik heb me zeer verbaasd dat er bij deze titel geen vijf sterren recensies stonden op Hebban.

Lees verder...

De woordsmid

De woordsmid

Klare taal

[Recensie] Letta is pupil van woordsmid Benjamin. Samen leven ze in Ark, een soort enclave van menselijke bewoning die is overgebleven na Smelt, de grote smelting van al het ijs op aarde. Enorme overstromingen lieten miljoenen mensen verdrinken en slechts een kleine groep overlevenden kon zich aansluiten bij de charismatische Noa, die hen naar de Ark voerde.

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

Aytons erfenis

Aytons erfenis

Leuk, maar te veel tell in plaats van show

[Recensie] Mijn vooroordeel jegens ‘self publishing’ leidt er soms toe dat ik mooie boeken laat liggen. Mijn redenatie is vaak dat mensen wiens manuscript is afgewezen door een uitgever besluiten het alsnog zelf op de markt te brengen, wat tegenwoordig makkelijker is dan ooit, maar dat een manuscript vaak om een reden wordt afgewezen.

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld