Deze NU

Deze NU

Een race tegen de klok richting een andere dimensie

Thom is bezig met een experiment om zijn geluk te vinden in deze NU of mogelijk in een andere NU. Het verhaal begint met grote vraagtekens over het experiment dat gaande is.

[Recensie] Loïs en Matson zijn beiden student in een van de exacte vakken en vragen zich af of ze in staat zouden zijn om hun keuzes zelf te beïnvloeden.

Lees verder…

Recensie door:

Beoordeling:

Verkeerd verbonden

Verkeerd verbonden

Communiceren met het verleden

[Recensie] De carrière van Georgie McCool verloopt vrijwel vlekkeloos. Al jaren schrijft ze samen met haar beste vriend Seth aan de comedyserie Jef’d Up en nu, vlak voor Kerst, krijgt het magische duo een unieke kans: hun zelfverzonnen, eigengemaakte serie zal worden uitgezonden. Dit betekent dat ze veel moeten schrijven de komende tijd: de nieuwe producent wil gauw een aantal scripts zien.

Lees verder…

Robots, Aliens & Popcorn

Robots, Aliens & Popcorn

Wetenschap in films

Sciencefictionfilms bieden zoveel meer dan alleen maar vermaak. In het voortreffelijke boek Robots, Aliens & Popcorn laat George van Hal de wetenschap zien achter films als The Terminator, Back to the Future en Her.

[Recensie] Criminelen nemen de Amerikaanse stad Detroit over. Terwijl de politie machteloos toekijkt, doet het gespuis waar het zin in heeft.

Lees verder…

Recensie door:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

Slaves

Slaves

Heer en meester in de 26ste eeuw

[Recensie] De laatste jaren lijkt de reguliere SF in het Nederlandse taalgebied een wat kwijnend bestaan te lijden. In elk geval in geschreven vorm. Fantasy is in elk geval een stuk populairder en de SF-series op TV en de films in de bioscoop lijken weinig mensen enthousiast te maken voor de boeken.

Lees verder…

Recensie door:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

Roodvonk

Roodvonk

Complicaties op Mars

[Recensie] Eindelijk weer eens een SF-roman van Nederlandse bodem. En een behoorlijk goede. Om de Chinezen voor te zijn reist een gezelschap van Amerikaanse, Russische en Europese astronauten naar Mars. Hoewel ze verschillende achtergronden hebben en ze elkaars gewoontes niet altijd even goed begrijpen, lukt het ze goed samen te werken. Op Aarde worden ze goed in de gaten gehouden,

Lees verder…

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

High-Rise

High-Rise

Klassieker: lessen uit de hoogbouw

De in 2009 overleden auteur James Graham Ballard is vooral bekend van zijn door Steven Spielberg verfilmde boek Empire of the Sun. Tot zijn omvangrijke oeuvre behoort ook de roman High-Rise, waarin een van alle technologische gemakken voorzien flatgebouw centraal staat. [Ook dit boek werd in 2015 verfilmd,

Lees verder…

Armada

Armada

SF voor geeks en gamers

Definition of the word GEEK: “The term now enjoys a special status within the technical community, particularly among particularly knowledgable computer programmers. To identify oneself as a ‘geek’ indicates a recognition that most people still consider programming computers to be a bizarre act, along with a certain fierce satisfaction in being very good at their inglorious profession.”

Lees verder…

Recensie door:

Beoordeling:

Het recht van de Radch

Het recht van de Radch

Klassieker in spe

[Recensie] Niet vaak worden in een sciencefictionroman alle personages aangeduid als ‘zij’. Ook al treden vrouwelijke auteurs in de SF steeds meer op de voorgrond, het blijft vooralsnog een mannelijk  genre: een van de weinige waarin het aantal lezers nog altijd groter lijkt dan dat van de lezeressen. Dat verhinderde niet dat de debuutroman van de Amerikaanse SF-schrijfster Ann Leckie,

Lees verder…

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

Future Visions

Future Visions

Wetenschappelijke fictie

Is het de wetenschap die science fiction inspireert, of is het science fiction die de wetenschap beïnvloedt?

Die vraag stelt ook Harry Shum, adjunct-directeur van Microsoft Technology and Research in het voorwoord van Future Visions, een verzameling SF-verhalen geschreven door bekende SF-auteurs, maar geïnspireerd door werkelijke r&d-projecten van Microsoft.

Het knappe van de schrijvers van deze bundel is dat ze gekeken hebben naar wat er op dit moment op technologisch gebied mogelijk is en dit op een geloofwaardige manier hebben verwerkt in hun verhalen.

Lees verder…

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

Imminent Science

Imminent Science

To do list voor de wetenschap

In Imminent Science verkent Giovanni Bignami de wetenschap van de komende vijftig jaar door de huidige vragen te extrapoleren.

[Recensie] Dit is geen science fiction, waarschuwt Giovanni Bignami, een vooraanstaande Italiaanse astrofysicus, op de achterflap van zijn dunne boek Imminent Science. Het is een serieuze poging om de wetenschappelijke agenda voor de komende vijftig jaar in kaart te brengen.

Lees verder…

Recensie door:

Beoordeling: