Harrie heeft haast

Harrie heeft haast

Harrie had het niet door. Hij ademde diep in… en bekeek alles eens goed

Auteur

[Recensie] Timothy Knapman heeft geschiedenis gestudeerd. Daarna ging hij zijn tijd besteden aan het schrijven van liedjes, kinderboeken, toneelstukken en musicals. Ook gaat hij vaak op schoolbezoek of geeft hij lezingen in de boekhandel.

Illustrator

Gemma Merino is een Spaanse architecte.

Lees verder...

Recensie door:

Beoordeling:

Kamer in Oostende

Kamer in Oostende

Dromerige tijdreis naar het Oostende van weleer

[Recensie] Bij Oostende horen een paar associaties, ten eerste natuurlijk de zee en de badplaats, maar het is ook de plaats waar Stefan Zweig zich ontfermde over Joseph Roth en waar kunstschilder James Ensor bijna zijn hele leven doorbracht. Over Oostende gaat dit boek, dat is de titel, maar er is meer.

Lees verder...

Lente

Lente

Actueel kunststukje

“Hoe komt het dat je alles over alles weet, Paddy? Zegt hij.
Alsjeblieft, zegt Paddy. Neem me niet kwalijk dat ik dingen weet. Ik ben een uitstervende soort, ik ben dat ding dat niemand daarbuiten nog relevant vindt. Boeken. Kennis. Jarenlang lezen. En dat alles betekent? Dat ik dingen wéét.
Daarom ben ik hier,

Lees verder...

Het ijspaleis

Het ijspaleis

Beschreven in hallucinante beelden

[Recensie] Werd ik door het vorige boek, De vogels van Tarjei Vesaas al gegrepen, Het ijspaleis evenaart zijn voorganger absoluut. De omslag heeft dezelfde sfeer. Gekleurde witte, grijze en zandkleurige onregelmatige brokken contrasteren met het felle aandacht-vragende rood van het rechterkant. Het rood roept beelden op van onheil en gevaar.

Lees verder...

De stenenspringer

De stenenspringer

Vriendschap en bewegen met de dieren

[Interview] De Stenenspringer gaat over de vriendschap tussen de Aboriginal jongen Winnie en de kraai Moola. En over de vriendschap die ze sluiten met de dieren die ze onderweg – op hun zoektocht naar water – tegenkomen.

Pauline van Dort (1963) maakte er prachtige, op Aboriginal kunst gebaseerde illustraties bij.

Lees verder...

Kamers antikamers

Kamers antikamers

Ongrijpbaar

De eerste zin:

“Een veelvoorkomend filmshot: iemand, meestal een vrouw, in bad, het gezicht vlak onder het wateroppervlak.”

[Recensie] In het begin van Niña Weijers tweede, fel verwachte roman Kamers antikamers haalt de vertelster een herinnering op. Voor een krant moest ze een oudere schrijfster interviewen voor wie ze niet alleen bewondering maar meteen ook liefde voelde.

Lees verder...

De jongen en de de walvis

De jongen en de de walvis

Vriendschap

[Recensie] Een prentenboek van extra groot formaat met eenvoudige maar zeer sfeervolle illustraties. Het sfeervolle komt vooral tot uiting in het kleurgebruik van de zee, verschillende tinten blauw.

Het boek begint met het verhaal van een jongetje dat graag alleen is. Heel rustig dobbert hij op zee. De rust op die eerste bladzijdes verandert op de volgende bladzijdes in stormachtige beelden.

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

Lila het voorleesmuisje

Lila het voorleesmuisje

‘Verhalen… kun je die eten? Ja met je oren’

De auteur

[Recensie] Natalie Quintart is geboren in Beloeil. Ze werkt een tijd als clown en zit in het creatieve team van het theater Des Quatre Main. Ze speelt ook in diverse toneelstukken voor volwassenen. Naast theatrale en muzikale interesses, raakt Natalie ook steeds meer geïnteresseerd in schrijven.

Lees verder...

Ferrara

Ferrara

Over oude vrienden en gebreken

De eerste zin:

“Heel lang is de dood voor ons geen onderwerp van gesprek geweest.”

[Recensie] Zes jaar geleden schreef Volkskrant-columnist Bert Wagendorp de inmiddels ook verfilmde bestseller Ventoux. De roman ging over zes vrienden die begin jaren 1980 het plan opvatten de Mont Ventoux te beklimmen.

Lees verder...

Huis aan het einde van de wereld

Huis aan het einde van de wereld

Uiterst gevoelig verhaal over vriendschap

[Recensie] Huis aan het einde van de wereld is Michael Cunninghams debuutroman, het verscheen in 1990, hij heeft er 6 jaar aan gewerkt. Dit boek kun je bijna niet los lezen van de schrijver. Hoewel hij het etiket homoseksuele auteur niet opgeplakt wil omdat dat niet het belangrijkste thema in zijn werk is,

Lees verder...