De wereld van gisteren

De wereld van gisteren

Europa is een broze beschaving

Europese verkiezingen. Maarten Doorman herlas Stefan Zweigs De wereld van gisteren aan de vooravond van de verkiezingen. Hij beseft dat bij het stemmen niet alleen de toekomst, maar ook het verleden een richtsnoer moet zijn.

[Essay] Op 1 september 1939 ging de Joodse schrijver Stefan Zweig in het Engelse Bath in ondertrouw om zo mogelijk de volgende dag nog in het huwelijk te treden.

Lees verder...

Recensie door:

  • Onbekend

Auteurs:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

Het mysterie van Wenen

Het mysterie van Wenen

De creatieve zelfvernietiging van een vermolmd keizerrijk

[Recensie] Ze gelden als een klassiek viertal: het Athene van Perikles, het Rome van Augustus, het Florence van de Renaissance en het 17e-eeuwse Frankrijk van Louis XIV, waarop Voltaire nog een lijvige lofzang heeft gehouden. Vier hoogtepunten van Europese beschaving, plaatsen en tijden met een ongewone culturele bloei op de meest uiteenlopende gebieden: kunst,

Lees verder...

Recepten uit Wenen

Recepten uit Wenen

Een traditionele maar ook heel moderne wereldstad

[Recensie] Wie ooit in de stad Wenen is geweest heeft zelf kunnen ervaren dat de stad nog altijd de sfeer uit de tijd van Keizerin Sissi uitstraalt. Een deel van de stad is heel traditioneel en nog helemaal uit die tijd maar een ander deel van de stad is hypermodern. Wenen heeft een rijke historie en er is ontzettend veel te zien.

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld