zaterdag, 27 februari 2021

Goed nieuws

[Opinie] Soms heb je van die weken dat er alleen maar goed nieuws te melden is. Zo kwam de afgelopen week een drietal berichten langs waar iedereen blij van wordt. Alhoewel?

Op de eerste plaats meldde de Nederlandse wapenindustrie dat ze Pax Christi gaat sponsoren. Een gezamenlijke woordvoerder van de firma’s Fokker (onderdelen gevechtshelikopters) en Damen (marineboten) laat weten dat de sector zich realiseert dat Nederland al jaren in de top tien van grootste wapenexporteurs ter wereld staat en dat ze hun spullen – oorlog of niet – richting Jemen, Syrië en Saoedi Arabië verschepen. “Maar,” zegt de woordvoerder, “vrede is toch het mooiste dat er is, wij van de wapenindustrie willen ons altijd blijven inzetten voor de vrede.” Pax Christi zegt verheugd te zijn over de gift; natuurlijk kijkt men een gegeven paard niet in de bek. De woordvoerder van de wapenindustrie is overigens penningmeester bij Pax Christi en mag dadelijk zelf haar gift inboeken.

Nog een fijn bericht. Marlboro heeft besloten de antirookcampagnes van de overheid in Nederland te gaan sponsoren. We citeren de directeur Marlboro Nederland: “We hebben ons altijd ingezet voor de gezondheid van mensen en zullen dat als Marlboro ook blijven doen. Natuurlijk zijn we ons bewust van onze verantwoordelijkheden, die we ook altijd hebben genomen. Met deze bijdrage kunnen we nog meer mensen wijzen op alle aspecten van roken.” Stichting Sire, die de antirookcampagnes voor de overheid verzorgt, zegt verheugd te zijn over de gift, natuurlijk kijkt men een gegeven paard niet in de bek. De directeur van Marlboro Nederland is overigens penningmeester van Stichting Sire en mag dadelijk zelf zijn gift inboeken.

Als laatste kwam voor onze sector een verheugend bericht. Bol.com gaat de CPNB steunen met een financiële bijdrage want ze zijn bang dat de fysieke boekhandel verdwijnt. Volgens Boekblad adviseert Bol dat het geld kan bijdragen aan “het voortzetten van de campagne #steunjeboekhandel of bijdragen aan een initiatief om lezen te stimuleren zoals de #ikleesthuis-campagne”. Zelf oppert de CPNB de mogelijkheid het geld te gebruiken om de Boekenweek in de zomer een extra zetje te kunnen geven.

Wordt Vervolgd

Annet Scheermeijer, directeur ‘boeken’ bij Bol.com laat weten: “Nu de boekwinkels in de steden en dorpen door de corona-maatregelen tijdelijk dicht zijn, worden er veel minder boeken verkocht en dat vinden we een zorgelijke ontwikkeling voor het leesklimaat in Nederland. Ook wij zijn van mening dat een gezonde boekenbranche essentieel is voor het in stand houden van de Nederlandse cultuur. Zeker in deze moeilijke tijd is het belangrijk dat boeken breed beschikbaar zijn en daarmee bijdragen aan ontspanning en educatie.” De CPNB zegt verheugd te zijn over de gift, natuurlijk kijkt men een gegeven paard niet in de bek. Scheermeijer is overigens penningmeester bij de CPNB en mag dadelijk zelf haar gift inboeken.

Wat moeten wij hier allemaal van denken? Het is toch alsof je eerst een meer vol gif gooit en dan gaat meehelpen om de laatste nog levende vissen te redden, omdat je je eindelijk realiseert dat vis toch wel lekker is.

Twee van bovenstaande berichten zijn fake, u mag raden welke.

Door Roeland Dobbelaer, eerder verschenen in Bazarow Magazinedonderdag, 25 maart 2021

Wie zijn jouw leermeesters m/v

[Column] De laatste maanden kwam ik weer de nodige artikelen en boeken tegen van mensen die mij intellectueel beïnvloed en gevormd hebben. Ik dacht: daar moet ik toch eens een overzicht van maken. Niet alleen om het in kaart te...


zaterdag, 20 maart 2021

Hoe steunen we onze schrijvers?

Nederland is een vrij land. Dat zijn we al bijna 76 jaar en die vrijheid koesteren we. Ook proberen we een inclusief land te zijn. Dat lukt soms, maar niet altijd. Sommigen noemen Nederland zelfs een “gaaf land”. Ja, dat...


zaterdag, 6 maart 2021

Bazarow Magazine nr. 5 verschenen

In normale tijden is deze ochtend de rustigste ochtend in het boekenvak. Weten wat er aan de hand is? Lees er alles over in het nieuwe Bazarow Magazine.  Verder weer interviews, voorpublicaties, het nieuwe feuilleton, recensies, winacties met Vonne van der...