zondag, 24 april 2022

Jurriƫn Hamer wint de Socratesbeker voor het beste Nederlandstalige filosofieboek van 2021

[Nieuws] De Socratesbeker is de prijs voor het prikkelendste filosofieboek van het voorgaande jaar.Ā De winnaar van de Socratesbeker 2021 werd gisteren in de Aula van de Universiteit van Amsterdam bekend gemaakt. Jurist en filosoof JurriĆ«n Hamer won met het boekĀ Waarom schurken pech hebben en helden geluk.

Sinds 2001 reikt de Stichting Maand van de Filosofie jaarlijks de Socratesbeker uit aan de auteur van het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek dat in het voorgaande jaar is verschenen. Voor de Socratesbeker komen alle boeken in aanmerking die verschijnen in het voorgaande jaar (jan – dec). Het aangedragen boek is geschreven in het Nederlands, filosofisch van aard, overwegend non-fictie en het betreft geen bundel.

Het winnende boek
Uit het rapport van de jury: “Aangezien er, uit alle inzendingen uiteindelijk vijf sterke, maatschappelijk urgente boeken op de shortlist terecht zijn gekomen, heeft de jury het er moeilijk mee gehad. Concluderend gaan alle vijf boeken over de worstelende mens, strijdend met eigen inconsequenties en vooral, met zijn of haar individuele vrijheid. De auteurs van deze boeken hebben ons, ieder voor zich, proberen te behoeden voor het nu eens glashard ontkennen en dan weer ophemelend verabsoluteren van deze individuele vrijheid. Wat dat betreft heeft Montaigne dan ook gelijk: mensen vinden die vrijheid niet als ze buiten zichzelf treden. Individuele vrijheid is een publiek goed en wanneer dit wordt misbruikt heeft het radicale consequenties voor de wijze waarop mensen die vrijheid collectief vormgeven. De vrije wil moet daarom ook niet de ereplaats verdienen die het nu in onze maatschappij inneemt. Wellicht moeten we, net als de helden inĀ Star Wars, ons nog bewuster worden van de verhouding tussen ons kosmische lot en de individuele vrije wil.

Aangezien dit laatste op uiterst elegante en heldere wijze wordt beschreven in Waarom schurken pech hebben en helden geluk heeft de jury voor JurriĆ«n Hamer gekozen als winnaar van de Socratesbeker 2021.”

Bazarow

Marthe Kerkwijk schrijft in haar recensie in iFilosofie over het boek: “Het is toegankelijk, fijn geschreven, actueel, prikkelend en overtuigend. Bovengenoemde kritiekpunten tonen eigenlijk alleen maar aan hoezeer Hamer je aan het denken kan zetten met zoā€™n dun boekje, en dat is wat filosofie behoort te doen. Helemaal nieuw is Hamers compatibilisme niet, maar de uitwerking ervan is hedendaags, origineel en broodnodig, en dat is meer dan voldoende. Hamer is de horzel die onze samenleving hard nodig heeft.”

Over de prijswinnaar
Jurriƫn Hamer studeerde rechten en filosofie aan de Universiteit Utrecht, deed onderzoek aan de London School of Economics en promoveerde op een proefschrift over de politieke betekenis van mensenrechten. Als auteur en spreker laat hij zien hoe ideeƫn over rechtvaardigheid, schuld en de vrije wil invloed op ons leven uitoefenen.

De shortlist van de Socrates Wissel beker 2021 bestond uit:

De jury

Rosan Hollak (juryvoorzitter en redacteur boeken NRC Handelsblad), Bert Bultink (hoofdredacteur Knack), Tanny Dobbelaar (recensent filosofie Trouw en docent essayistiek) en Pieter Pekelharing (docent filosofie aan de Universiteit van Amsterdam).

Redactie Bazarow

(foto: Roeland Dobbelaer)vrijdag, 20 mei 2022

Arnon Grunberg ontvangt P.C. Hooft-prijs

[Nieuws] Gisteravond ontving Arnon Grunberg in theater Diligentia in Den Haag de P.C. Hooft-prijs voor proza. Bij de prijs hoort een bedrag van 60.000 euro. Grunberg heeft een ā€œimmense bijdrage geleverd aan de Nederlandse literatuurā€, aldus de Jury. Eerder ontving...


vrijdag, 20 mei 2022

Zeg het met boeken

[Lifestyle] Wie leest er nog een boek? Het is een veel gestelde vraag. Er lijkt een tweedeling te zijn ontstaan als het om ā€˜het echte lezenā€™ gaat, ofwel om het lezen van een boek. Het is de boekenwurm versus de...


zaterdag, 14 mei 2022

De Grote Poƫzieprijs 2022 naar Roelof ten Napel

[Nieuws] Gisteravond maakt de jury van deĀ Grote PoĆ«zieprijsĀ bekend dat Roelof ten Napel met zijn bundelĀ Dagen in huisĀ (Hollands Diep) de winnaar is geworden van De Grote PoĆ«zieprijs 2022. Ten Napel ontvangt een geldbedrag van ā‚¬ 20.000,-. Uit het Laudatio van De...