maandag, 10 augustus 2020

Literaire wereld aangeslagen na het overlijden van Naima El Bezaz

Afgelopen zaterdag maakte collega-schrijver Abdelkader Benali bekend dat Naima El Bezaz op 46-jarige leeftijd haar leven heeft beëindigd door zelfdoding. El Bezaz leed al lange tijd aan depressies.

De Marokkaans-Nederlandse El Bezaz werd vooral bekend van Vinexvrouwen, haar vrolijke boek vol zelfspot over tweede generatie Marokkaanse vrouwen in vinexwijken. Haar latere boeken waren vaak somberder van toon. Een voorbeeld hiervan is Het gelukssyndroom uit 2008.

Recensent Jona Lendering schreef over het boek: “Op dit punt zou ik de recensie kunnen beëindigen, en normaal gesproken zou ik dat ook hebben gedaan, met hooguit nog een grom over de uitgeverijmedewerker die zo nodig op de flaptekst moest schrijven dat de roman autobiografische elementen bevat. Ik zou dan hebben opgemerkt dat het irrelevant is of een verhaal teruggaat op iets wat de auteur heeft meegemaakt. Boeken zijn boeiend of saai, de thematiek is relevant of gratuit, en verder is er niets. Auteurs moeten zwijgen over zichzelf. Een dichter schreit niet.

Ik denk echter dat het – bij wijze van uitzondering – goed is toch een enkel woord te besteden aan de relatie tussen auteur en boek. El Bezaz voegt aan haar boek namelijk een Naschrift toe waarin ze haar eigen depressie beschrijft en uitlegt dat depressie een ziekte is die iedereen kan treffen, en dat er hulpverleners zijn. Niet zonder reden eindigt het boek met een verwijzing naar de website van het Fonds Psychische Gezondheid. De maatstaf waaraan El Bezaz wil worden gemeten is dus niet alleen of haar boek boeiend en relevant is, maar ook of ze erin is geslaagd de aandoening inderdaad uit de taboesfeer te halen.”

Trouw

Veel mensen uit de literaire en de Marokkaans-Nederlandse wereld hebben inmiddels gereageerd op het overlijden van El Bezaz:

Kamervoorzitter Khadija Arib schrijft op twitter:

“Rust zacht, lieve Naima. Je was een ontzettend lief en geestig mens, en altijd verrassend. Ik ga je vreselijk missen. Ik wens de familie veel sterkte toe.”

En de Volkskrant verslaggever Nadia Ezzeroili: “Geen Nederlands boek was zo herkenbaar voor me als Minnares van de duivel, verhalen over djins en seks die Marokkaanse vrouwen tot dan toe alleen onderling deelden. Ze heeft er een hoge prijs voor betaald.”

Parool columnist Theodor Holman berichtte: “Naar bericht. Ik interviewde haar voor AT5 en later voor Desmetlive. Zo’n aardige en moedige vrouw…”

El Bezaz laat een echtgenoot en twee kinderen achter.


Praten over zelfdoding kan bij de landelijke hulplijn 113 Zelfmoordpreventie. Telefoon 0900-0113 of www.113.nlvrijdag, 11 september 2020

Doe mee aan de online masterclasses en schrijfwedstrijd 'Latour op het Wad'

Op 24 november wordt de Spinozalens uitgereikt, een tweejaarlijkse onderscheiding voor een internationaal invloedrijk denker over ethiek en samenleving. Dit jaar gaat de onderscheiding naar de Franse filosoof en socioloog Bruno Latour. Latour zet zich in zijn werk in voor de vertegenwoordiging...


donderdag, 10 september 2020

Nominaties voor De Bronzen Uil 2020

De nominaties voor de tiende editie van De Bronzen Uil zijn sinds 30 augustus bekend. De Bronzen Uil is een Belgische prijs voor de beste Nederlandstalige debuutroman van het afgelopen seizoen. De literaire prijs is een initiatief van de sociaal-culturele...


woensdag, 9 september 2020

Bekendmaking longlist Boekenbon Literatuurprijs 2020

Op dinsdag 1 september maakte de jury van de Boekenbon Literatuurprijs van 2020 de longlist bekend. De Boekenbon Literatuurprijs is een jaarlijkse prijs die wordt toegekend door een jury gekozen door de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs. De prijs wordt vernoemd naar de...