"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Literaire wereld aangeslagen na het overlijden van Naima El Bezaz

maandag, 10 augustus 2020

Datum: 10-08-2020

Afgelopen zaterdag maakte collega-schrijver Abdelkader Benali bekend dat Naima El Bezaz op 46-jarige leeftijd haar leven heeft beëindigd door zelfdoding. El Bezaz leed al lange tijd aan depressies.

De Marokkaans-Nederlandse El Bezaz werd vooral bekend van Vinexvrouwen, haar vrolijke boek vol zelfspot over tweede generatie Marokkaanse vrouwen in vinexwijken. Haar latere boeken waren vaak somberder van toon. Een voorbeeld hiervan is Het gelukssyndroom uit 2008.

Recensent Jona Lendering schreef over het boek: “Op dit punt zou ik de recensie kunnen beëindigen, en normaal gesproken zou ik dat ook hebben gedaan, met hooguit nog een grom over de uitgeverijmedewerker die zo nodig op de flaptekst moest schrijven dat de roman autobiografische elementen bevat. Ik zou dan hebben opgemerkt dat het irrelevant is of een verhaal teruggaat op iets wat de auteur heeft meegemaakt. Boeken zijn boeiend of saai, de thematiek is relevant of gratuit, en verder is er niets. Auteurs moeten zwijgen over zichzelf. Een dichter schreit niet.

Boekenkrant

Ik denk echter dat het – bij wijze van uitzondering – goed is toch een enkel woord te besteden aan de relatie tussen auteur en boek. El Bezaz voegt aan haar boek namelijk een Naschrift toe waarin ze haar eigen depressie beschrijft en uitlegt dat depressie een ziekte is die iedereen kan treffen, en dat er hulpverleners zijn. Niet zonder reden eindigt het boek met een verwijzing naar de website van het Fonds Psychische Gezondheid. De maatstaf waaraan El Bezaz wil worden gemeten is dus niet alleen of haar boek boeiend en relevant is, maar ook of ze erin is geslaagd de aandoening inderdaad uit de taboesfeer te halen.”

Veel mensen uit de literaire en de Marokkaans-Nederlandse wereld hebben inmiddels gereageerd op het overlijden van El Bezaz:

Kamervoorzitter Khadija Arib schrijft op twitter:

“Rust zacht, lieve Naima. Je was een ontzettend lief en geestig mens, en altijd verrassend. Ik ga je vreselijk missen. Ik wens de familie veel sterkte toe.”

En de Volkskrant verslaggever Nadia Ezzeroili: “Geen Nederlands boek was zo herkenbaar voor me als Minnares van de duivel, verhalen over djins en seks die Marokkaanse vrouwen tot dan toe alleen onderling deelden. Ze heeft er een hoge prijs voor betaald.”

Parool columnist Theodor Holman berichtte: “Naar bericht. Ik interviewde haar voor AT5 en later voor Desmetlive. Zo’n aardige en moedige vrouw…”

El Bezaz laat een echtgenoot en twee kinderen achter.


Praten over zelfdoding kan bij de landelijke hulplijn 113 Zelfmoordpreventie. Telefoon 0900-0113 of www.113.nl


Tiktok kinderboek: 'De boom die een wereld was' van Yorick Goldewijk

vrijdag, 19 april 2024

Yorick Goldewijk schrijft geschiedenis met zijn De boom die een wereld was', het kinderboek van de...


Winactie: Zogkoorts

vrijdag, 19 april 2024

Bazarow mag een exemplaar verloten van Zogkoorts, het nieuwe boek van A.F.Th van der Heijden. O...


Nieuws: Niña Weijers benoemd als nieuwe juryvoorzitter Europese Literatuurprijs 2024

vrijdag, 19 april 2024

De Nederlandse auteur Niña Weijers is de nieuwe juryvoorzitter van de Europese Literatuurprijs, de...


Essay Nico van der Sijde: Instagram poëzie

vrijdag, 19 april 2024

Op 10 maart 2024 schreef Dietske Geerlings een mooi opiniestuk op Bazarow Het is gezien, het is nie...