
[Nieuws] Schrijver Mariken Heitman won gisteravond met haar boek Wormmaan (Atlas Contact)de Libris Literatuurprijs 2022. Dat maakte juryvoorzitter Ahmed Aboutaleb bekend in Nieuwsuur. De jury roemt Heitman vanwege haar “groot intellect, literair meesterschap en de moed om niet te kiezen voor een conventionele vertelling.”
Bazarow.com recensent Lalage over het Wormmaan: “Elke is gewasveredelaar, wat betekent dat ze planten kweekt en selecteert tot ze de eigenschappen hebben die boeren graag zien. Vervolgens kunnen de zaden worden verkocht. Na zeven jaar heeft ze de ideale pompoen voor zich, maar een ander bedrijf is één dag eerder met het aanvragen van het patent voor een soortgelijk zaad. Alles is voor niks geweest en Elke neemt ontslag. Ze vertrekt naar een Waddeneiland (er wordt niet verteld welke) en daar denkt ze na over wie ze is en wat ze tot nu toe in haar leven heeft gedaan. Ze heeft erwtenzaden meegenomen en is van plan om die te laten verwilderen, dus het tegenovergestelde van veredelen.”
Elke worstelt ermee “dat ze niet zo vrouwelijk is als mensen van haar verwachten. Regelmatig wordt ze aangesproken als ‘meneer’. Ze heeft niet de wens om man te zijn, maar is het zat dat mensen van alles verwachten omdat ze officieel in het hokje ‘vrouw’ valt. Daarmee word je zo beperkt.”
“In het begin moet de lezer moeite doen om in het verhaal te komen, maar zoals vaker gaat de tweede helft sneller. Het geeft niet dat ik niet alles begrijp. De metaforen en poëtische zinnen zijn origineel. De biologie als exacte wetenschap wordt vermengd met filosofie en emoties. Elke voert gesprekken met “de vrouw die ze nooit werd”. Ze wordt beïnvloed door haar omgeving, net zoals ze zelf haar planten veredelt. Ze wil de erwten weer zichzelf en zelfstandig te laten worden, waaruit de hoop spreekt dat zij zelf ook terug kan naar haar oervorm.”

Heitman ontvangt een geldbedrag van € 50.000,-
Op de shortlist stonden naast Wormmaan deze boeken:
Nico Dros – Willem die Madoc maakte (Van Oorschot)
Mariken Heitman – Wormmaan (Atlas Contact)
Auke Hulst – De Mitsukoshi Troostbaby Company (Ambo | Anthos)
Deniz Kuypers – De atlas van overal (Atlas Contact)
Renée van Marissing – Onze kinderen (Querido)
Lisa Weeda – Aleksandra (De Bezige Bij)
—
Redactie Bazarow