woensdag, 8 september 2021

Nazomer lezen met Orlando

[Ingezonden mededeling] Helaas, helaas, de zomer is alweer bijna voorbij, vakanties achter de rug, scholen weer begonnen. Gelukkig komen er dit najaar weer heel veel mooi boeken aan, en wij kunnen ons al verheugen op die lange avonden op de bank met een boek terwijl de wind om het huis giert.

Maar gelukkig, zover is het nog niet, eerst gaan we een mooie nazomer tegemoet. Daarvoor hebben we een aantal boeken geselecteerd die onlangs zijn verschenen en die je misschien hebt gemist omdat je op vakantie was. Reis nog even mee naar Griekenland met Jennifer Saint, naar Marokko met Racheda Kooijman, naar Istanbul met Burhan Sönmez, naar Schotland met Sarah Moss of naar het Caribische eiland Black Conch met Monique Roffey.

Goede reis en veel leesplezier! Ingrid Meurs en Jacqueline Smit, Uitgeverij Orlando.

Vossenjacht

Bazarow
Vossenjacht

‘Gedurfd en kwetsbaar.’ – Kluun

Nadia Smits is half-Nederlands, half-Marokkaans en alleen door haar moeder opgevoed. Haar Marokkaanse vader speelt geen rol in haar leven, en als kind vertelde ze iedereen dat ze half-Spaans was. Liever liegen, dan aangezien worden voor een Marokkaan. Onder aansporing van Reyn, met wie ze een huis en vaak het bed deelt, begint ze aan een zoektocht naar haar verleden. Als ze haar vader vindt en met Reyn naar Marokko vertrekt, komt haar leven compleet op z’n kop te staan.

Zomerwater

Zomerwater

‘Scherpzinnig en indringend.’ – Hilary Mantel

Op een druilerige zomerdag zitten twaalf mensen opgesloten in hun huisjes op een verouderd Schots vakantiepark. Door de eindeloze regen valt er weinig te doen, behalve door het raam kijken naar de buren. Eén huishouden in het bijzonder – een moeder en dochter met de verkeerde schoenen en zonder de juiste manieren – begint de aandacht van de rest te trekken. De spanning loopt op en iedereen kijkt toe, zich onbewust van het noodlot dat hun te wachten staat wanneer de avond eindelijk valt.

Ariadne

Ariadne

Voor de lezers van Circe, Een lied voor Achilles en De stilte van de vrouwen

Als prinses van Kreta en dochter van koning Minos, groeit Ariadne op met het angstaanjagende geluid van het klepperende hoefgetrappel van de Minotaurus, die in het labyrint onder het gouden paleis van Knossos gevangen wordt gehouden. Wanneer Theseus, prins van Athene, op Kreta aankomt als offer voor het monster, wordt Ariadne verliefd op hem. Om Theseus te helpen zal Ariadne haar familie en haar land moeten verraden. En ze weet maar al te goed dat in een wereld die wordt geregeerd door de goden, het trekken van hun aandacht je duur kan komen te staan.

De meermin van Black Conch

De meermin van Black Conch

Winnaar Costa Book of the Year Award

Ooit was Aycayia gewoon een mooie roodhuidige vrouw, wier vader een belangrijke stamoudste was. De dorpsvrouwen waren jaloers op haar schoonheid en riepen een vloek over haar af, waardoor ze veranderde in een meermin. Eeuwenlang zwemt ze gelukzalig door de Caribische wateren, tot ze op een dag boven water wordt gelokt door de gitaarmuziek van een jonge visser genaamd David Baptiste. Wanneer Aycayia na een afschuwelijke strijd verzeild raakt in de netten van Amerikaanse sportvissers en als trofee op de kade wordt opgehangen, redt David haar en neemt haar mee naar huis. Langzaam verandert ze weer in een vrouw, maar transformaties zijn niet altijd permanent en afgunst kan, net als liefde, zo krachtig zijn als een orkaan.

Labyrint

Labyrint

‘Provocerend en intelligent, leest als een koortsdroom.’ – The New York Times

Boratin, een blueszanger die geprobeerd heeft zelfmoord te plegen door van de Bosporusbrug in Istanbul te springen, ontwaakt in het ziekenhuis. Hij is zijn geheugen kwijt en kan zich niet herinneren waarom hij een einde aan zijn leven wilde maken. Hij herinnert zich geen personen en zelfs niet de liedjes die hij zong. Hij herinnert zich alleen dingen die niets met hem te maken hebben. Zonder te weten of vergeten een vloek is of een zegen gaat hij op zoek naar een uitweg in een stad die net zo verloren lijkt als hijzelf.

www.uitgeverijorlando.nlwoensdag, 15 september 2021

DLVAlive over de politieke actualiteit van George Orwell

Met Thomas Heij, filosoof en Orwell vertaler en Roeland Dobbelaer, filosoof en hoofdredacteur van DLVA/Bazarow.com [Leesclubavond] Waarin schuilen de verlokkingen van het nationalisme en het fascisme? Hoe worden taal en literatuur gebruikt voor politieke doelen? Wat kun je doen om...


woensdag, 15 september 2021

Zo kun jij je eigen boek vertalen!

[Tips voor het boekenvak] Honderden of zelfs duizenden mensen kunnen de pagina's van je boek omslaan. Als je het echter laat vertalen, kun je het leven van miljoenen mensen raken. Dat is alleen als de vertaling niet als een vertaling...


woensdag, 15 september 2021

Hans Vervoort prijs verdubbeld

[Nieuws] Dankzij de gift van een literatuurkenner is de Hans Vervoort-prijs voor proza van neerslachtige en toch opbeurende aard verdubbeld van € 5.000 naar € 10.000. Schrijver en oud mediaman Hans Vervoort kondigde in april de nieuwe prijs aan. Vervoort...