dinsdag, 21 september 2021

Nieuw & verrassend! De schrijver Marc Schoorl timmert aan de weg

[Ingezonden mededeling] De werklust van de nieuwe schrijver Marc Schoorl is ongeëvenaard: in (ruim) één jaar tijd verschenen er vijf titels. Maar waar het natuurlijk om gaat, is dat de boeken stuk voor stuk verrassend zijn.

Zo verscheen onlangs Glas in lood, 100 jaar Willem Frederik Hermans. Een persoonlijk eerbetoon dat met kennis van zaken en de broodnodige humor is geschreven. Schoorl is ex-medewerker van de WFH-verzamelkrant. De achterflap vermeldt over de oude knorrepot Hermans: ‘Zijn tekortkomingen kunnen niet in de schaduw staan van zijn enorme prestaties. Hij stond garant voor ophef en vertier in de vaak zo saaie Nederlandse letteren.’
Glas in lood

Eerder verscheen van Schoorl ook al Neerlands eerste en enige boek over dé legendarisch jarentachtigband: Ode aan Joy DivisionRadiozender Kink FM, popmagazine Platomania en de Volkskrant waren vol lof.
Ode aan Joy Division

Een boek over aforismen in Nederland en ver daarbuiten bestond ook nog niet. Maar in die leemte is van de zomer voorzien met het mooie, Veelzeggende zinnen. Het is een onderhoudende verkenning van het kortste literaire genre. Van Bertus Aafjes tot Zinedine Zidane. Luchtig, interessant, informatief en met humor.
Veelzeggende zinnen

Archeologie Magazine

Maar het gáát uiteindelijk om scheppend werk. Marc Schoorl presenteert nu, na ruim tien jaar werken, ‘Autobiografie van een romanpersonage’. 
Een familiegeschiedenis, maar een ongewone. Over een straatarm gezin uit het welvarende Wassenaar van de jaren zeventig. De vader is een intelligent-gecompliceerde dwaas. De moeder eenvoudig en zorgzaam. Ze hebben zeven kinderen: Zes broers en een zus. Het is één grote portrettengalerij van karakters. Soepel geschreven, prachtige anekdoten en sprankelende dialogen: wat wil je nog meer?
Zes broers en een zus

Recensenten schreven:
‘De schurende gebeurtenissen zijn met een flinke dosis tragikomische humor doorspekt. De ontwrichtende en uiterst pijnlijke situaties (…) zijn dieptriest, maar Schoorl weet de lezer steeds weer een glimlach om de lippen te toveren.’ De Leesclub van Alles.

‘Marc Schoorl (…) heeft een vlotte pen en een scherp oog voor de tijdgeest. De rake observaties en de anekdotische aanpak laten de lezer meeleven met dit bijzondere gezin.’ Biblion-NBD

‘Schoorl weet de sfeer goed op te roepen en hij tekent de situatie met kenmerkende details.’ Teunis Bunt.

‘De roman biedt een herkenbaar tijdbeeld van de zestiger en zeventiger jaren. Ondanks die rauwe omstandigheden en de godvruchtige, wispelturige vader heeft Schoorl geen somber en zwaar boek geschreven.’ Tzum.

Deel 2, Zo vader, zo zoon, is zeer onlangs verschenen. Daarin disfunctioneert het gezin verder, tegen de achtergrond van de (nu eens) roomse ontkerkelijking, de oliecrisis en popmuziek: van Abba tot Zappa.
Zo vader, zo zoon
Deel 3 staat op de planning: O, moeder, zei de zoon (en hij liep de zee in)
Het is een trilogie die nog verder groeien gaat en een saga gaat vormen die ‘De tandeloze tijd’ van A.F.Th. van der Heijden achterna gaat, maar minder van symboliek en hoogliteraire parafernalia zwanger is. Geschreven met plezier, opdat het ook gelezen kan worden met plezier. Pleasure for pleasure. Dat is nog eens een belofte!

Marc Schoorl (1962) schreef over boeken voor onder meer De GidsDe Groene AmsterdammerVrij Nederland en vrij werk voor tal van literaire bladen. Hij is vaste columnist op boekensite Bazarow.com op zondag.dinsdag, 19 oktober 2021

De maand van de geschiedenis bij Orlando

[Ingezonden mededeling] Oktober is de maand van de geschiedenis en daarom allereerst aandacht voor de aangrijpende familiegeschiedenis die Miloe van Beek schreef over haar grootmoeder die worstelde met een vader die zich aansloot bij de NSB, en voor de indrukwekkende...


zondag, 17 oktober 2021

Bazarow Magazine nr. 19 over De Maand van de Geschiedenis

Er is weer een boordevol Bazarow Magazine met voorpublicaties, interviews, nieuws en winacties! Natuurlijk besteden we nog aandacht voor de Kinderboekenweek - nog twee dagen te gaan! En we staan stil bij de Maand van de Geschiedenis. Het thema dit...


donderdag, 7 oktober 2021

Terugkijken: DLVAlive over Frida Kahlo met Ingrid Meurs

Zaterdag start de grote overzichtstentoonstelling over het leven en werk van Frida Kahlo, in het Drents Museum in Assen. Wie goed voorbereid naar deze tentoonstelling wil gaan kan nu de DLVAlive van 6 september jl. terugkijken. https://www.youtube.com/embed/XlU2LUbDVwc Orlando-uitgever en literatuurkenner...