25 maart, 2019

7 Nederlandse auteurs presenteren Duitse vertalingen van hun werk

Het gastlandschap van Nederland en Vlaanderen op de boekenbeurs in Frankfurt in 2016 bracht een golf aan literaire vertalingen, optredens en auteurs naar Duitsland. Die golf rolt door: vorig jaar verschenen er 100 Duitse vertalingen van Nederlandstalige literatuur. En onder de noemer Leipzig am Meer staan deze week 7 Nederlandse auteurs, allen met een recente Duitse vertaling, op de podia van de Leipziger Buchmesse en Leipzig Liest.

De Leipziger Buchmesse – die dit jaar plaatsvindt van 21 tot en met 24 maart – is de op een na grootste boekenbeurs van Duitsland. De beurs en het gelijktijdige literatuurfestival in de stad, Leipzig Liest, trekken ieder jaar zo’n 275.000 bezoekers.

Leipzig Liest

Tijdens Leipzig Liest introduceert Mathijs Deen zijn boeken Über Alte Wege (Over oude wegen) en Unter den Menschen (Onder de mensen) op verschillende podia bij zijn Duitse lezers. Eva Meijer vertelt over haar roman Das Vogelhaus (Het vogelhuis) en haar non-fictiewerken Die Sprachen der Tiere (Dierentalen) en Was Tiere wirklich wollen (De soldaat was een dolfijn), en Jan Konst presenteert de Duitse editie van De wintertuin. Een Duitse familie in de lange twintigste eeuw (Der Wintergarten. Eine deutsche Familie im langen 20. Jahrhundert).

Foto Mathijs Deen: Merlijn Doomernik, foto Eva Meijer: Irwan Droog, foto Jan Konst: Ekko von Schwichow

Wordt Vervolgd

Marente de Moor en Otto de Kat gaan in het Haus des Buches in gesprek over hun respectievelijke romans Aus dem Licht (Roundhay, tuinscène) en Freetown.

Foto Otto de Kat: Tessa Posthuma de Boer, foto Marente de Moor: Eddo Hartmann

Leipziger Buchmesse

In de stand van het Nederlands Letterenfonds op de Leipziger Buchmesse wordt een atelier ingericht. Schoolklassen worden uitgenodigd om de stand om te toveren tot een kleurrijk landschap, en schrijver Erna Sassen en illustrator Martijn van der Linden presenteren hier hun nieuwe boek Ein Indianer wie du und ich (Een indiaan als jij en ik). Twee dagen later doen ze dat nogmaals in de Leipziger boekwinkel Hugendubel.

Foto Erna Sassen: Wolfgang Schmidt, foto Martijn van der Linden: Maranke Rinck

Tot slot maakt Jaroslav Rudiš met Winterbergs letzte Reise kans op de Preis der Leipziger Buchmesse, van 60.000 euro groot. Rudiš schreef deze roman grotendeels tijdens zijn periode als writer in residence in Amsterdam op het NIAS-KNAW.

Lees meer...

 • 10 augustus, 2019

  6500 artikelen

  Vandaag hebben we het 6500ste artikel op De Leesclub van Alles geplaatst. Hiervan gaan er 630 over filosofie&religie, 950 over geschiedenis&archeologie, 250 over kinderboeken, 435 over kookboeken, 450 over kunst&cultuur, 2350 over literatuur, 635 over mens&maatschappij, 450 over  natuurwetenschappen&techniek, 220 over thrillers, en er is nog veel meer… Weer een mijlpaal bereikt. We hopen dit jaar op 8000 af te stuiten. Veel leesplezier op onze site. Het redactieteam van De Leesclub van Alles

  Lees verder...
 • 9 augustus, 2019

  Top 5 Thrillers van Henk Vlaming

  Henk Vlaming, redacteur Thriller en Spanning bij De Leesclub van Alles was afgelopen zaterdag (3-8-2019) te gast bij het radioprogramma Wat het daglicht niet verdragen kan. Henk gaf er een overzicht van zijn huidige Top 5 aan Thrillers. Beluister hier het fragment. De Top 5 van Henk Vlaming: Nummer 5: Ultiem bewijs, Peter James Nummer 4: Vortex, Yrsa Sigurdardottir Nummer 3: Hars, Ane Riel Nummer 2: Een duister pad, Corine Hartman Nummer 1: De stilte van de witte stad, Eva García Sáenz de Urturi  

  Lees verder...
 • 2 augustus, 2019

  DLVA op de radio

  Op zaterdagnacht (van 3 naar 4 augustus 2019) komt De Leesclub van Alles op Radio 1. We zitten in het programma Wat het daglicht niet verdragen kan. De uitzending start kort na het nieuws van 3.00 uur (jazeker, diep in de nacht). Onze redacteur Thrillers&Spanning, Henk Vlaming, is gevraagd om een top 5 van spannende boeken aan te dragen en ook om iets over onze leesclub te vertellen. Dus trommel je familie en vrienden op en houd een nachtwake bij de radio 😊 Uitzending gemist? We publiceren later het audiofragment op de site.  

  Lees verder...