25 maart, 2019

7 Nederlandse auteurs presenteren Duitse vertalingen van hun werk

Het gastlandschap van Nederland en Vlaanderen op de boekenbeurs in Frankfurt in 2016 bracht een golf aan literaire vertalingen, optredens en auteurs naar Duitsland. Die golf rolt door: vorig jaar verschenen er 100 Duitse vertalingen van Nederlandstalige literatuur. En onder de noemer Leipzig am Meer staan deze week 7 Nederlandse auteurs, allen met een recente Duitse vertaling, op de podia van de Leipziger Buchmesse en Leipzig Liest.

De Leipziger Buchmesse – die dit jaar plaatsvindt van 21 tot en met 24 maart – is de op een na grootste boekenbeurs van Duitsland. De beurs en het gelijktijdige literatuurfestival in de stad, Leipzig Liest, trekken ieder jaar zo’n 275.000 bezoekers.

Leipzig Liest

Tijdens Leipzig Liest introduceert Mathijs Deen zijn boeken Über Alte Wege (Over oude wegen) en Unter den Menschen (Onder de mensen) op verschillende podia bij zijn Duitse lezers. Eva Meijer vertelt over haar roman Das Vogelhaus (Het vogelhuis) en haar non-fictiewerken Die Sprachen der Tiere (Dierentalen) en Was Tiere wirklich wollen (De soldaat was een dolfijn), en Jan Konst presenteert de Duitse editie van De wintertuin. Een Duitse familie in de lange twintigste eeuw (Der Wintergarten. Eine deutsche Familie im langen 20. Jahrhundert).

Foto Mathijs Deen: Merlijn Doomernik, foto Eva Meijer: Irwan Droog, foto Jan Konst: Ekko von Schwichow

Archeologie Magazine

Marente de Moor en Otto de Kat gaan in het Haus des Buches in gesprek over hun respectievelijke romans Aus dem Licht (Roundhay, tuinscène) en Freetown.

Foto Otto de Kat: Tessa Posthuma de Boer, foto Marente de Moor: Eddo Hartmann

Leipziger Buchmesse

In de stand van het Nederlands Letterenfonds op de Leipziger Buchmesse wordt een atelier ingericht. Schoolklassen worden uitgenodigd om de stand om te toveren tot een kleurrijk landschap, en schrijver Erna Sassen en illustrator Martijn van der Linden presenteren hier hun nieuwe boek Ein Indianer wie du und ich (Een indiaan als jij en ik). Twee dagen later doen ze dat nogmaals in de Leipziger boekwinkel Hugendubel.

Foto Erna Sassen: Wolfgang Schmidt, foto Martijn van der Linden: Maranke Rinck

Tot slot maakt Jaroslav Rudiš met Winterbergs letzte Reise kans op de Preis der Leipziger Buchmesse, van 60.000 euro groot. Rudiš schreef deze roman grotendeels tijdens zijn periode als writer in residence in Amsterdam op het NIAS-KNAW.

Lees meer...

 • 23 mei, 2019

  DLVA en Boekplus zoeken stagiaires

  Houd jij van lezen en van boeken? Studeer je een echt humanities vak (een taal, filosofie, geschiedenis…) of een vak in de communicatie aan de Universiteit of HBO? Wil je meer weten van het boekenvak: literatuur, uitgeverijen, redactie en marketing? Kom dan stage lopen bij de snelst groeiende leesclub van Nederland en België, De Leesclub van Alles/Boekplus. We zoeken twee nieuwe stagiair(e)s die vanaf september 2019 aan de slag willen. Enkele activiteiten waar we je kennis mee laten maken: Je schrijft persberichten en verzorgt een deel van de marketing Je bent actief op de sociale media van DLVA en Boekplus Je plaatst artikelen op de site en...

  Lees verder...
 • 15 mei, 2019

  Rosemary Sullivan in mei als writer in residence in Amsterdam

  Aan de vooravond van de herdenking van de Tweede Wereldoorlog arriveerde Rosemary Sullivan in Amsterdam. De hele maand mei werkt de Canadese schrijfster in de schrijversresidentie van het Letterfonds aan het project Anne Frank: A Cold Case Diary, waarin ze de arrestatie van de bewoners van het Achterhuis op 4 augustus 1944 onderzoekt. Rosemary Sullivan zal als writer in residence verschillende mensen interviewen en de Anne Frank Stichting, de gemeente Amsterdam en andere instanties stellen hun archieven ter beschikking. Het boek naar het project wordt zomer 2020 wereldwijd door 19 uitgeverijen gepubliceerd, in Nederland door Ambo|Anthos. De schrijfster Sullivan (1947) is biograaf, dichter en emeritus...

  Lees verder...
 • 13 mei, 2019

  De Grote Lowlands Schrijfwedstrijd

  Voor de schrijfgrage lettertijgers is er weer de Grote Lowlands Schrijfwedstrijd. Onder de voorgaande en succesvolle winnaars vinden we: Oscar Spaans (van de verhalenbundel Vacuüm), Gerda Blees (van de verhalenbundel Aan doodgaan dachten we niet), en Lize Spit (van de Libris-genomineerde roman Het smelt). Voor de zevende keer gaan Lowlands, uitgeverij Nijgh & Van Ditmar en NRC nu op zoek naar nieuw literair talent. Doe mee en ga schrijven. Dit zit er in het prijzenpakket: De beste drie inzendingen komen op de shortlist en de auteurs krijgen elk twee tickets voor Lowlands 2019; Een publicatie van jouw verhaal via NRC; Een masterclass van Querido Academie...

  Lees verder...