25 maart, 2019

7 Nederlandse auteurs presenteren Duitse vertalingen van hun werk

Het gastlandschap van Nederland en Vlaanderen op de boekenbeurs in Frankfurt in 2016 bracht een golf aan literaire vertalingen, optredens en auteurs naar Duitsland. Die golf rolt door: vorig jaar verschenen er 100 Duitse vertalingen van Nederlandstalige literatuur. En onder de noemer Leipzig am Meer staan deze week 7 Nederlandse auteurs, allen met een recente Duitse vertaling, op de podia van de Leipziger Buchmesse en Leipzig Liest.

De Leipziger Buchmesse – die dit jaar plaatsvindt van 21 tot en met 24 maart – is de op een na grootste boekenbeurs van Duitsland. De beurs en het gelijktijdige literatuurfestival in de stad, Leipzig Liest, trekken ieder jaar zo’n 275.000 bezoekers.

Leipzig Liest

Tijdens Leipzig Liest introduceert Mathijs Deen zijn boeken Über Alte Wege (Over oude wegen) en Unter den Menschen (Onder de mensen) op verschillende podia bij zijn Duitse lezers. Eva Meijer vertelt over haar roman Das Vogelhaus (Het vogelhuis) en haar non-fictiewerken Die Sprachen der Tiere (Dierentalen) en Was Tiere wirklich wollen (De soldaat was een dolfijn), en Jan Konst presenteert de Duitse editie van De wintertuin. Een Duitse familie in de lange twintigste eeuw (Der Wintergarten. Eine deutsche Familie im langen 20. Jahrhundert).

Foto Mathijs Deen: Merlijn Doomernik, foto Eva Meijer: Irwan Droog, foto Jan Konst: Ekko von Schwichow

Boekenkrant

Marente de Moor en Otto de Kat gaan in het Haus des Buches in gesprek over hun respectievelijke romans Aus dem Licht (Roundhay, tuinscène) en Freetown.

Foto Otto de Kat: Tessa Posthuma de Boer, foto Marente de Moor: Eddo Hartmann

Leipziger Buchmesse

In de stand van het Nederlands Letterenfonds op de Leipziger Buchmesse wordt een atelier ingericht. Schoolklassen worden uitgenodigd om de stand om te toveren tot een kleurrijk landschap, en schrijver Erna Sassen en illustrator Martijn van der Linden presenteren hier hun nieuwe boek Ein Indianer wie du und ich (Een indiaan als jij en ik). Twee dagen later doen ze dat nogmaals in de Leipziger boekwinkel Hugendubel.

Foto Erna Sassen: Wolfgang Schmidt, foto Martijn van der Linden: Maranke Rinck

Tot slot maakt Jaroslav Rudiš met Winterbergs letzte Reise kans op de Preis der Leipziger Buchmesse, van 60.000 euro groot. Rudiš schreef deze roman grotendeels tijdens zijn periode als writer in residence in Amsterdam op het NIAS-KNAW.

Lees meer...

 • 24 april, 2019

  Leesclubavonden dit voorjaar én boekverloting!

  Dit voorjaar hebben wij weer twee leesclubavonden voor jullie. De eerste op 13 mei rondom Kudos van Rachel Cusk, de tweede op 17 juni rondom De orde van de dag van Eric Vuillard. Lees hieronder meer over deze twee mooie avonden en wij hopen je daar graag te zien! De leesclubavond rondom Kudos van Rachel Cusk In een vliegtuig luistert een vrouw naar het verhaal van de onbekende passagier naast haar: over zijn werk, zijn huwelijk, zijn dochter en de nacht waarin hij zijn hond moest begraven. De vrouw, Faye, is onderweg naar Europa om interviews te geven over haar nieuwe boek. Eenmaal daar aangekomen spreekt...

  Lees verder...
 • 19 april, 2019

  Poetry International Festival Rotterdam wordt 50

  Het Poetry International Festival Rotterdam wordt dit jaar 50! Daarom krijgen jullie via De Leesclub van Alles 50% korting op je ticket voor het 50ste Poetry International Festival. Het oudste festival van Rotterdam, een van de oudste festivals van het land en natuurlijk een fantastische geschiedenis en een toekomst met het thema: What happened to the future? Dit jaar komen onder andere dichters Tom Lanoye (Belgie), Antjie Krog (Zuid-Afrika), Marieke Lucas Rijneveld, Rita Dove (VS), Judith Herzberg, Patricia Lockwood (VS), Mona Kareem (Koeweit), Lieke Marsman, Lea Schneider (Duitsland), Jules Deelder en Zheng Xiaoqjong (China) en optredens van Metropole Orkest, The Last Poets, Charlotte Adigéry, De...

  Lees verder...
 • 12 april, 2019

  Leesclub rond Kudos van Rachel Cusk

  De Leesclub van Alles organiseert op maandag 13 mei in Utrecht een avond waarop het boek Kudos van Rachel Cusk besproken wordt. Kudos is het nieuwe boek van Cusk dat vorig jaar verscheen. In Kudos ontmoeten we Faye in een vliegtuig, onderweg naar Europa. In het vliegtuig luistert ze naar het verhaal van een onbekende passagier naast haar: over zijn werk, zijn huwelijk, zijn dochter en de nacht waarin hij zijn hond moest begraven. In Europa geeft Faye interviews over haar nieuwe boek en spreekt ze met mensen over kunst, familie, politiek, liefde, over plezier en verdriet, en over gerechtigheid en onrecht: over zaken die...

  Lees verder...