8 maart, 2019

Allereerste Alice Indie Boekprijs uitgereikt

Indie (Independent) publishing is de snelst groeiende sector van de boekenmarkt. Steeds meer auteurs vinden hun weg naar een of andere vorm van niche-uitgeven, zoals uitgeven in eigen beheer, uitgeven in een hybridevorm, uitgeven bij een zeer kleine uitgever, et cetera. En de kwaliteit van de boeken wordt steeds hoger. Hoog tijd dus voor een prijs. En daarom heeft Schrijven Magazine samen met haar partners de Alice Indie Boekprijs in het leven geroepen, een jaarlijkse prijs voor het beste indie-boek. De prijs is donderdag 7 maart, uitgereikt, in de categorieën fictie en non-fictie.

De jury kreeg maar liefst 91 Indie-boeken binnen. Vooral in de categorie non-fictie werd duidelijk hoe divers de markt van Indie-boeken is. Tuinboeken, levensverhalen, memoires van een makelaar, managementboeken, zelfhulpboeken: het was een uitzonderlijk rijke verzameling van – en dat verraste de jury – hoge kwaliteit.

“Aan de meeste boeken kun je aflezen dat ze het resultaat zijn van jaren ervaring en denkwerk. Als jury werden we daar heel enthousiast van.”
Jurylid Frank Noë, hoofdredacteur Schrijven magazine

Thrillers populairst in genre fictie

Archeologie Magazine

In de categorie fictie was het aanbod minder divers. Er zaten bijvoorbeeld maar een paar dichtbundels tussen. Maar ook bij de Indie-fictie spatte het schrijfplezier van de pagina’s. Wat opviel was dat er heel veel thrillers tussen zaten. Dat lijkt verreweg het populairste Indie-genre.

Hoe vergelijk je een tuinboek met een levensverhaal?

Uit de eenennegentig inzendingen heeft de jury, die bestond uit Mirjam Boelsums (auteur en documentairemaakster), Maarten Carbo (De Boekenfluisteraar), Roeland Dobbelaer (hoofdredacteur De Leesclub van Alles) en Frank Noë (hoofdredacteur Schrijven Magazine en auteur), twee shortlists geselecteerd. Het vergelijken van de titels was een lastig traject. Hoe vergelijk je een tuinboek met een levensverhaal? Een politieke avonturenroman met een kinderboek? En toch slaagde de jury er in twee boeken te selecteren die de Alice Indie Boekprijs 2019 meer dan verdienen. Beide winnaars krijgen duizend euro.

De winnaars van de Alice Indie Boekprijs

Winnaar fictie

Palimpsest

Jack van Weimar (pseudoniem)

Uitgever: Gabriel Publicaties

Palimpsest laat zich lezen als een geslaagde thriller in het genre factfiction. De rustige en beschouwende stijl leent zich uitstekend voor een verhit onderwerp als religieus fanatisme. In een goed opgebouwde plot voert de schrijver interessante, levensechte personages op, waarbij hij er in slaagt alle partijen in hun waarde te laten. Het verhaal doet denken aan de thrillers van Dan Brown en de onderliggende research getuigt zowel van een degelijke wetenschappelijke kennis als van jarenlange ervaring in het speelveld van internationale betrekkingen en veiligheid. Palimpsest is een vakkundig geschreven thriller over een zeer relevant onderwerp.

Jurylid Mirjam Boelsums: “Heel knap dat de auteur zich van oordelen onthoudt, maar alle partijen in hun waarde laat.”

Jurylid Frank Noë: ‘Een selfpublisher die uit angst zowel een pseudoniem gebruikt als een fictieve uitgeverij ervoor opzet en daar inderdaad een goede reden voor heeft. Het is daarmee een uitstekend voorbeeld van hoe belangrijk Indie publishing kan zijn.’

Winnaar non-fictie

Holy fuck

Jeanneke Scholtens en Mabel Nummerdor

Uitgever: S2 Uitgevers

Holy Fuck is een studie naar de toekomst van seks. Heel knap hoe origineel, fris, luchtig, opgewekt én opwekkend de auteurs het onderwerp behandelen. Hoeveel trendwatchboeken zijn er wel niet? Ook over seks zijn boekenkasten vol geschreven. Maar dit boek voegt echt iets toe. Met deze thematiek ligt altijd het gevaar op de loer dat het lollig of ranzig wordt maar ook die valkuilen zijn zorgvuldig vermeden. De jury roemt daarnaast de bijzonder geslaagde vormgeving, die de positieve boodschap nog versterkt. Kortom, over elk aspect van dit boek is nagedacht. De uiteenlopende elementen van het verhaal worden helder onderscheiden, zoals dat in een goed gemaakte glossy gebeurt.

Jurylid Maarten Carbo (De Boekenfluisteraar) “Elke traditionele uitgever van geïllustreerde non-fictie was hier blij mee geweest. Dat de auteurs hun boek toch zelf wilden uitgeven getuigt van een zelfvertrouwen dat ik, gezien dit fraaie resultaat, volkomen terecht vind.”

Jurylid Roeland Dobbelaer: “Beschrijvende, deels participerende journalistiek. Heerlijk boek, veel te leren, absoluut een uitschieter.”

De Alice Indie Boekprijs 2019 in ’t kort

 • Categorieën: fictie en non-fictie
 • Selectiecriterium: Indie-boeken die tussen 1 november 2017 en 31 oktober 2018 zijn gepubliceerd.
 • Hoofdprijs: 1000 euro per titel
 • Jury: Mirjam Boelsums (auteur en documentairemaker), Maarten Carbo (De Boekenfluisteraar), Roeland Dobbelaer (hoofdredacteur De Leesclub van Alles) en Frank Noë (hoofdredacteur Schrijven Magazine en auteur).

De Alice Indie Boekprijs is een initiatief van Schrijven Magazine, maar zou niet tot stand gekomen zijn zonder haar gewaardeerde partners BigBusinessPublishers, Boekengilde, De Leesclub van Alles, Giga Boek, Magonia, Mijnbestseller.nl, Palaysia, Paris Books, PUMBO, SKRIBIS, S2 Uitgevers, Sweek Publishing en Uitgeverij U2pi.

Lees meer...

 • 23 mei, 2019

  DLVA en Boekplus zoeken stagiaires

  Houd jij van lezen en van boeken? Studeer je een echt humanities vak (een taal, filosofie, geschiedenis…) of een vak in de communicatie aan de Universiteit of HBO? Wil je meer weten van het boekenvak: literatuur, uitgeverijen, redactie en marketing? Kom dan stage lopen bij de snelst groeiende leesclub van Nederland en België, De Leesclub van Alles/Boekplus. We zoeken twee nieuwe stagiair(e)s die vanaf september 2019 aan de slag willen. Enkele activiteiten waar je je mee bezig zult houden: Je schrijft persberichten en verzorgt onze marketing Je bent actief op de sociale media van DLVA en Boekplus Je plaatst artikelen op de site en je schrijft zelf...

  Lees verder...
 • 15 mei, 2019

  Rosemary Sullivan in mei als writer in residence in Amsterdam

  Aan de vooravond van de herdenking van de Tweede Wereldoorlog arriveerde Rosemary Sullivan in Amsterdam. De hele maand mei werkt de Canadese schrijfster in de schrijversresidentie van het Letterfonds aan het project Anne Frank: A Cold Case Diary, waarin ze de arrestatie van de bewoners van het Achterhuis op 4 augustus 1944 onderzoekt. Rosemary Sullivan zal als writer in residence verschillende mensen interviewen en de Anne Frank Stichting, de gemeente Amsterdam en andere instanties stellen hun archieven ter beschikking. Het boek naar het project wordt zomer 2020 wereldwijd door 19 uitgeverijen gepubliceerd, in Nederland door Ambo|Anthos. De schrijfster Sullivan (1947) is biograaf, dichter en emeritus...

  Lees verder...
 • 13 mei, 2019

  De Grote Lowlands Schrijfwedstrijd

  Voor de schrijfgrage lettertijgers is er weer de Grote Lowlands Schrijfwedstrijd. Onder de voorgaande en succesvolle winnaars vinden we: Oscar Spaans (van de verhalenbundel Vacuüm), Gerda Blees (van de verhalenbundel Aan doodgaan dachten we niet), en Lize Spit (van de Libris-genomineerde roman Het smelt). Voor de zevende keer gaan Lowlands, uitgeverij Nijgh & Van Ditmar en NRC nu op zoek naar nieuw literair talent. Doe mee en ga schrijven. Dit zit er in het prijzenpakket: De beste drie inzendingen komen op de shortlist en de auteurs krijgen elk twee tickets voor Lowlands 2019; Een publicatie van jouw verhaal via NRC; Een masterclass van Querido Academie...

  Lees verder...