8 maart, 2019

Allereerste Alice Indie Boekprijs uitgereikt

Indie (Independent) publishing is de snelst groeiende sector van de boekenmarkt. Steeds meer auteurs vinden hun weg naar een of andere vorm van niche-uitgeven, zoals uitgeven in eigen beheer, uitgeven in een hybridevorm, uitgeven bij een zeer kleine uitgever, et cetera. En de kwaliteit van de boeken wordt steeds hoger. Hoog tijd dus voor een prijs. En daarom heeft Schrijven Magazine samen met haar partners de Alice Indie Boekprijs in het leven geroepen, een jaarlijkse prijs voor het beste indie-boek. De prijs is donderdag 7 maart, uitgereikt, in de categorieën fictie en non-fictie.

De jury kreeg maar liefst 91 Indie-boeken binnen. Vooral in de categorie non-fictie werd duidelijk hoe divers de markt van Indie-boeken is. Tuinboeken, levensverhalen, memoires van een makelaar, managementboeken, zelfhulpboeken: het was een uitzonderlijk rijke verzameling van – en dat verraste de jury – hoge kwaliteit.

“Aan de meeste boeken kun je aflezen dat ze het resultaat zijn van jaren ervaring en denkwerk. Als jury werden we daar heel enthousiast van.”
Jurylid Frank Noë, hoofdredacteur Schrijven magazine

Thrillers populairst in genre fictie

Kookboeken Nieuws

In de categorie fictie was het aanbod minder divers. Er zaten bijvoorbeeld maar een paar dichtbundels tussen. Maar ook bij de Indie-fictie spatte het schrijfplezier van de pagina’s. Wat opviel was dat er heel veel thrillers tussen zaten. Dat lijkt verreweg het populairste Indie-genre.

Hoe vergelijk je een tuinboek met een levensverhaal?

Uit de eenennegentig inzendingen heeft de jury, die bestond uit Mirjam Boelsums (auteur en documentairemaakster), Maarten Carbo (De Boekenfluisteraar), Roeland Dobbelaer (hoofdredacteur De Leesclub van Alles) en Frank Noë (hoofdredacteur Schrijven Magazine en auteur), twee shortlists geselecteerd. Het vergelijken van de titels was een lastig traject. Hoe vergelijk je een tuinboek met een levensverhaal? Een politieke avonturenroman met een kinderboek? En toch slaagde de jury er in twee boeken te selecteren die de Alice Indie Boekprijs 2019 meer dan verdienen. Beide winnaars krijgen duizend euro.

De winnaars van de Alice Indie Boekprijs

Winnaar fictie

Palimpsest

Jack van Weimar (pseudoniem)

Uitgever: Gabriel Publicaties

Palimpsest laat zich lezen als een geslaagde thriller in het genre factfiction. De rustige en beschouwende stijl leent zich uitstekend voor een verhit onderwerp als religieus fanatisme. In een goed opgebouwde plot voert de schrijver interessante, levensechte personages op, waarbij hij er in slaagt alle partijen in hun waarde te laten. Het verhaal doet denken aan de thrillers van Dan Brown en de onderliggende research getuigt zowel van een degelijke wetenschappelijke kennis als van jarenlange ervaring in het speelveld van internationale betrekkingen en veiligheid. Palimpsest is een vakkundig geschreven thriller over een zeer relevant onderwerp.

Jurylid Mirjam Boelsums: “Heel knap dat de auteur zich van oordelen onthoudt, maar alle partijen in hun waarde laat.”

Jurylid Frank Noë: ‘Een selfpublisher die uit angst zowel een pseudoniem gebruikt als een fictieve uitgeverij ervoor opzet en daar inderdaad een goede reden voor heeft. Het is daarmee een uitstekend voorbeeld van hoe belangrijk Indie publishing kan zijn.’

Winnaar non-fictie

Holy fuck

Jeanneke Scholtens en Mabel Nummerdor

Uitgever: S2 Uitgevers

Holy Fuck is een studie naar de toekomst van seks. Heel knap hoe origineel, fris, luchtig, opgewekt én opwekkend de auteurs het onderwerp behandelen. Hoeveel trendwatchboeken zijn er wel niet? Ook over seks zijn boekenkasten vol geschreven. Maar dit boek voegt echt iets toe. Met deze thematiek ligt altijd het gevaar op de loer dat het lollig of ranzig wordt maar ook die valkuilen zijn zorgvuldig vermeden. De jury roemt daarnaast de bijzonder geslaagde vormgeving, die de positieve boodschap nog versterkt. Kortom, over elk aspect van dit boek is nagedacht. De uiteenlopende elementen van het verhaal worden helder onderscheiden, zoals dat in een goed gemaakte glossy gebeurt.

Jurylid Maarten Carbo (De Boekenfluisteraar) “Elke traditionele uitgever van geïllustreerde non-fictie was hier blij mee geweest. Dat de auteurs hun boek toch zelf wilden uitgeven getuigt van een zelfvertrouwen dat ik, gezien dit fraaie resultaat, volkomen terecht vind.”

Jurylid Roeland Dobbelaer: “Beschrijvende, deels participerende journalistiek. Heerlijk boek, veel te leren, absoluut een uitschieter.”

De Alice Indie Boekprijs 2019 in ’t kort

 • Categorieën: fictie en non-fictie
 • Selectiecriterium: Indie-boeken die tussen 1 november 2017 en 31 oktober 2018 zijn gepubliceerd.
 • Hoofdprijs: 1000 euro per titel
 • Jury: Mirjam Boelsums (auteur en documentairemaker), Maarten Carbo (De Boekenfluisteraar), Roeland Dobbelaer (hoofdredacteur De Leesclub van Alles) en Frank Noë (hoofdredacteur Schrijven Magazine en auteur).

De Alice Indie Boekprijs is een initiatief van Schrijven Magazine, maar zou niet tot stand gekomen zijn zonder haar gewaardeerde partners BigBusinessPublishers, Boekengilde, De Leesclub van Alles, Giga Boek, Magonia, Mijnbestseller.nl, Palaysia, Paris Books, PUMBO, SKRIBIS, S2 Uitgevers, Sweek Publishing en Uitgeverij U2pi.

Lees meer...

 • 14 maart, 2019

  Vier de boekenweekzondag in Haarlem

  Uitgeverij In de Knipscheer in Haarlem viert zondag 24 maart de boekenweek met een literair programma rond het thema vriendschap. Vriendschap is niet toevallig ook het thema van het nieuwe boek van Kristien de Wolf: Ava Miller en ik die deze zondag wordt gepresenteerd. Ava Miller en ik is een betoverende, pijnlijk mooie roman over de geboorte en teloorgang van een vriendschap die het allerhoogste zoekt. Naast Kristien de Wolf zullen deze middag ook auteurs uit Nederland, Vlaanderen en Suriname aanschuiven: Dieuwke van Turenhout met de roman Olifanten warm houden, Karin Lachmising met de gedichtenbundel Zeven rivieren ver en Peter Lenssen met Pleisterplaats Belleville. Voor...

  Lees verder...
 • 11 maart, 2019

  Kom naar 'The Way She Dies', theater over Anne Karenina

  Het Vlaams collectief theatergroep STAN en de Portugese regisseur en theaterauteur Tiago Rodrigues komen met de voorstelling The Way She Dies. Na Flaubert en Shakespeare wordt nu Anne Karenina van Tolstoj door hem ontleedt. De voorstelling is dan ook geen traditionele toneelbewerking, maar een beschouwing vanuit het oogpunt van de lezer: hoe kan een roman die zo krachtig is het menselijk bestaan beïnvloeden? Een Vlaams en een Portugees koppel worden, met een tussentijd van vijftig jaar, opgevoerd. Ze staan op de rand van overspel en wat volgt is een intieme en hedendaagse dialoog die Rodrigues met Tolstojs werk voert, gedragen door ontwapenend natuurlijke acteurs. De...

  Lees verder...
 • 7 maart, 2019

  Hockney en Van Gogh kijken in het Van Gogh Museum

  Onlangs verscheen de eenvoudige versie van het kunst-kijken-standaardwerk A History of Pictures, namelijk Kijken voor kinderen van David Hockney en Martin Gayford dat op zijn beurt door zijn speelsheid en begrijpelijkheid een standaardwerk is. Daarnaast is er tussen 1 maart en 26 mei in het Van Gogh Museum de tentoonstelling Hockney–Van Gogh: The Joy of Nature te bewonderen. In het genoemde boek Kijken voor kinderen zegt Hockney: "Vincent van Gogh was een van de eerste kunstenaars die sterke kleuren en lijnen gebruikte. […] Hij ging in Zuid-Frankrijk wonen, waar het zonlicht krachtig en helder is. De sterke kleuren van Van Gogh hebben veel latere kunstenaars...

  Lees verder...