8 maart, 2019

Allereerste Alice Indie Boekprijs uitgereikt

Indie (Independent) publishing is de snelst groeiende sector van de boekenmarkt. Steeds meer auteurs vinden hun weg naar een of andere vorm van niche-uitgeven, zoals uitgeven in eigen beheer, uitgeven in een hybridevorm, uitgeven bij een zeer kleine uitgever, et cetera. En de kwaliteit van de boeken wordt steeds hoger. Hoog tijd dus voor een prijs. En daarom heeft Schrijven Magazine samen met haar partners de Alice Indie Boekprijs in het leven geroepen, een jaarlijkse prijs voor het beste indie-boek. De prijs is donderdag 7 maart, uitgereikt, in de categorieën fictie en non-fictie.

De jury kreeg maar liefst 91 Indie-boeken binnen. Vooral in de categorie non-fictie werd duidelijk hoe divers de markt van Indie-boeken is. Tuinboeken, levensverhalen, memoires van een makelaar, managementboeken, zelfhulpboeken: het was een uitzonderlijk rijke verzameling van – en dat verraste de jury – hoge kwaliteit.

“Aan de meeste boeken kun je aflezen dat ze het resultaat zijn van jaren ervaring en denkwerk. Als jury werden we daar heel enthousiast van.”
Jurylid Frank Noë, hoofdredacteur Schrijven magazine

Thrillers populairst in genre fictie

Kookboeken Nieuws

In de categorie fictie was het aanbod minder divers. Er zaten bijvoorbeeld maar een paar dichtbundels tussen. Maar ook bij de Indie-fictie spatte het schrijfplezier van de pagina’s. Wat opviel was dat er heel veel thrillers tussen zaten. Dat lijkt verreweg het populairste Indie-genre.

Hoe vergelijk je een tuinboek met een levensverhaal?

Uit de eenennegentig inzendingen heeft de jury, die bestond uit Mirjam Boelsums (auteur en documentairemaakster), Maarten Carbo (De Boekenfluisteraar), Roeland Dobbelaer (hoofdredacteur De Leesclub van Alles) en Frank Noë (hoofdredacteur Schrijven Magazine en auteur), twee shortlists geselecteerd. Het vergelijken van de titels was een lastig traject. Hoe vergelijk je een tuinboek met een levensverhaal? Een politieke avonturenroman met een kinderboek? En toch slaagde de jury er in twee boeken te selecteren die de Alice Indie Boekprijs 2019 meer dan verdienen. Beide winnaars krijgen duizend euro.

De winnaars van de Alice Indie Boekprijs

Winnaar fictie

Palimpsest

Jack van Weimar (pseudoniem)

Uitgever: Gabriel Publicaties

Palimpsest laat zich lezen als een geslaagde thriller in het genre factfiction. De rustige en beschouwende stijl leent zich uitstekend voor een verhit onderwerp als religieus fanatisme. In een goed opgebouwde plot voert de schrijver interessante, levensechte personages op, waarbij hij er in slaagt alle partijen in hun waarde te laten. Het verhaal doet denken aan de thrillers van Dan Brown en de onderliggende research getuigt zowel van een degelijke wetenschappelijke kennis als van jarenlange ervaring in het speelveld van internationale betrekkingen en veiligheid. Palimpsest is een vakkundig geschreven thriller over een zeer relevant onderwerp.

Jurylid Mirjam Boelsums: “Heel knap dat de auteur zich van oordelen onthoudt, maar alle partijen in hun waarde laat.”

Jurylid Frank Noë: ‘Een selfpublisher die uit angst zowel een pseudoniem gebruikt als een fictieve uitgeverij ervoor opzet en daar inderdaad een goede reden voor heeft. Het is daarmee een uitstekend voorbeeld van hoe belangrijk Indie publishing kan zijn.’

Winnaar non-fictie

Holy fuck

Jeanneke Scholtens en Mabel Nummerdor

Uitgever: S2 Uitgevers

Holy Fuck is een studie naar de toekomst van seks. Heel knap hoe origineel, fris, luchtig, opgewekt én opwekkend de auteurs het onderwerp behandelen. Hoeveel trendwatchboeken zijn er wel niet? Ook over seks zijn boekenkasten vol geschreven. Maar dit boek voegt echt iets toe. Met deze thematiek ligt altijd het gevaar op de loer dat het lollig of ranzig wordt maar ook die valkuilen zijn zorgvuldig vermeden. De jury roemt daarnaast de bijzonder geslaagde vormgeving, die de positieve boodschap nog versterkt. Kortom, over elk aspect van dit boek is nagedacht. De uiteenlopende elementen van het verhaal worden helder onderscheiden, zoals dat in een goed gemaakte glossy gebeurt.

Jurylid Maarten Carbo (De Boekenfluisteraar) “Elke traditionele uitgever van geïllustreerde non-fictie was hier blij mee geweest. Dat de auteurs hun boek toch zelf wilden uitgeven getuigt van een zelfvertrouwen dat ik, gezien dit fraaie resultaat, volkomen terecht vind.”

Jurylid Roeland Dobbelaer: “Beschrijvende, deels participerende journalistiek. Heerlijk boek, veel te leren, absoluut een uitschieter.”

De Alice Indie Boekprijs 2019 in ’t kort

 • Categorieën: fictie en non-fictie
 • Selectiecriterium: Indie-boeken die tussen 1 november 2017 en 31 oktober 2018 zijn gepubliceerd.
 • Hoofdprijs: 1000 euro per titel
 • Jury: Mirjam Boelsums (auteur en documentairemaker), Maarten Carbo (De Boekenfluisteraar), Roeland Dobbelaer (hoofdredacteur De Leesclub van Alles) en Frank Noë (hoofdredacteur Schrijven Magazine en auteur).

De Alice Indie Boekprijs is een initiatief van Schrijven Magazine, maar zou niet tot stand gekomen zijn zonder haar gewaardeerde partners BigBusinessPublishers, Boekengilde, De Leesclub van Alles, Giga Boek, Magonia, Mijnbestseller.nl, Palaysia, Paris Books, PUMBO, SKRIBIS, S2 Uitgevers, Sweek Publishing en Uitgeverij U2pi.

Lees meer...

 • 10 augustus, 2019

  6500 artikelen

  Vandaag hebben we het 6500ste artikel op De Leesclub van Alles geplaatst. Hiervan gaan er 630 over filosofie&religie, 950 over geschiedenis&archeologie, 250 over kinderboeken, 435 over kookboeken, 450 over kunst&cultuur, 2350 over literatuur, 635 over mens&maatschappij, 450 over  natuurwetenschappen&techniek, 220 over thrillers, en er is nog veel meer… Weer een mijlpaal bereikt. We hopen dit jaar op 8000 af te stuiten. Veel leesplezier op onze site. Het redactieteam van De Leesclub van Alles

  Lees verder...
 • 9 augustus, 2019

  Top 5 Thrillers van Henk Vlaming

  Henk Vlaming, redacteur Thriller en Spanning bij De Leesclub van Alles was afgelopen zaterdag (3-8-2019) te gast bij het radioprogramma Wat het daglicht niet verdragen kan. Henk gaf er een overzicht van zijn huidige Top 5 aan Thrillers. Beluister hier het fragment. De Top 5 van Henk Vlaming: Nummer 5: Ultiem bewijs, Peter James Nummer 4: Vortex, Yrsa Sigurdardottir Nummer 3: Hars, Ane Riel Nummer 2: Een duister pad, Corine Hartman Nummer 1: De stilte van de witte stad, Eva García Sáenz de Urturi  

  Lees verder...
 • 2 augustus, 2019

  DLVA op de radio

  Op zaterdagnacht (van 3 naar 4 augustus 2019) komt De Leesclub van Alles op Radio 1. We zitten in het programma Wat het daglicht niet verdragen kan. De uitzending start kort na het nieuws van 3.00 uur (jazeker, diep in de nacht). Onze redacteur Thrillers&Spanning, Henk Vlaming, is gevraagd om een top 5 van spannende boeken aan te dragen en ook om iets over onze leesclub te vertellen. Dus trommel je familie en vrienden op en houd een nachtwake bij de radio 😊 Uitzending gemist? We publiceren later het audiofragment op de site.  

  Lees verder...