12 januari, 2019

Antjie Krog als Writer in Residence in Amsterdam

De Zuid-Afrikaanse dichter en schrijver Antjie Krog woont en werkt – op uitnodiging van het Letterenfonds – van 21 januari tot en met 20 februari in Amsterdam. Krog staat niet alleen bekend als Nobelprijs-waardig auteur maar ook als voordrachtskunstenaar pur sang. Ze zal in deze periode een reeks optredens verzorgen in Nederland en België, onder meer tijdens de Poëzieweek.

Antjie Krog (1952) debuteerde op haar achttiende met de dichtbundel Dogter van Jefta. Inmiddels is ze uitgegroeid tot een van de belangrijkste dichters van Zuid-Afrika. Haar poëzie is persoonlijk, zintuiglijk en sterk geëngageerd: Krog dicht over het moederschap en het ouder worden, maar ook over de diepe verbondenheid en de worsteling met de ongelijkheid en het racisme in haar land. Haar werk is onder meer vertaald in het Engels, Nederlands, Frans en Spaans.
Naast poëzie schrijft ze proza, toneel en non-fictie. Voor Country of My Skull (De kleur van je hart, Mets en Schilt), waarin ze verslag doet van haar werk voor de Waarheids- en Verzoeningscommissie, ontving ze onder meer de Alan Paton Award. Vorig jaar verscheen een bloemlezing van haar non-fictiewerk Hoe alles hier verandert bij uitgeverij Podium (in vertaling van Robert Dorsman).
Haar werk is veelvuldig bekroond. Zo ontving ze in 2000 de Prijs voor vrede en cultuur van de Hiroshima-stichting, en werd vorig jaar de Gouden Ganzenveer aan haar uitgereikt. Eind februari zal ze de prestigieuze 2019 Arts & Culture Trust Lifetime Achievement Award in Literature in ontvangst nemen. Ze is als buitengewoon hoogleraar verbonden aan de Universiteit van de Westkaap.

Optredens

Tijdens haar residentieperiode verzorgt Antjie Krog een zevental optredens, onder meer bij de opening van de Poëzieweek – die dit jaar in het teken staat van het thema Vrijheid – op donderdag 31 januari in Antwerpen. Op woensdag 23 januari houdt ze de Akademie van Kunsten-lezing in Amsterdam. Ze spreekt daar over de schoonheid en kracht van inheemse talen, vertelt over haar recente onderzoek naar acht schrijvers uit Zuid-Afrika, en zal voor het eerst werk van hen voordragen. Voor het programma Sign of the Times schreef Krog een verhaal over woede en vergeving dat ze op maandag 18 februari in Amsterdam zal voorlezen. Via deze link vindt u een overzicht van alle optredens.

Daarnaast zal Krog in Amsterdam werken aan een reeks gedichten over de zogenaamde Fees must fall-protesten in 2015 en 2016 onder studenten in Zuid-Afrika. Ook zal ze verder werken aan de Afrikaanse vertaling van Tom Lanoyes bewerking van Shakespeare’s King Lear tot een hedendaagse tragedie: Koningin Lear.

Kookboeken Nieuws

Schrijversresidentie

Het Letterenfonds ontvangt sinds 2006 buitenlandse auteurs in haar schrijversresidentie aan het Spui in Amsterdam, in het literaire hart van de stad. Tientallen schrijvers uit de hele wereld hebben zich tijdens hun verblijf laten inspireren op en door deze plek. John Green schreef er zijn meermaals bekroonde, en verfilmde YA-roman Een weeffout in onze sterren, de jonge Israëlische auteur Nir Baram schreef er onder meer aan zijn zeer lovend ontvangen roman Wereldschaduw, en de Zuid-Afrikaanse auteur Etienne van Heerden 30 nachten in Amsterdam. Meer informatie over de residentie en haar eerdere bewoners is te vinden op de Engelstalige pagina: www.letterenfonds.nl/en/residency-for-writers-in-amsterdam.

Lees meer...

 • 13 januari, 2019

  Gezocht: denktank

  De Leesclub van Alles gaat intensief samenwerken met de onafhankelijk boekhandel. Om te kijken wat er mogelijk en nodig is zoeken we een kleine groep van 4 a 5 eigenaren van boekhandels die komende maanden een aantal keer met ons wil sparren, buiten openingstijden uiteraard. Er is een kleine vergoeding beschikbaar. Belangstelling: stuur een mail naar info@deleesclubvanalles.nl. In verband met reiskosten en reistijd, graag in de regio Utrecht - Den Bosch.

  Lees verder...
 • 5 januari, 2019

  Winnaars lezersactie December 2018

  De winnaars van onze lezersactie van december zijn bekend. Barbara Schuddeboom, Casper van der Veen en Annie Doornenbal ontvingen Magda is overal van Christian Jongeneel en een vrijkaart voor een van de avonden over dit boek. Maandag 21 januari vindt de DLVAlive avond plaats in Utrecht . Maandag 28 januari wordt de avond in Rotterdam gehouden. Op beide avonden is de auteur de gast van de avond. Kijk hier voor meer info over de leesclubavonden. Lees hier de recensie van Roeland Dobbelaer: “Magda is overal is een indrukwekkend en gelaagd boek over identiteit en het ontstaan van de multiculturele samenleving in onze moderne steden. […] Jongeneels debuut verveelt nergens...

  Lees verder...
 • 20 december, 2018

  Lezersactie december 2018

  Als voorbereiding van DLVAlive over Magda is overal, de debuutroman van Christian Jongeneel verloten we drie exemplaren van dit boek. Uiteraard ontvang de winnaars ook een vrijkaartje voor een van de leesclubavonden over Magda is overal. Belangstelling: stuur voor 1-1-2019 een mail naar info@deleesclubvanalles.nl Kijk hier voor meer info over de leesclubavonden. Lees hier de recensie van Roeland Dobbelaer: "Magda is overal is een indrukwekkend en gelaagd boek over identiteit en het ontstaan van de multiculturele samenleving in onze moderne steden. […] Jongeneels debuut verveelt nergens en is tot de laatste pagina verrassend en origineel."

  Lees verder...