12 januari, 2019

Antjie Krog als Writer in Residence in Amsterdam

De Zuid-Afrikaanse dichter en schrijver Antjie Krog woont en werkt – op uitnodiging van het Letterenfonds – van 21 januari tot en met 20 februari in Amsterdam. Krog staat niet alleen bekend als Nobelprijs-waardig auteur maar ook als voordrachtskunstenaar pur sang. Ze zal in deze periode een reeks optredens verzorgen in Nederland en België, onder meer tijdens de Poëzieweek.

Antjie Krog (1952) debuteerde op haar achttiende met de dichtbundel Dogter van Jefta. Inmiddels is ze uitgegroeid tot een van de belangrijkste dichters van Zuid-Afrika. Haar poëzie is persoonlijk, zintuiglijk en sterk geëngageerd: Krog dicht over het moederschap en het ouder worden, maar ook over de diepe verbondenheid en de worsteling met de ongelijkheid en het racisme in haar land. Haar werk is onder meer vertaald in het Engels, Nederlands, Frans en Spaans.
Naast poëzie schrijft ze proza, toneel en non-fictie. Voor Country of My Skull (De kleur van je hart, Mets en Schilt), waarin ze verslag doet van haar werk voor de Waarheids- en Verzoeningscommissie, ontving ze onder meer de Alan Paton Award. Vorig jaar verscheen een bloemlezing van haar non-fictiewerk Hoe alles hier verandert bij uitgeverij Podium (in vertaling van Robert Dorsman).
Haar werk is veelvuldig bekroond. Zo ontving ze in 2000 de Prijs voor vrede en cultuur van de Hiroshima-stichting, en werd vorig jaar de Gouden Ganzenveer aan haar uitgereikt. Eind februari zal ze de prestigieuze 2019 Arts & Culture Trust Lifetime Achievement Award in Literature in ontvangst nemen. Ze is als buitengewoon hoogleraar verbonden aan de Universiteit van de Westkaap.

Optredens

Tijdens haar residentieperiode verzorgt Antjie Krog een zevental optredens, onder meer bij de opening van de Poëzieweek – die dit jaar in het teken staat van het thema Vrijheid – op donderdag 31 januari in Antwerpen. Op woensdag 23 januari houdt ze de Akademie van Kunsten-lezing in Amsterdam. Ze spreekt daar over de schoonheid en kracht van inheemse talen, vertelt over haar recente onderzoek naar acht schrijvers uit Zuid-Afrika, en zal voor het eerst werk van hen voordragen. Voor het programma Sign of the Times schreef Krog een verhaal over woede en vergeving dat ze op maandag 18 februari in Amsterdam zal voorlezen. Via deze link vindt u een overzicht van alle optredens.

Daarnaast zal Krog in Amsterdam werken aan een reeks gedichten over de zogenaamde Fees must fall-protesten in 2015 en 2016 onder studenten in Zuid-Afrika. Ook zal ze verder werken aan de Afrikaanse vertaling van Tom Lanoyes bewerking van Shakespeare’s King Lear tot een hedendaagse tragedie: Koningin Lear.

Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Schrijversresidentie

Het Letterenfonds ontvangt sinds 2006 buitenlandse auteurs in haar schrijversresidentie aan het Spui in Amsterdam, in het literaire hart van de stad. Tientallen schrijvers uit de hele wereld hebben zich tijdens hun verblijf laten inspireren op en door deze plek. John Green schreef er zijn meermaals bekroonde, en verfilmde YA-roman Een weeffout in onze sterren, de jonge Israëlische auteur Nir Baram schreef er onder meer aan zijn zeer lovend ontvangen roman Wereldschaduw, en de Zuid-Afrikaanse auteur Etienne van Heerden 30 nachten in Amsterdam. Meer informatie over de residentie en haar eerdere bewoners is te vinden op de Engelstalige pagina: www.letterenfonds.nl/en/residency-for-writers-in-amsterdam.

Lees meer...

 • 14 maart, 2019

  Vier de boekenweekzondag in Haarlem

  Uitgeverij In de Knipscheer in Haarlem viert zondag 24 maart de boekenweek met een literair programma rond het thema vriendschap. Vriendschap is niet toevallig ook het thema van het nieuwe boek van Kristien de Wolf: Ava Miller en ik die deze zondag wordt gepresenteerd. Ava Miller en ik is een betoverende, pijnlijk mooie roman over de geboorte en teloorgang van een vriendschap die het allerhoogste zoekt. Naast Kristien de Wolf zullen deze middag ook auteurs uit Nederland, Vlaanderen en Suriname aanschuiven: Dieuwke van Turenhout met de roman Olifanten warm houden, Karin Lachmising met de gedichtenbundel Zeven rivieren ver en Peter Lenssen met Pleisterplaats Belleville. Voor...

  Lees verder...
 • 11 maart, 2019

  Kom naar 'The Way She Dies', theater over Anne Karenina

  Het Vlaams collectief theatergroep STAN en de Portugese regisseur en theaterauteur Tiago Rodrigues komen met de voorstelling The Way She Dies. Na Flaubert en Shakespeare wordt nu Anne Karenina van Tolstoj door hem ontleedt. De voorstelling is dan ook geen traditionele toneelbewerking, maar een beschouwing vanuit het oogpunt van de lezer: hoe kan een roman die zo krachtig is het menselijk bestaan beïnvloeden? Een Vlaams en een Portugees koppel worden, met een tussentijd van vijftig jaar, opgevoerd. Ze staan op de rand van overspel en wat volgt is een intieme en hedendaagse dialoog die Rodrigues met Tolstojs werk voert, gedragen door ontwapenend natuurlijke acteurs. De...

  Lees verder...
 • 8 maart, 2019

  Allereerste Alice Indie Boekprijs uitgereikt

  Indie (Independent) publishing is de snelst groeiende sector van de boekenmarkt. Steeds meer auteurs vinden hun weg naar een of andere vorm van niche-uitgeven, zoals uitgeven in eigen beheer, uitgeven in een hybridevorm, uitgeven bij een zeer kleine uitgever, et cetera. En de kwaliteit van de boeken wordt steeds hoger. Hoog tijd dus voor een prijs. En daarom heeft Schrijven Magazine samen met haar partners de Alice Indie Boekprijs in het leven geroepen, een jaarlijkse prijs voor het beste indie-boek. De prijs is donderdag 7 maart, uitgereikt, in de categorieën fictie en non-fictie. De jury kreeg maar liefst 91 Indie-boeken binnen. Vooral in de categorie...

  Lees verder...