12 januari, 2019

Antjie Krog als Writer in Residence in Amsterdam

De Zuid-Afrikaanse dichter en schrijver Antjie Krog woont en werkt – op uitnodiging van het Letterenfonds – van 21 januari tot en met 20 februari in Amsterdam. Krog staat niet alleen bekend als Nobelprijs-waardig auteur maar ook als voordrachtskunstenaar pur sang. Ze zal in deze periode een reeks optredens verzorgen in Nederland en België, onder meer tijdens de Poëzieweek.

Antjie Krog (1952) debuteerde op haar achttiende met de dichtbundel Dogter van Jefta. Inmiddels is ze uitgegroeid tot een van de belangrijkste dichters van Zuid-Afrika. Haar poëzie is persoonlijk, zintuiglijk en sterk geëngageerd: Krog dicht over het moederschap en het ouder worden, maar ook over de diepe verbondenheid en de worsteling met de ongelijkheid en het racisme in haar land. Haar werk is onder meer vertaald in het Engels, Nederlands, Frans en Spaans.
Naast poëzie schrijft ze proza, toneel en non-fictie. Voor Country of My Skull (De kleur van je hart, Mets en Schilt), waarin ze verslag doet van haar werk voor de Waarheids- en Verzoeningscommissie, ontving ze onder meer de Alan Paton Award. Vorig jaar verscheen een bloemlezing van haar non-fictiewerk Hoe alles hier verandert bij uitgeverij Podium (in vertaling van Robert Dorsman).
Haar werk is veelvuldig bekroond. Zo ontving ze in 2000 de Prijs voor vrede en cultuur van de Hiroshima-stichting, en werd vorig jaar de Gouden Ganzenveer aan haar uitgereikt. Eind februari zal ze de prestigieuze 2019 Arts & Culture Trust Lifetime Achievement Award in Literature in ontvangst nemen. Ze is als buitengewoon hoogleraar verbonden aan de Universiteit van de Westkaap.

Optredens

Tijdens haar residentieperiode verzorgt Antjie Krog een zevental optredens, onder meer bij de opening van de Poëzieweek – die dit jaar in het teken staat van het thema Vrijheid – op donderdag 31 januari in Antwerpen. Op woensdag 23 januari houdt ze de Akademie van Kunsten-lezing in Amsterdam. Ze spreekt daar over de schoonheid en kracht van inheemse talen, vertelt over haar recente onderzoek naar acht schrijvers uit Zuid-Afrika, en zal voor het eerst werk van hen voordragen. Voor het programma Sign of the Times schreef Krog een verhaal over woede en vergeving dat ze op maandag 18 februari in Amsterdam zal voorlezen. Via deze link vindt u een overzicht van alle optredens.

Daarnaast zal Krog in Amsterdam werken aan een reeks gedichten over de zogenaamde Fees must fall-protesten in 2015 en 2016 onder studenten in Zuid-Afrika. Ook zal ze verder werken aan de Afrikaanse vertaling van Tom Lanoyes bewerking van Shakespeare’s King Lear tot een hedendaagse tragedie: Koningin Lear.

Trouw

Schrijversresidentie

Het Letterenfonds ontvangt sinds 2006 buitenlandse auteurs in haar schrijversresidentie aan het Spui in Amsterdam, in het literaire hart van de stad. Tientallen schrijvers uit de hele wereld hebben zich tijdens hun verblijf laten inspireren op en door deze plek. John Green schreef er zijn meermaals bekroonde, en verfilmde YA-roman Een weeffout in onze sterren, de jonge Israëlische auteur Nir Baram schreef er onder meer aan zijn zeer lovend ontvangen roman Wereldschaduw, en de Zuid-Afrikaanse auteur Etienne van Heerden 30 nachten in Amsterdam. Meer informatie over de residentie en haar eerdere bewoners is te vinden op de Engelstalige pagina: www.letterenfonds.nl/en/residency-for-writers-in-amsterdam.

Lees meer...

 • 23 mei, 2019

  DLVA en Boekplus zoeken stagiaires

  Houd jij van lezen en van boeken? Studeer je een echt humanities vak (een taal, filosofie, geschiedenis…) of een vak in de communicatie aan de Universiteit of HBO? Wil je meer weten van het boekenvak: literatuur, uitgeverijen, redactie en marketing? Kom dan stage lopen bij de snelst groeiende leesclub van Nederland en België, De Leesclub van Alles/Boekplus. We zoeken twee nieuwe stagiair(e)s die vanaf september 2019 aan de slag willen. Enkele activiteiten waar je je mee bezig zult houden: Je schrijft persberichten en verzorgt onze marketing Je bent actief op de sociale media van DLVA en Boekplus Je plaatst artikelen op de site en je schrijft zelf...

  Lees verder...
 • 15 mei, 2019

  Rosemary Sullivan in mei als writer in residence in Amsterdam

  Aan de vooravond van de herdenking van de Tweede Wereldoorlog arriveerde Rosemary Sullivan in Amsterdam. De hele maand mei werkt de Canadese schrijfster in de schrijversresidentie van het Letterfonds aan het project Anne Frank: A Cold Case Diary, waarin ze de arrestatie van de bewoners van het Achterhuis op 4 augustus 1944 onderzoekt. Rosemary Sullivan zal als writer in residence verschillende mensen interviewen en de Anne Frank Stichting, de gemeente Amsterdam en andere instanties stellen hun archieven ter beschikking. Het boek naar het project wordt zomer 2020 wereldwijd door 19 uitgeverijen gepubliceerd, in Nederland door Ambo|Anthos. De schrijfster Sullivan (1947) is biograaf, dichter en emeritus...

  Lees verder...
 • 13 mei, 2019

  De Grote Lowlands Schrijfwedstrijd

  Voor de schrijfgrage lettertijgers is er weer de Grote Lowlands Schrijfwedstrijd. Onder de voorgaande en succesvolle winnaars vinden we: Oscar Spaans (van de verhalenbundel Vacuüm), Gerda Blees (van de verhalenbundel Aan doodgaan dachten we niet), en Lize Spit (van de Libris-genomineerde roman Het smelt). Voor de zevende keer gaan Lowlands, uitgeverij Nijgh & Van Ditmar en NRC nu op zoek naar nieuw literair talent. Doe mee en ga schrijven. Dit zit er in het prijzenpakket: De beste drie inzendingen komen op de shortlist en de auteurs krijgen elk twee tickets voor Lowlands 2019; Een publicatie van jouw verhaal via NRC; Een masterclass van Querido Academie...

  Lees verder...