23 februari, 2019

‘Boek een dichter’ zorgt voor nieuw record dichtersoptredens

[Amsterdam] Voor en tijdens de Poëzieweek, van 1 januari tot en met 6 februari 2019, vond het recordaantal van 137 dichtersoptredens plaats door heel Nederland. Meer dan de helft van de optredens was op scholen en in bibliotheken. De dichters zijn geboekt via de actie ‘Boek een dichter’, die voor de zesde keer werd georganiseerd door De Schrijverscentrale en het Nederlands Letterenfonds.

Het hoogste aantal aanvragen werd gedaan door bibliotheken (43), literaire organisaties (36) en het onderwijs (31). Het recordaantal van 137 optredens werd verzorgd door 67 verschillende dichters, onder wie Tsead Bruinja, Radna Fabias, Maarten van der Graaff, Ingmar Heytze, Tjitske Jansen, Marieke Lucas Rijneveld en Mustafa Stitou.

Met de actie Boek een dichter willen De Schrijverscentrale en het Letterenfonds een structurele stimulans geven aan het bereik van poëzie, met name onder jongeren.

Tjitske Jansen op CSG Liudger; Radna Fabias in Borne

Technisch Weekblad

Twee voorbeelden

De leerlingen uit 4 havo en 4 vwo van het Huygens College in Heerhugowaard schreven voor het project ‘Poëzie in portret’ een gedicht over hun ouders. Het resultaat werd gebundeld in een dichtbundel en geschonken aan Tjitske Jansen die op 5 februari een bezoek bracht aan de school om voor te lezen uit eigen werk én uit het werk van de leerlingen.

Traditiegetrouw deed ook Borne mee om poëzie speciaal onder de aandacht te brengen. Alle inwoners van Borne werden uitgenodigd om een gedicht te schrijven voor de bundel Borne doet poëzie. Deze bundel met de tien beste gedichten werd gepresenteerd op 31 januari in het Kulturhus. Hoofdgast was Radna Fabias, zij las voor uit haar bekroonde debuutbundel Habitus.

Eerdere edities

De eerste editie van ‘Boek een dichter’ zorgde in 2014 met 72 optredens voor een toename van 15% van het aantal voordrachten rond de Poëzieweek; ook daarna zette de groei door. De zesde editie van de ‘Boek een dichter’-actie, spant de kroon met 137 optredens: een verdubbeling van het aantal dichtersoptredens in vergelijking met 2013, het jaar voordat ‘Boek een dichter’ begon. Ook steeg dit jaar het aantal optredens op scholen met 15% ten opzichte van de vorige editie.

De actie ‘Boek een dichter’ haakt aan bij de Poëzieweek, die ieder jaar door de CPNB wordt georganiseerd in samenwerking met vele partners.

Lees meer...

 • 15 mei, 2019

  Rosemary Sullivan in mei als writer in residence in Amsterdam

  Aan de vooravond van de herdenking van de Tweede Wereldoorlog arriveerde Rosemary Sullivan in Amsterdam. De hele maand mei werkt de Canadese schrijfster in de schrijversresidentie van het Letterfonds aan het project Anne Frank: A Cold Case Diary, waarin ze de arrestatie van de bewoners van het Achterhuis op 4 augustus 1944 onderzoekt. Rosemary Sullivan zal als writer in residence verschillende mensen interviewen en de Anne Frank Stichting, de gemeente Amsterdam en andere instanties stellen hun archieven ter beschikking. Het boek naar het project wordt zomer 2020 wereldwijd door 19 uitgeverijen gepubliceerd, in Nederland door Ambo|Anthos. De schrijfster Sullivan (1947) is biograaf, dichter en emeritus...

  Lees verder...
 • 13 mei, 2019

  De Grote Lowlands Schrijfwedstrijd

  Voor de schrijfgrage lettertijgers is er weer de Grote Lowlands Schrijfwedstrijd. Onder de voorgaande en succesvolle winnaars vinden we: Oscar Spaans (van de verhalenbundel Vacuüm), Gerda Blees (van de verhalenbundel Aan doodgaan dachten we niet), en Lize Spit (van de Libris-genomineerde roman Het smelt). Voor de zevende keer gaan Lowlands, uitgeverij Nijgh & Van Ditmar en NRC nu op zoek naar nieuw literair talent. Doe mee en ga schrijven. Dit zit er in het prijzenpakket: De beste drie inzendingen komen op de shortlist en de auteurs krijgen elk twee tickets voor Lowlands 2019; Een publicatie van jouw verhaal via NRC; Een masterclass van Querido Academie...

  Lees verder...
 • 5 mei, 2019

  Podcast over Ons leven in de bossen

  Een ‘dystopie’ noemen literatuurcritici de nieuwe roman van Marie Darrieussecq, een angstwekkend beeld van een mogelijk ‘grimmige’ toekomst. De vraag is of dat terecht is. Het klopt dat in deze roman, Ons leven in de bossen, de superrijken de wereldmacht hebben overgenomen en bezig zijn om alles en iedereen naar hun hand te zetten. Het klopt ook dat ze hiervoor geen enkel technologisch middel schuwen. In de wereld die Darrieussecq ons in Ons leven in de bossen voorspiegelt hebben biotechnologen en robotici vermoedelijk de best betaalde banen. Er zijn hele instituten waar robot-artsen operaties uitvoeren op gekloonde mensen. Biotech en robotica gaan daar hand in hand. Maar toch...

  Lees verder...