23 februari, 2019

‘Boek een dichter’ zorgt voor nieuw record dichtersoptredens

[Amsterdam] Voor en tijdens de Poëzieweek, van 1 januari tot en met 6 februari 2019, vond het recordaantal van 137 dichtersoptredens plaats door heel Nederland. Meer dan de helft van de optredens was op scholen en in bibliotheken. De dichters zijn geboekt via de actie ‘Boek een dichter’, die voor de zesde keer werd georganiseerd door De Schrijverscentrale en het Nederlands Letterenfonds.

Het hoogste aantal aanvragen werd gedaan door bibliotheken (43), literaire organisaties (36) en het onderwijs (31). Het recordaantal van 137 optredens werd verzorgd door 67 verschillende dichters, onder wie Tsead Bruinja, Radna Fabias, Maarten van der Graaff, Ingmar Heytze, Tjitske Jansen, Marieke Lucas Rijneveld en Mustafa Stitou.

Met de actie Boek een dichter willen De Schrijverscentrale en het Letterenfonds een structurele stimulans geven aan het bereik van poëzie, met name onder jongeren.

Tjitske Jansen op CSG Liudger; Radna Fabias in Borne

Kookboeken Nieuws

Twee voorbeelden

De leerlingen uit 4 havo en 4 vwo van het Huygens College in Heerhugowaard schreven voor het project ‘Poëzie in portret’ een gedicht over hun ouders. Het resultaat werd gebundeld in een dichtbundel en geschonken aan Tjitske Jansen die op 5 februari een bezoek bracht aan de school om voor te lezen uit eigen werk én uit het werk van de leerlingen.

Traditiegetrouw deed ook Borne mee om poëzie speciaal onder de aandacht te brengen. Alle inwoners van Borne werden uitgenodigd om een gedicht te schrijven voor de bundel Borne doet poëzie. Deze bundel met de tien beste gedichten werd gepresenteerd op 31 januari in het Kulturhus. Hoofdgast was Radna Fabias, zij las voor uit haar bekroonde debuutbundel Habitus.

Eerdere edities

De eerste editie van ‘Boek een dichter’ zorgde in 2014 met 72 optredens voor een toename van 15% van het aantal voordrachten rond de Poëzieweek; ook daarna zette de groei door. De zesde editie van de ‘Boek een dichter’-actie, spant de kroon met 137 optredens: een verdubbeling van het aantal dichtersoptredens in vergelijking met 2013, het jaar voordat ‘Boek een dichter’ begon. Ook steeg dit jaar het aantal optredens op scholen met 15% ten opzichte van de vorige editie.

De actie ‘Boek een dichter’ haakt aan bij de Poëzieweek, die ieder jaar door de CPNB wordt georganiseerd in samenwerking met vele partners.

Lees meer...

 • 14 maart, 2019

  Vier de boekenweekzondag in Haarlem

  Uitgeverij In de Knipscheer in Haarlem viert zondag 24 maart de boekenweek met een literair programma rond het thema vriendschap. Vriendschap is niet toevallig ook het thema van het nieuwe boek van Kristien de Wolf: Ava Miller en ik die deze zondag wordt gepresenteerd. Ava Miller en ik is een betoverende, pijnlijk mooie roman over de geboorte en teloorgang van een vriendschap die het allerhoogste zoekt. Naast Kristien de Wolf zullen deze middag ook auteurs uit Nederland, Vlaanderen en Suriname aanschuiven: Dieuwke van Turenhout met de roman Olifanten warm houden, Karin Lachmising met de gedichtenbundel Zeven rivieren ver en Peter Lenssen met Pleisterplaats Belleville. Voor...

  Lees verder...
 • 11 maart, 2019

  Kom naar 'The Way She Dies', theater over Anne Karenina

  Het Vlaams collectief theatergroep STAN en de Portugese regisseur en theaterauteur Tiago Rodrigues komen met de voorstelling The Way She Dies. Na Flaubert en Shakespeare wordt nu Anne Karenina van Tolstoj door hem ontleedt. De voorstelling is dan ook geen traditionele toneelbewerking, maar een beschouwing vanuit het oogpunt van de lezer: hoe kan een roman die zo krachtig is het menselijk bestaan beïnvloeden? Een Vlaams en een Portugees koppel worden, met een tussentijd van vijftig jaar, opgevoerd. Ze staan op de rand van overspel en wat volgt is een intieme en hedendaagse dialoog die Rodrigues met Tolstojs werk voert, gedragen door ontwapenend natuurlijke acteurs. De...

  Lees verder...
 • 8 maart, 2019

  Allereerste Alice Indie Boekprijs uitgereikt

  Indie (Independent) publishing is de snelst groeiende sector van de boekenmarkt. Steeds meer auteurs vinden hun weg naar een of andere vorm van niche-uitgeven, zoals uitgeven in eigen beheer, uitgeven in een hybridevorm, uitgeven bij een zeer kleine uitgever, et cetera. En de kwaliteit van de boeken wordt steeds hoger. Hoog tijd dus voor een prijs. En daarom heeft Schrijven Magazine samen met haar partners de Alice Indie Boekprijs in het leven geroepen, een jaarlijkse prijs voor het beste indie-boek. De prijs is donderdag 7 maart, uitgereikt, in de categorieën fictie en non-fictie. De jury kreeg maar liefst 91 Indie-boeken binnen. Vooral in de categorie...

  Lees verder...