24 maart, 2019

Kate Mosse in april als writer in residence in Amsterdam

Hoe schrijf je vrouwen terug de geschiedenis in?

Op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds woont de Britse schrijver Kate Mosse (1961) in april in Nederland. Ze zal hier werken aan een historische roman die zich in het 16de-eeuwse Amsterdam afspeelt; het tweede deel in een reeks van vier over de Franse godsdienstoorlogen en de diaspora van de Hugenoten. Ook treedt Mosse meermaals op tijdens haar residentieperiode.

Kate Mosse oogstte internationaal succes met haar historische romans. Zo werd Labyrinth / Het verloren labyrint in 37 talen vertaald, bekroond met de British Book Award voor het meest gelezen boek van het jaar, en bewerkt tot een televisieserie. Tijden van vuur, het eerste deel van het beoogde kwartet over de Franse godsdienstoorlogen, begint in 1562 bij Minou Joubert, dochter van een katholieke maar vrijzinnige boekhandelaar in Carcassonne. In het in Amsterdam te schrijven vervolg (met de werktitel City of Tears / Stad der tranen) wil Mosse de link leggen tussen de Hugenoten in het zuiden van Frankrijk en die in Amsterdam, en de vluchtroute die zij hebben afgelegd vanuit Amsterdam en Den Haag naar Kaap de Goede Hoop. De romans van Mosse verschijnen in Nederlandse vertaling bij De Boekerij.

Foto Kate Moss: -c- Ruth CraferBio

Kate Mosse (1961) is een van de oprichters van de Women’s Prize for Fiction (voorheen de Orange Prize for Fiction). Deze prijs werd onder meer toegekend aan Chimamanda Ngozie Adichie, Ali Smith, Zadie Smith, Lionel Shriver, Marilynne Robinson en Andrea Levy. Na een carrière in de uitgeverij, besloot Mosse in 1992 fulltime schrijver te worden. Ze ontving in 2013 een ridderorde voor haar verdiensten voor de literatuur en werd door The Bookseller uitgeroepen tot een van de honderd meest invloedrijke personen in de uitgeverswereld.

Boekenkrant

Optredens

Tijdens haar residentieperiode zal Kate Mosse drie keer optreden: in het Cobra Museum, Athenaeum Boekhandel en De Balie. Op donderdagavond 4 april gaat ze in de Amsterdamse Balie met Midden-Oosten correspondent Brenda Stoter Boscolo in gesprek over de vraag: hoe schrijf je vrouwen terug de geschiedenis in? Op vrijdag 19 april wordt ze in Athenaeum Boekhandel Amsterdam geïnterviewd over haar werk. En op zaterdagmiddag 20 april spreekt ze in het Cobra Museum met directeur Stefan van Raay over haar interesse voor de diaspora van de Hugenoten en haar werkzaamheden als oprichtster van de Women’s Prize for Fiction.

Lees meer...

 • 10 augustus, 2019

  6500 artikelen

  Vandaag hebben we het 6500ste artikel op De Leesclub van Alles geplaatst. Hiervan gaan er 630 over filosofie&religie, 950 over geschiedenis&archeologie, 250 over kinderboeken, 435 over kookboeken, 450 over kunst&cultuur, 2350 over literatuur, 635 over mens&maatschappij, 450 over  natuurwetenschappen&techniek, 220 over thrillers, en er is nog veel meer… Weer een mijlpaal bereikt. We hopen dit jaar op 8000 af te stuiten. Veel leesplezier op onze site. Het redactieteam van De Leesclub van Alles

  Lees verder...
 • 9 augustus, 2019

  Top 5 Thrillers van Henk Vlaming

  Henk Vlaming, redacteur Thriller en Spanning bij De Leesclub van Alles was afgelopen zaterdag (3-8-2019) te gast bij het radioprogramma Wat het daglicht niet verdragen kan. Henk gaf er een overzicht van zijn huidige Top 5 aan Thrillers. Beluister hier het fragment. De Top 5 van Henk Vlaming: Nummer 5: Ultiem bewijs, Peter James Nummer 4: Vortex, Yrsa Sigurdardottir Nummer 3: Hars, Ane Riel Nummer 2: Een duister pad, Corine Hartman Nummer 1: De stilte van de witte stad, Eva García Sáenz de Urturi  

  Lees verder...
 • 2 augustus, 2019

  DLVA op de radio

  Op zaterdagnacht (van 3 naar 4 augustus 2019) komt De Leesclub van Alles op Radio 1. We zitten in het programma Wat het daglicht niet verdragen kan. De uitzending start kort na het nieuws van 3.00 uur (jazeker, diep in de nacht). Onze redacteur Thrillers&Spanning, Henk Vlaming, is gevraagd om een top 5 van spannende boeken aan te dragen en ook om iets over onze leesclub te vertellen. Dus trommel je familie en vrienden op en houd een nachtwake bij de radio 😊 Uitzending gemist? We publiceren later het audiofragment op de site.  

  Lees verder...