24 april, 2019

Leesclubavonden dit voorjaar én verloting!

Dit voorjaar hebben wij weer twee leesclubavonden voor jullie. De eerste op 13 mei rondom Kudos van Rachel Cusk, de tweede op 17 juni rondom De orde van de dag van Eric Vuillard. Lees hieronder meer over deze twee mooie avonden en wij hopen je daar graag te zien!

De leesclubavond rondom Kudos van Rachel Cusk

In een vliegtuig luistert een vrouw naar het verhaal van de onbekende passagier naast haar: over zijn werk, zijn huwelijk, zijn dochter en de nacht waarin hij zijn hond moest begraven. De vrouw, Faye, is onderweg naar Europa om interviews te geven over haar nieuwe boek. Eenmaal daar aangekomen spreekt ze met mensen over kunst, familie, politiek, liefde, over plezier en verdriet, en over gerechtigheid en onrecht. Ze praat over zaken die er werkelijk toe doen in het leven.

De avond van 13 mei is er weer een leesclubavond van De Leesclub Van Alles, ditmaal rondom het nieuwste boek van Rachel Cusk: Kudos. Een boek dus over de zaken die er werkelijk toe doen. En dat vindt ook onze gast van die avond: Jann Ruyters, redacteur boeken (fictie) van Trouw. Sinds Cusk in 2001 haar omstreden memoir over moederschap: A Life’s Work (vertaald als: In het land van moeders) publiceerde, is Ruyters het – zoals zij zegt – altijd interessante en vernieuwende werk van Cusk blijven lezen. Daar zal het deze avond zeker ook over gaan.

Scènes

Kom daarom ook naar deze interessante leesclubavond.

Mail voor eind deze week (dus vóór 4 mei) naar info@deleesclubvanalles.nl en maak kans op een ticket voor de avond en één van de drie – door De Bezige Bij beschikbaar gestelde – exemplaren van Kudos!

Koop hier je Kudos-ticket.

De leesclubavond rondom De orde van de dag van Eric Vuillard

“De zon is een koude ster. Haar hart, ijsnaalden. Haar licht, meedogenloos. In februari zijn de bomen dood, de rivier is versteend, alsof haar bron geen water meer spuwt en de zee het niet meer kan verzwelgen. (…) ’s Ochtends vroeg geen enkel geluid, geen zingende vogel, niets. Dan een auto, en nog een, en opeens voetstappen, gestalten die we niet kunnen zien.”

Zo begint de korte historische roman De orde van de dag, en de lezer begrijpt meteen waarom de jury van de Prix Goncourt – al meer dan een eeuw de belangrijkste literaire prijs in het Franse taalgebied – dit boek vorig jaar heeft bekroond: deze schrijver heeft een bijzondere, indringende stem. Eric Vuillard heeft aan een paar woorden genoeg om een ondergangssfeer op te roepen.”

De avond van 17 juni zullen we daarom dit prachtige boek bespreken. Onze gast deze avond is de vertaalster van het boek: Liesbeth van Nes en zij zal ons zeker vertellen hoe ze het Frans origineel wist om te zetten naar deze prachtige zinnen. Nes vertaalt overigens niet alleen uit het Frans maar ook uit het Duits, bijvoorbeeld het laatstverschenen boek van Robert Seethaler: De Weense sigarenboer. Deze twee boeken staan (De orde van de dag, 2019) en stonden (De Weense sigarenboer, 2018) ook nog eens op de longlist voor de Europese Literatuurprijs.

Meld je gauw aan voor deze leesclubavond op maandag 17 juni en praat met ons mee!

Koop hier je ticket voor Vuillard.

Lees meer...

 • 2 september, 2019

  Jules Deelders dichtbundel Transeuropa vertaald in het Engels

  De Engelse vertaling van Jules Deelders dichtbundel Transeuropa is zojuist gepubliceerd. Deze gedichten gaan, heel actueel voor het huidige tijdsgewricht, over conflicten, oorlog en wreedheden in Europa door de eeuwen heen. Waar anders kun je gedichten vinden over Görings zwak voor ringen. Of poëzie die de draak steekt met de gewoonte der Romeinse keizers om christenen aan tijgers en leeuwen te voeren. En zelfs, vol met zwarte humor, een gedicht over buren die elkaar afslachten op de Balkan. Transeuropa werd in 1995 gepubliceerd door De Bezije Bij en is vertaald door Scott Emblen-Jarrett, die afgestudeerd is aan het Centre for Dutch Studies van UCL te Londen. De Engelse versie...

  Lees verder...
 • 1 september, 2019

  Redactie De Leesclub van Alles weer uitgebreid

  Het gaat goed met De Leesclub van Alles. Voor bijna elk domein is er nu een redacteur die contact onderhoudt met recensenten, artikelen beoordeelt en publiceert, kijkt wat er allemaal is verschenen en waar we aandacht aan moeten besteden. Hierbij het huidige redactieteam (status 1-9-2019) Jan Koster – jan@deleesclubvanalles.nl: literatuur Karin de Leeuw – karin@deleesclubvanalles.nl: geschiedenis & archeologie Marjon de Nooij – marjon@deleesclubvanalles.nl: kunst & cultuur Henk Vlamink – henk@deleesclubvanalles.nl: thrillers en spanning Rita Pontororing – rita@deleesclubvanalles.nl: kinderboeken Jurgen Timmermans – jurgen@deleesclubvanalles.nl: algemeen redactielid Sanne Wortman – sanne@deleesclubvanalles.nl: SF/Fantasy en Young Adult Nico Voskuil: algemeen redactielid Janette van de Lindt: algemeen redactielid met aandacht voor kookboeken...

  Lees verder...
 • 1 september, 2019

  Open oproep voor schrijvers

  Kunstenaarsresidentie Deltaworkers Het Letterenfonds biedt in samenwerking met Deltaworkers een schrijver de mogelijkheid om in het voorjaar van 2020 twee maanden in New Orleans te verblijven en te werken. In principe komen schrijvers in alle literaire genres in aanmerking; de voorkeur gaat uit naar een auteur die werkt aan een tweede of derde boek of een spoken-wordartiest. Voorstellen kunnen tot en met 19 oktober 2019 worden ingediend. New Orleans is een van de meest uitgesproken steden in de Verenigde Staten. Het is een parel in het moeras, een moeilijk te bereiken stad die door haar rijke culturele leven en bewogen geschiedenis een grote aantrekkingskracht heeft....

  Lees verder...