25 november, 2018

Nederland en Vlaanderen ‘focusland’ op Frankrijks grootste kinderboekenbeurs

Literaire herfstmarathon in Frankrijk: 21 auteurs in vijf steden

De Les Phares du Nord-campagne brengt deze herfst 21 Nederlandse en Vlaamse auteurs naar vijf steden. Daarbij is er grote aandacht voor de Nederlandstalige kinder- en jeugdliteratuur, een gewild exportproduct. Van 28 november t/m 3 december zijn Nederland en Vlaanderen ‘focusland’ op de Salon du Livre et de la Presse Jeunesse in Montreuil, de belangrijkste en grootste kinderboekenbeurs van Frankrijk.

Een vijftiental auteurs zal tijdens de beurs optreden, hun boeken signeren en met hun lezers in gesprek gaan: Sjoerd Kuyper, Simon van der Geest, Barbara Tammes, Anna Woltz, Jan Paul Schutten, Laïla Koubaa, Bart Moeyaert, Gerda Dendooven, Mies van Hout, Floor Rieder, Leo Timmers, Mark Janssen en Loes Riphagen. Daarnaast nemen Nederlandse en Vlaamse uitgevers deel aan de MÏCE, het rechtencentrum van de beurs. Tijdens of kort voor de beurs verschijnen er nieuwe Franse vertalingen van boeken van Anna Woltz, Jan Paul Schutten en Floor Rieder, Mark Janssen, Leo Timmers, Bart Moeyaert en Gerda Dendooven.

De zesdaagse Salon du Livre et de la Presse Jeunesse in Montreuil richt zich niet alleen op het algemene publiek maar ook op scholen en op professionele bezoekers uit het boekenvak. Vorig jaar trok de beurs ruim 175.000 bezoekers.
Illustratie

Op de Phares du Nord-stand wordt een Panorama Mesdag-achtig atelier ingericht waar kinderen samen met de illustratoren aan de slag gaan om ‘nos futurs’ in beeld te brengen, het thema van de Salon. In de tekenworkshops kunnen zij een drietal landschappen (strand, boerderij, futuristisch landschap) aanvullen.
Op zaterdag staat de Nederlandse en Vlaamse illustratie in de spotlight. Loes Riphagen, Mies van Hout, Mark Janssen en Leo Timmers nemen deel aan een illustratie-estafette met Franse illustratoren (met o.a. Amélie Graux, Adrien Albert, Rémi Courgeon). Het programma wordt gemodereerd door Margot Dijkgraaf.

Scènes

Herfstmarathon: Toulouse en verder

In totaal brengt de literaire herfstmarathon 21 auteurs naar vijf Franse steden. Van donderdag 22 t/m zondag 25 november treden Connie Palmen, H.M. van den Brink, Rutger Bregman, Lize Spit, Margriet de Moor, Griet op de Beeck en Frank Westerman op tijdens de Marathon d’automne in Toulouse. Aansluitend organiseert het Maison de la Poésie in Parijs een literaire avond met Connie Palmen ter gelegenheid van de vertaling van Jij zegt hetTon histoire. Mon histoire (Actes Sud, vertaling Arlette Ounanian). Luuk Middelaar wordt op 13 december in Parijs geïnterviewd over zijn nieuwe boek Quand l’Europe improvise. Dix ans de crises politiques (Gallimard, vertaling Daniel Cunin; De passage naar Europa), dat in de Franse pers lovend is ontvangen. Op het festival Littératures Européennes in Cognac werd vorige week Jan Brokken geïnterviewd. Volgend jaar, november 2019, is de Nederlandstalige literatuur er gastland.

Van alle genoemde auteurs is recent werk in Franse vertaling beschikbaar; een overzicht is te vinden in de vertalingendatabase.nl.

Les Phares du Nord

Meer dan 100 Nederlandse en Vlaamse auteurs presenteren zich dit jaar op zo’n twintig literaire festivals door heel Frankrijk. Met deze intensieve campagne wordt de literatuur uit Nederland en Vlaanderen naar Frankrijk gebracht – na Duitsland de tweede boekenmarkt in Europa en de vijfde boekenmarkt ter wereld. De campagne Les Phares du Nord is een initiatief van het Nederlands Letterenfonds, het Vlaams Fonds voor de Letteren en de Nederlandse ambassade in Parijs.
lespharesdunord.nl

Lees meer...

 • 10 augustus, 2019

  6500 artikelen

  Vandaag hebben we het 6500ste artikel op De Leesclub van Alles geplaatst. Hiervan gaan er 630 over filosofie&religie, 950 over geschiedenis&archeologie, 250 over kinderboeken, 435 over kookboeken, 450 over kunst&cultuur, 2350 over literatuur, 635 over mens&maatschappij, 450 over  natuurwetenschappen&techniek, 220 over thrillers, en er is nog veel meer… Weer een mijlpaal bereikt. We hopen dit jaar op 8000 af te stuiten. Veel leesplezier op onze site. Het redactieteam van De Leesclub van Alles

  Lees verder...
 • 9 augustus, 2019

  Top 5 Thrillers van Henk Vlaming

  Henk Vlaming, redacteur Thriller en Spanning bij De Leesclub van Alles was afgelopen zaterdag (3-8-2019) te gast bij het radioprogramma Wat het daglicht niet verdragen kan. Henk gaf er een overzicht van zijn huidige Top 5 aan Thrillers. Beluister hier het fragment. De Top 5 van Henk Vlaming: Nummer 5: Ultiem bewijs, Peter James Nummer 4: Vortex, Yrsa Sigurdardottir Nummer 3: Hars, Ane Riel Nummer 2: Een duister pad, Corine Hartman Nummer 1: De stilte van de witte stad, Eva García Sáenz de Urturi  

  Lees verder...
 • 2 augustus, 2019

  DLVA op de radio

  Op zaterdagnacht (van 3 naar 4 augustus 2019) komt De Leesclub van Alles op Radio 1. We zitten in het programma Wat het daglicht niet verdragen kan. De uitzending start kort na het nieuws van 3.00 uur (jazeker, diep in de nacht). Onze redacteur Thrillers&Spanning, Henk Vlaming, is gevraagd om een top 5 van spannende boeken aan te dragen en ook om iets over onze leesclub te vertellen. Dus trommel je familie en vrienden op en houd een nachtwake bij de radio 😊 Uitzending gemist? We publiceren later het audiofragment op de site.  

  Lees verder...