25 november, 2018

Nederland en Vlaanderen ‘focusland’ op Frankrijks grootste kinderboekenbeurs

Literaire herfstmarathon in Frankrijk: 21 auteurs in vijf steden

De Les Phares du Nord-campagne brengt deze herfst 21 Nederlandse en Vlaamse auteurs naar vijf steden. Daarbij is er grote aandacht voor de Nederlandstalige kinder- en jeugdliteratuur, een gewild exportproduct. Van 28 november t/m 3 december zijn Nederland en Vlaanderen ‘focusland’ op de Salon du Livre et de la Presse Jeunesse in Montreuil, de belangrijkste en grootste kinderboekenbeurs van Frankrijk.

Een vijftiental auteurs zal tijdens de beurs optreden, hun boeken signeren en met hun lezers in gesprek gaan: Sjoerd Kuyper, Simon van der Geest, Barbara Tammes, Anna Woltz, Jan Paul Schutten, Laïla Koubaa, Bart Moeyaert, Gerda Dendooven, Mies van Hout, Floor Rieder, Leo Timmers, Mark Janssen en Loes Riphagen. Daarnaast nemen Nederlandse en Vlaamse uitgevers deel aan de MÏCE, het rechtencentrum van de beurs. Tijdens of kort voor de beurs verschijnen er nieuwe Franse vertalingen van boeken van Anna Woltz, Jan Paul Schutten en Floor Rieder, Mark Janssen, Leo Timmers, Bart Moeyaert en Gerda Dendooven.

De zesdaagse Salon du Livre et de la Presse Jeunesse in Montreuil richt zich niet alleen op het algemene publiek maar ook op scholen en op professionele bezoekers uit het boekenvak. Vorig jaar trok de beurs ruim 175.000 bezoekers.
Illustratie

Op de Phares du Nord-stand wordt een Panorama Mesdag-achtig atelier ingericht waar kinderen samen met de illustratoren aan de slag gaan om ‘nos futurs’ in beeld te brengen, het thema van de Salon. In de tekenworkshops kunnen zij een drietal landschappen (strand, boerderij, futuristisch landschap) aanvullen.
Op zaterdag staat de Nederlandse en Vlaamse illustratie in de spotlight. Loes Riphagen, Mies van Hout, Mark Janssen en Leo Timmers nemen deel aan een illustratie-estafette met Franse illustratoren (met o.a. Amélie Graux, Adrien Albert, Rémi Courgeon). Het programma wordt gemodereerd door Margot Dijkgraaf.

Wordt Vervolgd

Herfstmarathon: Toulouse en verder

In totaal brengt de literaire herfstmarathon 21 auteurs naar vijf Franse steden. Van donderdag 22 t/m zondag 25 november treden Connie Palmen, H.M. van den Brink, Rutger Bregman, Lize Spit, Margriet de Moor, Griet op de Beeck en Frank Westerman op tijdens de Marathon d’automne in Toulouse. Aansluitend organiseert het Maison de la Poésie in Parijs een literaire avond met Connie Palmen ter gelegenheid van de vertaling van Jij zegt hetTon histoire. Mon histoire (Actes Sud, vertaling Arlette Ounanian). Luuk Middelaar wordt op 13 december in Parijs geïnterviewd over zijn nieuwe boek Quand l’Europe improvise. Dix ans de crises politiques (Gallimard, vertaling Daniel Cunin; De passage naar Europa), dat in de Franse pers lovend is ontvangen. Op het festival Littératures Européennes in Cognac werd vorige week Jan Brokken geïnterviewd. Volgend jaar, november 2019, is de Nederlandstalige literatuur er gastland.

Van alle genoemde auteurs is recent werk in Franse vertaling beschikbaar; een overzicht is te vinden in de vertalingendatabase.nl.

Les Phares du Nord

Meer dan 100 Nederlandse en Vlaamse auteurs presenteren zich dit jaar op zo’n twintig literaire festivals door heel Frankrijk. Met deze intensieve campagne wordt de literatuur uit Nederland en Vlaanderen naar Frankrijk gebracht – na Duitsland de tweede boekenmarkt in Europa en de vijfde boekenmarkt ter wereld. De campagne Les Phares du Nord is een initiatief van het Nederlands Letterenfonds, het Vlaams Fonds voor de Letteren en de Nederlandse ambassade in Parijs.
lespharesdunord.nl

Lees meer...

 • 24 april, 2019

  Leesclubavonden dit voorjaar én boekverloting!

  Dit voorjaar hebben wij weer twee leesclubavonden voor jullie. De eerste op 13 mei rondom Kudos van Rachel Cusk, de tweede op 17 juni rondom De orde van de dag van Eric Vuillard. Lees hieronder meer over deze twee mooie avonden en wij hopen je daar graag te zien! De leesclubavond rondom Kudos van Rachel Cusk In een vliegtuig luistert een vrouw naar het verhaal van de onbekende passagier naast haar: over zijn werk, zijn huwelijk, zijn dochter en de nacht waarin hij zijn hond moest begraven. De vrouw, Faye, is onderweg naar Europa om interviews te geven over haar nieuwe boek. Eenmaal daar aangekomen spreekt...

  Lees verder...
 • 19 april, 2019

  Poetry International Festival Rotterdam wordt 50

  Het Poetry International Festival Rotterdam wordt dit jaar 50! Daarom krijgen jullie via De Leesclub van Alles 50% korting op je ticket voor het 50ste Poetry International Festival. Het oudste festival van Rotterdam, een van de oudste festivals van het land en natuurlijk een fantastische geschiedenis en een toekomst met het thema: What happened to the future? Dit jaar komen onder andere dichters Tom Lanoye (Belgie), Antjie Krog (Zuid-Afrika), Marieke Lucas Rijneveld, Rita Dove (VS), Judith Herzberg, Patricia Lockwood (VS), Mona Kareem (Koeweit), Lieke Marsman, Lea Schneider (Duitsland), Jules Deelder en Zheng Xiaoqjong (China) en optredens van Metropole Orkest, The Last Poets, Charlotte Adigéry, De...

  Lees verder...
 • 12 april, 2019

  Leesclub rond Kudos van Rachel Cusk

  De Leesclub van Alles organiseert op maandag 13 mei in Utrecht een avond waarop het boek Kudos van Rachel Cusk besproken wordt. Kudos is het nieuwe boek van Cusk dat vorig jaar verscheen. In Kudos ontmoeten we Faye in een vliegtuig, onderweg naar Europa. In het vliegtuig luistert ze naar het verhaal van een onbekende passagier naast haar: over zijn werk, zijn huwelijk, zijn dochter en de nacht waarin hij zijn hond moest begraven. In Europa geeft Faye interviews over haar nieuwe boek en spreekt ze met mensen over kunst, familie, politiek, liefde, over plezier en verdriet, en over gerechtigheid en onrecht: over zaken die...

  Lees verder...