25 november, 2018

Nederland en Vlaanderen ‘focusland’ op Frankrijks grootste kinderboekenbeurs

Literaire herfstmarathon in Frankrijk: 21 auteurs in vijf steden

De Les Phares du Nord-campagne brengt deze herfst 21 Nederlandse en Vlaamse auteurs naar vijf steden. Daarbij is er grote aandacht voor de Nederlandstalige kinder- en jeugdliteratuur, een gewild exportproduct. Van 28 november t/m 3 december zijn Nederland en Vlaanderen ‘focusland’ op de Salon du Livre et de la Presse Jeunesse in Montreuil, de belangrijkste en grootste kinderboekenbeurs van Frankrijk.

Een vijftiental auteurs zal tijdens de beurs optreden, hun boeken signeren en met hun lezers in gesprek gaan: Sjoerd Kuyper, Simon van der Geest, Barbara Tammes, Anna Woltz, Jan Paul Schutten, Laïla Koubaa, Bart Moeyaert, Gerda Dendooven, Mies van Hout, Floor Rieder, Leo Timmers, Mark Janssen en Loes Riphagen. Daarnaast nemen Nederlandse en Vlaamse uitgevers deel aan de MÏCE, het rechtencentrum van de beurs. Tijdens of kort voor de beurs verschijnen er nieuwe Franse vertalingen van boeken van Anna Woltz, Jan Paul Schutten en Floor Rieder, Mark Janssen, Leo Timmers, Bart Moeyaert en Gerda Dendooven.

De zesdaagse Salon du Livre et de la Presse Jeunesse in Montreuil richt zich niet alleen op het algemene publiek maar ook op scholen en op professionele bezoekers uit het boekenvak. Vorig jaar trok de beurs ruim 175.000 bezoekers.
Illustratie

Op de Phares du Nord-stand wordt een Panorama Mesdag-achtig atelier ingericht waar kinderen samen met de illustratoren aan de slag gaan om ‘nos futurs’ in beeld te brengen, het thema van de Salon. In de tekenworkshops kunnen zij een drietal landschappen (strand, boerderij, futuristisch landschap) aanvullen.
Op zaterdag staat de Nederlandse en Vlaamse illustratie in de spotlight. Loes Riphagen, Mies van Hout, Mark Janssen en Leo Timmers nemen deel aan een illustratie-estafette met Franse illustratoren (met o.a. Amélie Graux, Adrien Albert, Rémi Courgeon). Het programma wordt gemodereerd door Margot Dijkgraaf.

Wandelmagazine

Herfstmarathon: Toulouse en verder

In totaal brengt de literaire herfstmarathon 21 auteurs naar vijf Franse steden. Van donderdag 22 t/m zondag 25 november treden Connie Palmen, H.M. van den Brink, Rutger Bregman, Lize Spit, Margriet de Moor, Griet op de Beeck en Frank Westerman op tijdens de Marathon d’automne in Toulouse. Aansluitend organiseert het Maison de la Poésie in Parijs een literaire avond met Connie Palmen ter gelegenheid van de vertaling van Jij zegt hetTon histoire. Mon histoire (Actes Sud, vertaling Arlette Ounanian). Luuk Middelaar wordt op 13 december in Parijs geïnterviewd over zijn nieuwe boek Quand l’Europe improvise. Dix ans de crises politiques (Gallimard, vertaling Daniel Cunin; De passage naar Europa), dat in de Franse pers lovend is ontvangen. Op het festival Littératures Européennes in Cognac werd vorige week Jan Brokken geïnterviewd. Volgend jaar, november 2019, is de Nederlandstalige literatuur er gastland.

Van alle genoemde auteurs is recent werk in Franse vertaling beschikbaar; een overzicht is te vinden in de vertalingendatabase.nl.

Les Phares du Nord

Meer dan 100 Nederlandse en Vlaamse auteurs presenteren zich dit jaar op zo’n twintig literaire festivals door heel Frankrijk. Met deze intensieve campagne wordt de literatuur uit Nederland en Vlaanderen naar Frankrijk gebracht – na Duitsland de tweede boekenmarkt in Europa en de vijfde boekenmarkt ter wereld. De campagne Les Phares du Nord is een initiatief van het Nederlands Letterenfonds, het Vlaams Fonds voor de Letteren en de Nederlandse ambassade in Parijs.
lespharesdunord.nl

Lees meer...

 • 16 februari, 2019

  Een welkomstgeschenk voor pasgeboren baby's

  Slaap kindje slaap van Marijke ten Cate ‘Slaap kindje slaap’, ‘Varen, varen over de baren’ en ‘Poesje mauw’ - wie kent de liedjes niet? Dit sfeervolle en vrolijke liedjesprentenboek, geïllustreerd door Marijke ten Cate, bevat de bekendste kinderliedjes, die ouders al vroeg aan hun pasgeboren baby kunnen zingen. Neem je kleintje op schoot, sla dit boek open en geniet samen van alle bekende liedjes. Omdat mooie boeken en muziek er zijn voor iedereen van piepklein tot heel groot. Slaap kindje slaap is het eerste prentenboek om te zingen van het initiatief Welkom! dat landelijk 15 februari van start is gegaan. Ouders met een baby tot...

  Lees verder...
 • 15 februari, 2019

  Dean Bowen en Simon(e) van Saarloos naar New Orleans

  Nieuw heden, geheugen & identiteit Simon(e) van Saarloos en Dean Bowen gaan dit voorjaar transatlantisch. In New Orleans zullen zij, elk op hun eigen wijze, de eclectische dynamiek van deze stad in het zuiden van de VS benutten om thema’s zoals de meervoudigheid en constructie van identiteiten, individu en rolmodel, geschiedenis en heden te onderzoeken. Bowen verblijft twee maanden in de multidisciplinaire kunstenaarsresidentie Deltaworkers; Van Saarloos één maand. Beider onderzoek wordt mogelijk gemaakt door het Nederlands Letterenfonds. Bowen ontrafelde in zijn debuut, Bokman, al zijn levensgeschiedenis en culturele erfenis, die zich op verschillende continenten afspelen. Als dichter is de zwarte literaire traditie vanuit de VS...

  Lees verder...
 • 13 februari, 2019

  De Week van het Korte Verhaal: 14 t/m 21 februari 2019!

  Van 14 t/m 21 februari 2019 is de achtste editie van de Week van het Korte Verhaal. Ruim vijfentwintig boekhandels, verspreid over heel Nederland, en in België, spannen zich deze week extra in om het genre de aandacht te geven die het verdient. De Week van het Korte Verhaal begon klein, maar vindt steeds meer weerklank bij boekverkopers, pers, uitgevers en vooral: bij lezers. De J.M.A. Biesheuvelprijs is de prijs voor de beste Nederlandstalige verhalenbundel van het afgelopen jaar waarvan het prijzengeld door crowdfunding bijeengebracht wordt. Meer informatie is te vinden op: www.jmabiesheuvelprijs.nl De Week van het Korte Verhaal is een initiatief van Linnaeus Boekhandelte Amsterdam. Boekhandels...

  Lees verder...