20 november, 2018

Nederland gastland op de Stuttgarter Buchwochen & Karlsruher Bücherschau

Sinds het succesvolle Vlaams-Nederlandse gastlandschap op de Frankfurter Buchmesse 2016 blijft de Nederlandstalige literatuur populair in Duitsland. Twee prominente Zuid-Duitse festivals, de Stuttgarter Buchwochen en de Karlsruher Bücherschau, kozen voor Nederland als gastland en presenteren eind november meer dan veertig evenementen met Nederlandse en Vlaamse auteurs. Er is aandacht voor fictie, non-fictie, kinder- en jeugdliteratuur en voor literaire klassieken.

Romanschrijfster Anne-Gine Goemans (foto Merlijn Doomernik) opent beide festivals, op 14 november in Stuttgart en op 15 november in Karlsruhe. In september verscheen bij Insel Verlag Honolulu King, de Duitse vertaling van haar gelijknamige roman. Ook Daan en Thomas Heerma van Voss, Saskia Goldschmidt, Jan Brokken, H.M. van den Brink en Jeroen Olyslaegers verzorgen optredens op beide festivals.

Voor jonge bezoekers en voor schoolklassen zijn er zowel in Stuttgart als in Karlsruhe programma’s met twee geliefde kinderboekenauteurs: Bibi Dumon Tak en Ted van Lieshout. De klassiekers Kaas van Willem Elsschot (Käse) en De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch (Die Entdeckung des Himmels) staan centraal in enkele lezingen en een voorleessessie.

Bestendige belangstelling

Van alle deelnemende auteurs verscheen onlangs nieuw werk in vertaling:
Ein Leben nach Maß, H.M. van den Brink (Dijk, Hanser Verlag, vertaling Helga van Beuningen);
Siberischer Sommer mit Dostojewski, Jan Brokken (De kozakkentuin; KiWi, vertaling Helga van Beuningen);
Bibi Dumon Taks große Vogelschau, Bibi Dumon Tak (Het heel grote vogelboek; Gerstenberg, vertaling Meike Blatnik);
Die Vintage-Queen, Saskia Goldschmidt (De voddenkoningin; DTV, vertaling Andreas Ecke);
Zeuge des Spiels; Daan en Thomas Heerma van Voss (Ultimatum; Schöffling, vertaling Ulrich Faure);
Wo bleibt das Meer, Ted van Lieshout (poëzie uit Hou van mij en Rond vierkant vierkant rond; Rieder, vertaling Rolf Erdorf);
Weil der Mensch erbärmlich ist, Jeroen Olyslaegers (Wil; DuMont, vertaling Gregor Seferens en Isabel Hessel).

Hereditas Nexus

Nederland-dag

Op 18 november programmeren beide festivals de Niederlande-Tag – een reeks activiteiten voor jong en oud: er worden verhalen van Annie M.G. Schmidt voorgelezen, de Stuttgarter BücherFrauen introduceren werk van Nederlandse schrijfsters, er zijn taalcursussen en -workshops voor volwassenen, er is een filmprogramma en een poffertjesproeverij.

Vervolg op Dit is wat we delen

Het gastprogramma op de Stuttgarter Buchwochen en de Karlsruher Bücherschau maakt deel uit van het programma Dit is wat we delen 2017-2018, een vervolg op het gastlandschap dat door Vlaanderen en Nederland werd georganiseerd op de Frankfurter Buchmesse 2016.

Lees meer...

 • 10 augustus, 2019

  6500 artikelen

  Vandaag hebben we het 6500ste artikel op De Leesclub van Alles geplaatst. Hiervan gaan er 630 over filosofie&religie, 950 over geschiedenis&archeologie, 250 over kinderboeken, 435 over kookboeken, 450 over kunst&cultuur, 2350 over literatuur, 635 over mens&maatschappij, 450 over  natuurwetenschappen&techniek, 220 over thrillers, en er is nog veel meer… Weer een mijlpaal bereikt. We hopen dit jaar op 8000 af te stuiten. Veel leesplezier op onze site. Het redactieteam van De Leesclub van Alles

  Lees verder...
 • 9 augustus, 2019

  Top 5 Thrillers van Henk Vlaming

  Henk Vlaming, redacteur Thriller en Spanning bij De Leesclub van Alles was afgelopen zaterdag (3-8-2019) te gast bij het radioprogramma Wat het daglicht niet verdragen kan. Henk gaf er een overzicht van zijn huidige Top 5 aan Thrillers. Beluister hier het fragment. De Top 5 van Henk Vlaming: Nummer 5: Ultiem bewijs, Peter James Nummer 4: Vortex, Yrsa Sigurdardottir Nummer 3: Hars, Ane Riel Nummer 2: Een duister pad, Corine Hartman Nummer 1: De stilte van de witte stad, Eva García Sáenz de Urturi  

  Lees verder...
 • 2 augustus, 2019

  DLVA op de radio

  Op zaterdagnacht (van 3 naar 4 augustus 2019) komt De Leesclub van Alles op Radio 1. We zitten in het programma Wat het daglicht niet verdragen kan. De uitzending start kort na het nieuws van 3.00 uur (jazeker, diep in de nacht). Onze redacteur Thrillers&Spanning, Henk Vlaming, is gevraagd om een top 5 van spannende boeken aan te dragen en ook om iets over onze leesclub te vertellen. Dus trommel je familie en vrienden op en houd een nachtwake bij de radio 😊 Uitzending gemist? We publiceren later het audiofragment op de site.  

  Lees verder...