20 november, 2018

Nederland gastland op de Stuttgarter Buchwochen & Karlsruher Bücherschau

Sinds het succesvolle Vlaams-Nederlandse gastlandschap op de Frankfurter Buchmesse 2016 blijft de Nederlandstalige literatuur populair in Duitsland. Twee prominente Zuid-Duitse festivals, de Stuttgarter Buchwochen en de Karlsruher Bücherschau, kozen voor Nederland als gastland en presenteren eind november meer dan veertig evenementen met Nederlandse en Vlaamse auteurs. Er is aandacht voor fictie, non-fictie, kinder- en jeugdliteratuur en voor literaire klassieken.

Romanschrijfster Anne-Gine Goemans (foto Merlijn Doomernik) opent beide festivals, op 14 november in Stuttgart en op 15 november in Karlsruhe. In september verscheen bij Insel Verlag Honolulu King, de Duitse vertaling van haar gelijknamige roman. Ook Daan en Thomas Heerma van Voss, Saskia Goldschmidt, Jan Brokken, H.M. van den Brink en Jeroen Olyslaegers verzorgen optredens op beide festivals.

Voor jonge bezoekers en voor schoolklassen zijn er zowel in Stuttgart als in Karlsruhe programma’s met twee geliefde kinderboekenauteurs: Bibi Dumon Tak en Ted van Lieshout. De klassiekers Kaas van Willem Elsschot (Käse) en De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch (Die Entdeckung des Himmels) staan centraal in enkele lezingen en een voorleessessie.

Bestendige belangstelling

Van alle deelnemende auteurs verscheen onlangs nieuw werk in vertaling:
Ein Leben nach Maß, H.M. van den Brink (Dijk, Hanser Verlag, vertaling Helga van Beuningen);
Siberischer Sommer mit Dostojewski, Jan Brokken (De kozakkentuin; KiWi, vertaling Helga van Beuningen);
Bibi Dumon Taks große Vogelschau, Bibi Dumon Tak (Het heel grote vogelboek; Gerstenberg, vertaling Meike Blatnik);
Die Vintage-Queen, Saskia Goldschmidt (De voddenkoningin; DTV, vertaling Andreas Ecke);
Zeuge des Spiels; Daan en Thomas Heerma van Voss (Ultimatum; Schöffling, vertaling Ulrich Faure);
Wo bleibt das Meer, Ted van Lieshout (poëzie uit Hou van mij en Rond vierkant vierkant rond; Rieder, vertaling Rolf Erdorf);
Weil der Mensch erbärmlich ist, Jeroen Olyslaegers (Wil; DuMont, vertaling Gregor Seferens en Isabel Hessel).

Sociologie Magazine

Nederland-dag

Op 18 november programmeren beide festivals de Niederlande-Tag – een reeks activiteiten voor jong en oud: er worden verhalen van Annie M.G. Schmidt voorgelezen, de Stuttgarter BücherFrauen introduceren werk van Nederlandse schrijfsters, er zijn taalcursussen en -workshops voor volwassenen, er is een filmprogramma en een poffertjesproeverij.

Vervolg op Dit is wat we delen

Het gastprogramma op de Stuttgarter Buchwochen en de Karlsruher Bücherschau maakt deel uit van het programma Dit is wat we delen 2017-2018, een vervolg op het gastlandschap dat door Vlaanderen en Nederland werd georganiseerd op de Frankfurter Buchmesse 2016.

Lees meer...

 • 15 december, 2018

  Deze tijd vereist nieuwe mensenrechten

  Toen de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) op 10 december 1948 werd aangenomen, was er nog geen sprake van het misbruik van digitale data, alarmerende klimaatverandering en multinationals die zich qua macht en omvang kunnen meten met staten. Hoewel de nieuwe ontwikkelingen hebben geleid tot nieuwe wetgeving is de UVRM zelf niet veranderd. De redactie van Filosofie Magazine vindt dat het tijd is om die te actualiseren, ook door nieuwe mensenrechten toe te voegen. Het team raadpleegde filosofen en juristen en doen een voorstel voor een nieuwe lijst met mensenrechten. Kijk hier naar het voorstel.

  Lees verder...
 • 14 december, 2018

  Enquête Self-Publishing

  De Leesclub van Alles is  bezig met een onderzoek naar mogelijkheden voor auteurs, met name voor self-publishers. We willen graag meer aandacht aan boeken van self-publishers gaan besteden. De Leesclub van Alles doet nu een onderzoek naar waar auteurs rond de publicatie van hun boeken behoefte aan hebben. Denk hierbij aan het aanbieden van verschillende diensten zoals ondersteuning bij het schrijven, bij de productie of bij de naamsbekendheid van hun boeken. Door deze enquête in te vullen helpen auteurs ons om een overzicht te krijgen van mogelijkheden om iets voor self-publishers te kunnen doen. Onder de deelnemers verloten we drie exemplaren van het boek: Hoe schrijf je...

  Lees verder...
 • 8 december, 2018

  Roeland Dobbelaer over Zondagskind

  DLVA Hoofdredacteur Roeland Dobbelaer heeft een maandelijkse blog op RadioCappele. In november besprak hij het boek Zondagskind van Judith Visser. Beluister het hier.

  Lees verder...