1 september, 2019

Open oproep voor schrijvers

Kunstenaarsresidentie Deltaworkers

Het Letterenfonds biedt in samenwerking met Deltaworkers een schrijver de mogelijkheid om in het voorjaar van 2020 twee maanden in New Orleans te verblijven en te werken. In principe komen schrijvers in alle literaire genres in aanmerking; de voorkeur gaat uit naar een auteur die werkt aan een tweede of derde boek of een spoken-wordartiest. Voorstellen kunnen tot en met 19 oktober 2019 worden ingediend.

New Orleans is een van de meest uitgesproken steden in de Verenigde Staten. Het is een parel in het moeras, een moeilijk te bereiken stad die door haar rijke culturele leven en bewogen geschiedenis een grote aantrekkingskracht heeft. Deze stad, met zeer diverse culturele achtergronden (o.a. Frans, Spaans, Afrikaans en Caribisch), is na de verwoestende orkaan Katrina een trekpleister geworden voor kunstenaars, muzikanten en filmmakers.

Voor wie

De residency bij kunstenaarsresidentie Deltaworkers in New Orleans valt onder Wanderlust, het Letterenfonds-programma voor talentontwikkeling in internationale context. Bij de selectie wordt daarom prioriteit gegeven aan talentvolle jonge schrijvers die aan hun tweede of derde boek werken. Bij de aanvraag dient het eerste (of tweede) literaire boek te worden meergestuurd. Een uitzondering hierop vormen spokenword-artiesten die door De Schrijverscentrale zijn geselecteerd voor bemiddeling, zij kunnen desgewenst zonder boekpublicatie een aanvraag indienen in het kader van Wanderlust.

Het verblijf in Deltaworkers vindt plaats tussen 6 maart 2020 en 31 mei 2020. Het Letterenfonds dekt de kosten voor de huur van de residentie, de begeleiding door Deltaworkers en de reis-en verblijfskosten. Ook bieden het Letterenfonds en Deltaworkers de mogelijkheid om met een Amerikaanse schrijver of kunstenaar ter plekke te werken (als gesprekspartner, en begeleider in het onderzoek).

Wandelmagazine

Deltaworkers

Kunstenaar Joris Lindhout en curator Maaike Gouwenberg richtten in 2014 de residency Deltaworkers op. Deltaworkers is een nomadisch artistiek productie- en onderzoeksplatform dat de zuidelijke staten van de Verenigde Staten (als een van de laatste mythische plaatsen in de westerse cultuur) onderzoekt. Makers uit verschillende disciplines (beeldende kunst, theater, film, literatuur, muziek, architectuur en design) worden uitgenodigd voor een werkperiode.

Olivier Willemsen was in 2016 de eerste schrijver in residence bij Deltaworkers. Het blog dat hij voor het Letterenfonds schreef geeft een goede indruk van de residentie en het verblijf in New Orleans.

In 2017 verbleven Jan van Tienen en Elfie Tromp bij Deltaworkers, zij werden in 2018 opgevolgd door Alma Mathijsen die in New Orleans en omgeving onderzoek deed voor haar volgende boek. In het voorjaar van 2019 dompelden dichter Dean Bowen en schrijver en essayist Simon(e) van Saarloos zich onder in New Orleans. Voor De Groene Amsterdammer schreef Simon(e) van Saarloos een essay over haar verblijf en het onderzoek dat ze daar deed naar de lhbtq-emancipatiestrijd in de zuidelijke staten van de VS.

“Terechtkomen in New Orleans is een luxe. Een waanzin waaraan je je dient over te geven om erachter te komen wat er borrelt, bruist, schuurt en schijnt. Een stad vol verhalen rijp om te plukken. ”
— Dean Bowen

De residentie

Let wel: Deltaworkers is een residency voor (veld)onderzoek en biedt geen werk/schrijfruimte aan. Uit eigen ervaring weten Joris Lindhout en Maaike Gouwenberg hoe waardevol het is om vanuit een onderzoeksplan te werken en volledig op te gaan in de stad, de omgeving, de mensen en de cultuur, om op die manier informatie te verzamelen voor een project. De residenten krijgen toegang tot het brede netwerk van de oprichters en ook tot de literaire kringen in New Orleans. Ook optredens/presentaties behoren tot de mogelijkheden. In maart vindt ook het belangrijke Tennessee Williams literary festivalplaats.

Tijdens de residencyperiode zijn Joris Lindhout en/of Maaike Gouwenberg aanwezig en worden de residenten ondersteund door een assistent. Alle residenten wonen bij elkaar in één traditioneel shotgunhuis, waar iedere resident een privékamer heeft en waar keuken, woonkamer en badkamer gedeeld worden.

Kijk voor meer informatie op www.deltaworkers.org

Lees meer...

 • 2 september, 2019

  Jules Deelders dichtbundel Transeuropa vertaald in het Engels

  De Engelse vertaling van Jules Deelders dichtbundel Transeuropa is zojuist gepubliceerd. Deze gedichten gaan, heel actueel voor het huidige tijdsgewricht, over conflicten, oorlog en wreedheden in Europa door de eeuwen heen. Waar anders kun je gedichten vinden over Görings zwak voor ringen. Of poëzie die de draak steekt met de gewoonte der Romeinse keizers om christenen aan tijgers en leeuwen te voeren. En zelfs, vol met zwarte humor, een gedicht over buren die elkaar afslachten op de Balkan. Transeuropa werd in 1995 gepubliceerd door De Bezije Bij en is vertaald door Scott Emblen-Jarrett, die afgestudeerd is aan het Centre for Dutch Studies van UCL te Londen. De Engelse versie...

  Lees verder...
 • 1 september, 2019

  Redactie De Leesclub van Alles weer uitgebreid

  Het gaat goed met De Leesclub van Alles. Voor bijna elk domein is er nu een redacteur die contact onderhoudt met recensenten, artikelen beoordeelt en publiceert, kijkt wat er allemaal is verschenen en waar we aandacht aan moeten besteden. Hierbij het huidige redactieteam (status 1-9-2019) Jan Koster – jan@deleesclubvanalles.nl: literatuur Karin de Leeuw – karin@deleesclubvanalles.nl: geschiedenis & archeologie Marjon de Nooij – marjon@deleesclubvanalles.nl: kunst & cultuur Henk Vlamink – henk@deleesclubvanalles.nl: thrillers en spanning Rita Pontororing – rita@deleesclubvanalles.nl: kinderboeken Jurgen Timmermans – jurgen@deleesclubvanalles.nl: algemeen redactielid Sanne Wortman – sanne@deleesclubvanalles.nl: SF/Fantasy en Young Adult Nico Voskuil: algemeen redactielid Janette van de Lindt: algemeen redactielid met aandacht voor kookboeken...

  Lees verder...
 • 10 augustus, 2019

  6500 artikelen

  Vandaag hebben we het 6500ste artikel op De Leesclub van Alles geplaatst. Hiervan gaan er 630 over filosofie&religie, 950 over geschiedenis&archeologie, 250 over kinderboeken, 435 over kookboeken, 450 over kunst&cultuur, 2350 over literatuur, 635 over mens&maatschappij, 450 over  natuurwetenschappen&techniek, 220 over thrillers, en er is nog veel meer… Weer een mijlpaal bereikt. We hopen dit jaar op 8000 af te stuiten. Veel leesplezier op onze site. Het redactieteam van De Leesclub van Alles

  Lees verder...