15 mei, 2019

Rosemary Sullivan in mei als writer in residence in Amsterdam

Aan de vooravond van de herdenking van de Tweede Wereldoorlog arriveerde Rosemary Sullivan in Amsterdam. De hele maand mei werkt de Canadese schrijfster in de schrijversresidentie van het Letterfonds aan het project Anne Frank: A Cold Case Diary, waarin ze de arrestatie van de bewoners van het Achterhuis op 4 augustus 1944 onderzoekt.

Rosemary Sullivan zal als writer in residence verschillende mensen interviewen en de Anne Frank Stichting, de gemeente Amsterdam en andere instanties stellen hun archieven ter beschikking. Het boek naar het project wordt zomer 2020 wereldwijd door 19 uitgeverijen gepubliceerd, in Nederland door Ambo|Anthos.

De schrijfster

Sullivan (1947) is biograaf, dichter en emeritus hoogleraar aan de University of Toronto. Ze schreef bekroonde biografieën over onder meer Maragret Atwood en Gwendolyn MacEwan en de door De Geus gepubliceerde boeken: Villa Air-Bel. De Tweede Wereldoorlog: hoe Marc Chagall, Marcel Duchamp en anderen uit handen van de nazi’s werden gered en De dochter van Stalin. Het veelbewogen leven van Svetlana Alliloejeva. Over deze enige dochter van Jozef Stalin gaat ze op woensdag 22 mei bij B-Unlimited in Den Haag in gesprek met Michel Krielaars (NRC Handelsblad).

Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Het project

Voormalig FBI-agent Vincent Pankoke leidt het onderzoeksteam van criminologen, historici, journalisten en datespecialisten dat aan de hand van nieuwe informatie en moderne recherchetechnieken de arrestatie van de familie Frank onderzoekt. Speciaal ontwikkelde software moet helpen de grote hoeveelheid data te ordenen. Duizenden documenten worden hiertoe ingevoerd in een database en door algoritmen doorzocht met het doel verbanden tussen verdachten, locaties en gebeurtenissen rondom de arrestatie te verduidelijken.

De schrijversresidentie

De schrijversresidentie van het Letterfonds aan het Spui in Amsterdam bestaat sinds 2006. Tientallen schrijvers lieten zich hier al op en door deze plek inspireren. Zo schreef John Green er zijn beroemde YA-roman Een weeffout in onze sterren en de Poolse auteur Olga Tokarczuk werkte er aan haar roman De rustelozen en de Zuid-Afrikaanse auteur Etienne van Heerden voltooide er 30 nachten in Amsterdam.

Lees meer...

 • 2 juli, 2019

  Herinneringen aan Sanne Deurloo

  Afgelopen zaterdag, 29 juni 2019, overleed de bekende wetenschapsjournalist en hoofdredacteur van Kennislink, Sanne Deurloo, op 51-jarige leeftijd. Sanne was een bevlogen journalist met een enorme staat van dienst. We leerden elkaar kennen eind jaren negentig van de vorige eeuw toen Sanne, afgestudeerd chemicus, eindredacteur werd van Natuur&Techniek, het latere Natuurwetenschap & Techniek, en nu New Scientist. Ik was er destijds de uitgever van. Ze was een deskundig en gedegen redacteur, en vooral ook een lieve en betrokken collega. Jaren later werd ze hoofdredacteur bij Kennislink en gaf ze voor de radio commentaar op wetenschappelijke ontwikkelingen. Bij Kennislink kwam haar kennis en kunde in de...

  Lees verder...
 • 26 juni, 2019

  Shortlist Europese Literatuurprijs 2019

  Onlangs is de shortlist voor de Europese Literatuurprijs bekendgemaakt: het zijn vijf prachtige romans die de diversiteit en de rijkdom van de Europese literatuur illustreren en daarom een groot lezerspubliek verdienen. De titels zijn: Arno Geiger: Onder de Drachenwand vertaald uit het Duits door Wil Hansen (De Bezige Bij) Geir Gulliksen: Het verhaal van een huwelijk vertaald uit het Noors door Geri de Boer (Ambo Anthos) Marek Šindelka: Materiaalmoeheid vertaald uit het Tsjechisch door Edgar de Bruin (Das Mag) Ali Smith: Winter vertaald uit het Engels door Karina van Santen en Martine Vosmaer (Prometheus) Éric Vuillard: De orde van de dag vertaald uit het Frans...

  Lees verder...
 • 23 mei, 2019

  DLVA en Boekplus zoeken stagiaires

  Houd jij van lezen en van boeken? Studeer je een echt humanities vak (een taal, filosofie, geschiedenis…) of een vak in de communicatie aan de Universiteit of HBO? Wil je meer weten van het boekenvak: literatuur, uitgeverijen, redactie en marketing? Kom dan stage lopen bij de snelst groeiende leesclub van Nederland en België, De Leesclub van Alles/Boekplus. We zoeken twee nieuwe stagiair(e)s die vanaf september 2019 aan de slag willen. Enkele activiteiten waar we je kennis mee laten maken: Je schrijft persberichten en verzorgt een deel van de marketing Je bent actief op de sociale media van DLVA en Boekplus Je plaatst artikelen op de site en...

  Lees verder...