15 mei, 2019

Rosemary Sullivan in mei als writer in residence in Amsterdam

Aan de vooravond van de herdenking van de Tweede Wereldoorlog arriveerde Rosemary Sullivan in Amsterdam. De hele maand mei werkt de Canadese schrijfster in de schrijversresidentie van het Letterfonds aan het project Anne Frank: A Cold Case Diary, waarin ze de arrestatie van de bewoners van het Achterhuis op 4 augustus 1944 onderzoekt.

Rosemary Sullivan zal als writer in residence verschillende mensen interviewen en de Anne Frank Stichting, de gemeente Amsterdam en andere instanties stellen hun archieven ter beschikking. Het boek naar het project wordt zomer 2020 wereldwijd door 19 uitgeverijen gepubliceerd, in Nederland door Ambo|Anthos.

De schrijfster

Sullivan (1947) is biograaf, dichter en emeritus hoogleraar aan de University of Toronto. Ze schreef bekroonde biografieën over onder meer Maragret Atwood en Gwendolyn MacEwan en de door De Geus gepubliceerde boeken: Villa Air-Bel. De Tweede Wereldoorlog: hoe Marc Chagall, Marcel Duchamp en anderen uit handen van de nazi’s werden gered en De dochter van Stalin. Het veelbewogen leven van Svetlana Alliloejeva. Over deze enige dochter van Jozef Stalin gaat ze op woensdag 22 mei bij B-Unlimited in Den Haag in gesprek met Michel Krielaars (NRC Handelsblad).

Hereditas Nexus

Het project

Voormalig FBI-agent Vincent Pankoke leidt het onderzoeksteam van criminologen, historici, journalisten en datespecialisten dat aan de hand van nieuwe informatie en moderne recherchetechnieken de arrestatie van de familie Frank onderzoekt. Speciaal ontwikkelde software moet helpen de grote hoeveelheid data te ordenen. Duizenden documenten worden hiertoe ingevoerd in een database en door algoritmen doorzocht met het doel verbanden tussen verdachten, locaties en gebeurtenissen rondom de arrestatie te verduidelijken.

De schrijversresidentie

De schrijversresidentie van het Letterfonds aan het Spui in Amsterdam bestaat sinds 2006. Tientallen schrijvers lieten zich hier al op en door deze plek inspireren. Zo schreef John Green er zijn beroemde YA-roman Een weeffout in onze sterren en de Poolse auteur Olga Tokarczuk werkte er aan haar roman De rustelozen en de Zuid-Afrikaanse auteur Etienne van Heerden voltooide er 30 nachten in Amsterdam.

Lees meer...

 • 10 augustus, 2019

  6500 artikelen

  Vandaag hebben we het 6500ste artikel op De Leesclub van Alles geplaatst. Hiervan gaan er 630 over filosofie&religie, 950 over geschiedenis&archeologie, 250 over kinderboeken, 435 over kookboeken, 450 over kunst&cultuur, 2350 over literatuur, 635 over mens&maatschappij, 450 over  natuurwetenschappen&techniek, 220 over thrillers, en er is nog veel meer… Weer een mijlpaal bereikt. We hopen dit jaar op 8000 af te stuiten. Veel leesplezier op onze site. Het redactieteam van De Leesclub van Alles

  Lees verder...
 • 9 augustus, 2019

  Top 5 Thrillers van Henk Vlaming

  Henk Vlaming, redacteur Thriller en Spanning bij De Leesclub van Alles was afgelopen zaterdag (3-8-2019) te gast bij het radioprogramma Wat het daglicht niet verdragen kan. Henk gaf er een overzicht van zijn huidige Top 5 aan Thrillers. Beluister hier het fragment. De Top 5 van Henk Vlaming: Nummer 5: Ultiem bewijs, Peter James Nummer 4: Vortex, Yrsa Sigurdardottir Nummer 3: Hars, Ane Riel Nummer 2: Een duister pad, Corine Hartman Nummer 1: De stilte van de witte stad, Eva García Sáenz de Urturi  

  Lees verder...
 • 2 augustus, 2019

  DLVA op de radio

  Op zaterdagnacht (van 3 naar 4 augustus 2019) komt De Leesclub van Alles op Radio 1. We zitten in het programma Wat het daglicht niet verdragen kan. De uitzending start kort na het nieuws van 3.00 uur (jazeker, diep in de nacht). Onze redacteur Thrillers&Spanning, Henk Vlaming, is gevraagd om een top 5 van spannende boeken aan te dragen en ook om iets over onze leesclub te vertellen. Dus trommel je familie en vrienden op en houd een nachtwake bij de radio 😊 Uitzending gemist? We publiceren later het audiofragment op de site.  

  Lees verder...