15 mei, 2019

Rosemary Sullivan in mei als writer in residence in Amsterdam

Aan de vooravond van de herdenking van de Tweede Wereldoorlog arriveerde Rosemary Sullivan in Amsterdam. De hele maand mei werkt de Canadese schrijfster in de schrijversresidentie van het Letterfonds aan het project Anne Frank: A Cold Case Diary, waarin ze de arrestatie van de bewoners van het Achterhuis op 4 augustus 1944 onderzoekt.

Rosemary Sullivan zal als writer in residence verschillende mensen interviewen en de Anne Frank Stichting, de gemeente Amsterdam en andere instanties stellen hun archieven ter beschikking. Het boek naar het project wordt zomer 2020 wereldwijd door 19 uitgeverijen gepubliceerd, in Nederland door Ambo|Anthos.

De schrijfster

Sullivan (1947) is biograaf, dichter en emeritus hoogleraar aan de University of Toronto. Ze schreef bekroonde biografieën over onder meer Maragret Atwood en Gwendolyn MacEwan en de door De Geus gepubliceerde boeken: Villa Air-Bel. De Tweede Wereldoorlog: hoe Marc Chagall, Marcel Duchamp en anderen uit handen van de nazi’s werden gered en De dochter van Stalin. Het veelbewogen leven van Svetlana Alliloejeva. Over deze enige dochter van Jozef Stalin gaat ze op woensdag 22 mei bij B-Unlimited in Den Haag in gesprek met Michel Krielaars (NRC Handelsblad).

Kookboeken Nieuws

Het project

Voormalig FBI-agent Vincent Pankoke leidt het onderzoeksteam van criminologen, historici, journalisten en datespecialisten dat aan de hand van nieuwe informatie en moderne recherchetechnieken de arrestatie van de familie Frank onderzoekt. Speciaal ontwikkelde software moet helpen de grote hoeveelheid data te ordenen. Duizenden documenten worden hiertoe ingevoerd in een database en door algoritmen doorzocht met het doel verbanden tussen verdachten, locaties en gebeurtenissen rondom de arrestatie te verduidelijken.

De schrijversresidentie

De schrijversresidentie van het Letterfonds aan het Spui in Amsterdam bestaat sinds 2006. Tientallen schrijvers lieten zich hier al op en door deze plek inspireren. Zo schreef John Green er zijn beroemde YA-roman Een weeffout in onze sterren en de Poolse auteur Olga Tokarczuk werkte er aan haar roman De rustelozen en de Zuid-Afrikaanse auteur Etienne van Heerden voltooide er 30 nachten in Amsterdam.

Lees meer...

 • 23 mei, 2019

  DLVA en Boekplus zoeken stagiaires

  Houd jij van lezen en van boeken? Studeer je een echt humanities vak (een taal, filosofie, geschiedenis…) of een vak in de communicatie aan de Universiteit of HBO? Wil je meer weten van het boekenvak: literatuur, uitgeverijen, redactie en marketing? Kom dan stage lopen bij de snelst groeiende leesclub van Nederland en België, De Leesclub van Alles/Boekplus. We zoeken twee nieuwe stagiair(e)s die vanaf september 2019 aan de slag willen. Enkele activiteiten waar je je mee bezig zult houden: Je schrijft persberichten en verzorgt onze marketing Je bent actief op de sociale media van DLVA en Boekplus Je plaatst artikelen op de site en je schrijft zelf...

  Lees verder...
 • 13 mei, 2019

  De Grote Lowlands Schrijfwedstrijd

  Voor de schrijfgrage lettertijgers is er weer de Grote Lowlands Schrijfwedstrijd. Onder de voorgaande en succesvolle winnaars vinden we: Oscar Spaans (van de verhalenbundel Vacuüm), Gerda Blees (van de verhalenbundel Aan doodgaan dachten we niet), en Lize Spit (van de Libris-genomineerde roman Het smelt). Voor de zevende keer gaan Lowlands, uitgeverij Nijgh & Van Ditmar en NRC nu op zoek naar nieuw literair talent. Doe mee en ga schrijven. Dit zit er in het prijzenpakket: De beste drie inzendingen komen op de shortlist en de auteurs krijgen elk twee tickets voor Lowlands 2019; Een publicatie van jouw verhaal via NRC; Een masterclass van Querido Academie...

  Lees verder...
 • 5 mei, 2019

  Podcast over Ons leven in de bossen

  Een ‘dystopie’ noemen literatuurcritici de nieuwe roman van Marie Darrieussecq, een angstwekkend beeld van een mogelijk ‘grimmige’ toekomst. De vraag is of dat terecht is. Het klopt dat in deze roman, Ons leven in de bossen, de superrijken de wereldmacht hebben overgenomen en bezig zijn om alles en iedereen naar hun hand te zetten. Het klopt ook dat ze hiervoor geen enkel technologisch middel schuwen. In de wereld die Darrieussecq ons in Ons leven in de bossen voorspiegelt hebben biotechnologen en robotici vermoedelijk de best betaalde banen. Er zijn hele instituten waar robot-artsen operaties uitvoeren op gekloonde mensen. Biotech en robotica gaan daar hand in hand. Maar toch...

  Lees verder...