2 mei, 2019

Wat ging aan de arrestatie van Anne Frank en haar familie vooraf?

Rosemary Sullivan in mei als writer in residence in Amsterdam

Aan de vooravond van de herdenking van de Tweede Wereldoorlog arriveert de Canadese auteur Rosemary Sullivan in Amsterdam. Ze werkt in mei in de schrijversresidentie van het Letterenfonds aan een boek over het project Anne Frank: A Cold Case Diary, waarin met nieuwe recherchetechnieken onderzoek wordt gedaan naar de arrestatie van de bewoners van het Achterhuis op 4 augustus 1944.

Tijdens haar residentieperiode in Amsterdam zal Rosemary Sullivan verschillende mensen interviewen voor Anne Frank: A Cold Case Diary. De Anne Frank Stichting, de gemeente Amsterdam en andere instanties stellen hun archief ter beschikking voor het onderzoek. Sullivans boek wordt zomer 2020 wereldwijd door 19 uitgeverijen gepubliceerd; in Nederland bij Ambo|Anthos.

Rosemary Sullivan (1947) is biograaf, dichter en emeritus hoogleraar aan de University of Toronto. Haar biografieën over onder meer Margaret Atwood en Gwendolyn MacEwen zijn meermaals bekroond en in meer dan twintig talen vertaald. In Nederland publiceerde uitgeverij De Geus Villa Air-Bel. De Tweede Wereldoorlog: hoe Marc Chagall, Marcel Duchamp en anderen uit handen van de nazi’s werden gered en De dochter van Stalin. Het veelbewogen leven van Svetlana Alliloejeva. Over deze biografie, over de enige dochter van Jozef Stalin gaat Michel Krielaars (NRC Handelsblad) op woensdag 22 mei bij B-Unlimited in Den Haag met Sullivan in gesprek.

Anne Frank: A Cold Case Diary

Archeologie Magazine

Het onderzoek Anne Frank: A Cold Case Diary wordt geleid door voormalig FBI-agent Vincent Pankoke. Hij heeft een onderzoeksteam met criminologen, historici, journalisten en dataspecialisten samengesteld om de aanleiding van de arrestatie van de familie Frank te onderzoeken aan de hand van nieuwe informatie en moderne recherchetechnieken. Het team werkt met speciaal ontwikkelde software die moet helpen om de grote hoeveelheid data die beschikbaar is te ordenen. Duizenden documenten worden ingevoerd in een database en door algoritmen doorzocht met als doel om verbanden tussen verdachten, locaties en gebeurtenissen rondom de arrestatie van de familie Frank te verduidelijken.

Schrijversresidentie Amsterdam

Het Letterenfonds ontvangt sinds 2006 buitenlandse auteurs in zijn schrijversresidentie aan het Spui in Amsterdam. Tientallen schrijvers uit de hele wereld hebben zich tijdens hun verblijf laten inspireren op en door deze plek. John Green schreef er zijn beroemde YA-roman Een weeffout in onze sterren, de Poolse Olga Tokarczuk werkte er aan haar roman De rustelozen, waarvan de Engelse vertaling is bekroond met de Man Booker International Prize 2018, en de Zuid-Afrikaanse auteur Etienne van Heerden voltooide hier 30 nachten in Amsterdam.

Lees meer...

 • 10 augustus, 2019

  6500 artikelen

  Vandaag hebben we het 6500ste artikel op De Leesclub van Alles geplaatst. Hiervan gaan er 630 over filosofie&religie, 950 over geschiedenis&archeologie, 250 over kinderboeken, 435 over kookboeken, 450 over kunst&cultuur, 2350 over literatuur, 635 over mens&maatschappij, 450 over  natuurwetenschappen&techniek, 220 over thrillers, en er is nog veel meer… Weer een mijlpaal bereikt. We hopen dit jaar op 8000 af te stuiten. Veel leesplezier op onze site. Het redactieteam van De Leesclub van Alles

  Lees verder...
 • 9 augustus, 2019

  Top 5 Thrillers van Henk Vlaming

  Henk Vlaming, redacteur Thriller en Spanning bij De Leesclub van Alles was afgelopen zaterdag (3-8-2019) te gast bij het radioprogramma Wat het daglicht niet verdragen kan. Henk gaf er een overzicht van zijn huidige Top 5 aan Thrillers. Beluister hier het fragment. De Top 5 van Henk Vlaming: Nummer 5: Ultiem bewijs, Peter James Nummer 4: Vortex, Yrsa Sigurdardottir Nummer 3: Hars, Ane Riel Nummer 2: Een duister pad, Corine Hartman Nummer 1: De stilte van de witte stad, Eva García Sáenz de Urturi  

  Lees verder...
 • 2 augustus, 2019

  DLVA op de radio

  Op zaterdagnacht (van 3 naar 4 augustus 2019) komt De Leesclub van Alles op Radio 1. We zitten in het programma Wat het daglicht niet verdragen kan. De uitzending start kort na het nieuws van 3.00 uur (jazeker, diep in de nacht). Onze redacteur Thrillers&Spanning, Henk Vlaming, is gevraagd om een top 5 van spannende boeken aan te dragen en ook om iets over onze leesclub te vertellen. Dus trommel je familie en vrienden op en houd een nachtwake bij de radio 😊 Uitzending gemist? We publiceren later het audiofragment op de site.  

  Lees verder...