2 mei, 2019

Wat ging aan de arrestatie van Anne Frank en haar familie vooraf?

Rosemary Sullivan in mei als writer in residence in Amsterdam

Aan de vooravond van de herdenking van de Tweede Wereldoorlog arriveert de Canadese auteur Rosemary Sullivan in Amsterdam. Ze werkt in mei in de schrijversresidentie van het Letterenfonds aan een boek over het project Anne Frank: A Cold Case Diary, waarin met nieuwe recherchetechnieken onderzoek wordt gedaan naar de arrestatie van de bewoners van het Achterhuis op 4 augustus 1944.

Tijdens haar residentieperiode in Amsterdam zal Rosemary Sullivan verschillende mensen interviewen voor Anne Frank: A Cold Case Diary. De Anne Frank Stichting, de gemeente Amsterdam en andere instanties stellen hun archief ter beschikking voor het onderzoek. Sullivans boek wordt zomer 2020 wereldwijd door 19 uitgeverijen gepubliceerd; in Nederland bij Ambo|Anthos.

Rosemary Sullivan (1947) is biograaf, dichter en emeritus hoogleraar aan de University of Toronto. Haar biografieën over onder meer Margaret Atwood en Gwendolyn MacEwen zijn meermaals bekroond en in meer dan twintig talen vertaald. In Nederland publiceerde uitgeverij De Geus Villa Air-Bel. De Tweede Wereldoorlog: hoe Marc Chagall, Marcel Duchamp en anderen uit handen van de nazi’s werden gered en De dochter van Stalin. Het veelbewogen leven van Svetlana Alliloejeva. Over deze biografie, over de enige dochter van Jozef Stalin gaat Michel Krielaars (NRC Handelsblad) op woensdag 22 mei bij B-Unlimited in Den Haag met Sullivan in gesprek.

Anne Frank: A Cold Case Diary

Wordt Vervolgd

Het onderzoek Anne Frank: A Cold Case Diary wordt geleid door voormalig FBI-agent Vincent Pankoke. Hij heeft een onderzoeksteam met criminologen, historici, journalisten en dataspecialisten samengesteld om de aanleiding van de arrestatie van de familie Frank te onderzoeken aan de hand van nieuwe informatie en moderne recherchetechnieken. Het team werkt met speciaal ontwikkelde software die moet helpen om de grote hoeveelheid data die beschikbaar is te ordenen. Duizenden documenten worden ingevoerd in een database en door algoritmen doorzocht met als doel om verbanden tussen verdachten, locaties en gebeurtenissen rondom de arrestatie van de familie Frank te verduidelijken.

Schrijversresidentie Amsterdam

Het Letterenfonds ontvangt sinds 2006 buitenlandse auteurs in zijn schrijversresidentie aan het Spui in Amsterdam. Tientallen schrijvers uit de hele wereld hebben zich tijdens hun verblijf laten inspireren op en door deze plek. John Green schreef er zijn beroemde YA-roman Een weeffout in onze sterren, de Poolse Olga Tokarczuk werkte er aan haar roman De rustelozen, waarvan de Engelse vertaling is bekroond met de Man Booker International Prize 2018, en de Zuid-Afrikaanse auteur Etienne van Heerden voltooide hier 30 nachten in Amsterdam.

Lees meer...

 • 23 mei, 2019

  DLVA en Boekplus zoeken stagiaires

  Houd jij van lezen en van boeken? Studeer je een echt humanities vak (een taal, filosofie, geschiedenis…) of een vak in de communicatie aan de Universiteit of HBO? Wil je meer weten van het boekenvak: literatuur, uitgeverijen, redactie en marketing? Kom dan stage lopen bij de snelst groeiende leesclub van Nederland en België, De Leesclub van Alles/Boekplus. We zoeken twee nieuwe stagiair(e)s die vanaf september 2019 aan de slag willen. Enkele activiteiten waar je je mee bezig zult houden: Je schrijft persberichten en verzorgt onze marketing Je bent actief op de sociale media van DLVA en Boekplus Je plaatst artikelen op de site en je schrijft zelf...

  Lees verder...
 • 15 mei, 2019

  Rosemary Sullivan in mei als writer in residence in Amsterdam

  Aan de vooravond van de herdenking van de Tweede Wereldoorlog arriveerde Rosemary Sullivan in Amsterdam. De hele maand mei werkt de Canadese schrijfster in de schrijversresidentie van het Letterfonds aan het project Anne Frank: A Cold Case Diary, waarin ze de arrestatie van de bewoners van het Achterhuis op 4 augustus 1944 onderzoekt. Rosemary Sullivan zal als writer in residence verschillende mensen interviewen en de Anne Frank Stichting, de gemeente Amsterdam en andere instanties stellen hun archieven ter beschikking. Het boek naar het project wordt zomer 2020 wereldwijd door 19 uitgeverijen gepubliceerd, in Nederland door Ambo|Anthos. De schrijfster Sullivan (1947) is biograaf, dichter en emeritus...

  Lees verder...
 • 13 mei, 2019

  De Grote Lowlands Schrijfwedstrijd

  Voor de schrijfgrage lettertijgers is er weer de Grote Lowlands Schrijfwedstrijd. Onder de voorgaande en succesvolle winnaars vinden we: Oscar Spaans (van de verhalenbundel Vacuüm), Gerda Blees (van de verhalenbundel Aan doodgaan dachten we niet), en Lize Spit (van de Libris-genomineerde roman Het smelt). Voor de zevende keer gaan Lowlands, uitgeverij Nijgh & Van Ditmar en NRC nu op zoek naar nieuw literair talent. Doe mee en ga schrijven. Dit zit er in het prijzenpakket: De beste drie inzendingen komen op de shortlist en de auteurs krijgen elk twee tickets voor Lowlands 2019; Een publicatie van jouw verhaal via NRC; Een masterclass van Querido Academie...

  Lees verder...